• spektakel

  Member
  2014-08-05 at 21:45

  ser ingen anledning till att det skulle vara några problem att använda den, men vill vara på den säkra sidan så släng den i ugnen i plåtar på sådär en 80-120c och låt det “baka” i 20-40 min per plåt. på så vis dödar du potentiell ohyra samtidigt som du inte dödar mikro-livet i jorden.

  Bless

 • dirtybastard

  Member
  2014-08-06 at 13:07

  Raderad

 • spektakel

  Member
  2014-08-06 at 14:08

  ja visst dör en del av dem, men på så låga temperaturer borde det inte vara några problem alls. Kom ihåg att vattna jorden så den inte torrbakas :) . Sen kan man ju alltid introducera lite nytt microliv till jorden. skadar ju inte :) .

 • cthullu

  Member
  2014-08-06 at 16:58

  för att förtydliga det där sista spektakel sa, ett bra trick för att bevara microfloran extra noga:

  1) vattna genom litet av jorden ordentligt alternativt gör en laddning kompostte och spar vattnet

  2) stoppa sedan all jord 80 grader i ugnen 1 timme.

  3) när jorden svalnat av helt, sila vattnet från första steget genom t.ex. en nylonstrumpa, nylonkaffefilter, eller motsvarande och vattna din steriliserade jord, du har nu återfört microfloran i full balans.

 • dirtybastard

  Member
  2014-08-06 at 19:30

  Raderad

 • spektakel

  Member
  2014-08-07 at 02:15

  @DirtyBastard wrote:

  Okej då återförs micro organismerna, bakterier & svampkulturen till den ursprungliga jorden så att säga. Ska man göra något annat då? Tänker mest på om man ska låta jorden stå ett tag så man får upp livet igen i jorden?
  Nu kanske jag tänker helt fel, men men….
  Om man låter jorden stå i nån vecka eller 2 så har micro livet en chans att börja frodas igen. Eller är det helt fel? Kanske blir det liv i hela krukan redan vid vattningen av kompostteet.

  Hoppas på att kunna köra ett test mellan kompost & hasselfors p-jord i framtiden med 2 sticklingar ifrån samma planta. Tror det skulle visa bästa & mest rättvist resultat. Kanske lägga ut det här på swecan & hoppas på att man kan få upp ögonen för någon/några.

  Känner mig som en avdankad gammal hippie med allt skrivande om organic :-D
  Vill ändå slå ett slag för vår otroliga natur som gör odling lättare. Jämnare påslag av näringsämnen & bättre smak på rökat. Ja förresten inte bara på rökat utan på all frukt & bär med

  på tal om avdankad va fan ? bra jag formulerade mig i förra posten ahha :D . ibland är man lite för stekt :) . Tack för förtydligandet cthullu <3

  Skippa P-jord , köp E-jord. Bättre + ekologisk (kravmärkt) + hönsgödsel för samma pris !

 • dirtybastard

  Member
  2014-08-08 at 06:41

  Raderad