• Antagligen gjort fel vid kurering, hjälp?

    Posted by swegrowerz on 2010-12-13 at 17:20

    Hejsan!

    Håller nu på att kurera det magiska gröna men undrar lite.

    Har klippt bort alla fanleaves och alla grenar så gott det går.
    Sedan har de resterande grenarna hängt i odlingsutrymmet i 5 dagar för att torka.
    Efter det klipptes alla löv bort som fanns kvar och budsen klipptes små och fina för att sedan åka ner i glasburkar.

    Nu har dom varit i glasburkarna i 5 dagar med 12 timmar öppet / 12 timmar stängt.
    I början luktade det härligt grönt när man öppna locken men nu luktar det riktigt riktigt illa när man öppnar burkarna.

    Ser inget mögel eller något annat lurt.
    Vad kan vara fel? Eller skall det vara så?

    RH ligger på tok för lågt, mellan 20-30%. Är detta problemet?
    Ser eller känner inte att budsen är fuktiga efter att locket har varit stängt i 12 timmar.

    Hur länge till skall man fortsätta att låta dom ligga i burkarna?

    Antar att de har blivit för fort torkade. Vad säger ni? Vad gör jag för att rädda det?

    Strains: WW och Sharksbreath

    Mvh

    replied 13 years, 4 months ago 5 Members · 14 Replies
  • 14 Replies
  • billball420

    Member
    2010-12-13 at 17:57

    Förutom det där med lukten brukar det bli likadant för mig. Det fungerar ändå. Om man tycker att det är för torrt, kan man lägga ner en bit äpple i burken under något dygn. Det återfuktar.

    bill

  • doktor_knark

    Member
    2010-12-13 at 18:16

    Återfukta som bill rekommenderar och forsätt som vanligt när du nått önskad fuktighet. Det är dock inte all röka som luktar ljuvligt när det är färdigt. Hade en skörd juste röka som luktade koskit när det var klart. Allt är inte skit som luktar skit.

  • swegrowerz

    Member
    2010-12-13 at 18:41

    Varför jag reagerar på lukten är för att det luktade ljuvligt för ett par dagar sen. Precis som grönt “skall” lukta. Men nu gör det det inte.

    Rökat blir inte sämre på något sätt? Har läst att det blir mindre potent och att det kommer vara väldigt starkt att röka?

    Ang. återfuktningen, räcker det bara att lägga en äpple bit rätt ner i burken tillsammans med budsen?

    Fungerar det att kurera när RH bara ligger på ~ 25%?
    Har det inte mer fuktigt hemma haha.

    Skall man fortsätta ha locket stängt 12 timmar för att sedan öppna det och låta det ligga 12 timmar öppet eller skall man bara lufta för någon timma och sedan stänga locket igen?

    Mvh

  • doktor_knark

    Member
    2010-12-13 at 19:14

    Googla på att bygga sin egen Humidor.

    Ta en låda och ställ i en mättad bordsaltlösning, då en sådan lösning ger en atmosfär av 70% RH över sig. Lådan bör vara hyffsat tät. Kanske en kastrull med lösningen över botten. Mät luftfuktigheten i lådan, om den är för låg behöver du en större yta mellan luften och saltvattnet (mättat), alternativt en tätare behållare. Där kan du då ha dina öppna burkar.

  • sticklingen

    Member
    2010-12-13 at 20:24

    dr knark: Har du något DIY-tips för att få 60% RH?

    Det verkar vara snittet för när gräs kurerar bäst. Precis som med tobak skiljer det sig dock mellan sorter. https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=156237

    Om gräset blir för torrt stannar kureringen och det är väldigt svårt att få igång den igen, man behöver återfukta väldigt långsamt under en väldigt lång tid precis som med en torr cigarr. Men den återgår aldrig till samma rika doft och smak som innan den blev för torr. Men för att få rätt fuktighet för att rulla en joint går det utmärkt att återfukta snabbt.

    Klipp när budsen känns torra men kvistarna ännu inte knäcks.
    Sen brukar jag ha (höftade siffror) stängt i 6h, öppet i 2h, stängt i 24h, öppet i 2h, stängt i 48h, öppet i 2h, stängt i 48h och sen kanske öppet i 2h o sen är det ganska perfekt men det görs ju på känn, jag kan fortsätta med fler rapningar om det behövs.

    Sen kan det kureras/vara konstant stängt/vacuumpackat i flera veckor och jämn temp inte mer än 21 C (mögel gillar värme). Nu är det viktigt att burken är tät.

  • wayne

    Member
    2010-12-13 at 21:07

    Stoppa ner en RH-mätare i varje burk med gräs. Så öppna och stäng ett tag men ta det lugnt när det börjar närma sig under 70%. På slutet måste nog burkarna vara stängda mer än 12 timmar för att mätaren ska visa korrekt värde. När önskad fuktighet är uppnådd lägger man det tillslutet i frysen.

    ELLER

    Så lägger man in budsen fritt i frysen. Alltså inget lock på. Gärna i en öppen pappkartong eller så. Sedan får de ligga så runt (<) en månad, sen är "kureringen" klar och man lägger det tillslutet i frysen.Och låt inget färdigkurerat gräs ligga framme och torka ut.(Man kan återfukta som sagt, men jag tror ändå att kureringsprocessen är förstörd ifall det blir för tort. Det är åtminstone vad som stått då jag läst om metoderna ovan.)

  • doktor_knark

    Member
    2010-12-13 at 21:21

    Sätta relativ luftfuktighet. Behöver man större yta kan man hälla lösningen i en svamp eller liknande, på så vis får man effektivare reglering av luftfuktigheten i “humidoren”. Svaret för 60% luftfuktighet är en mättad lösning av natriumbromid.

    Mättade salt lösningar och det RH de ger ovanför sin lösning.
    http://www.conservationphysics.org/satslt/satsalt.php

    Vi får inte glömma silica, ni har alla haft de där konstiga små påsarna som ligger i väskor och kartonger som man inhandlat.
    http://cool.conservation-us.org/waac/wn/wn15/wn15-1/wn15-108.html

  • sticklingen

    Member
    2010-12-14 at 05:26

    @Doktor_Knark wrote:

    Svaret för 60% luftfuktighet är en mättad lösning av natriumbromid.

    Kan man köpa det någonstans för vanliga svenssons?

  • doktor_knark

    Member
    2010-12-14 at 11:45

    Nja. Det är lite svårt utan att ha företag och en adress som inte är bostadsadress. Skulle köra på 70% tills det inte går nedåt något mer i rökat, därefter minska mängden saltlösning så att det inte klarar hålla 70% och försiktigt köra sista biten. Tills rökat själv ger 60%.

    Man kanske kan använda silica men jag fattade inte riktigt hur man gick till väga för att kalibrera den. Men det finns säkert mer info för den som söker.

  • swegrowerz

    Member
    2010-12-14 at 18:14

    Gjorde faktiskt ett test!

    Tog en torkad bud och rullade en.
    Jag blev faktiskt väldigt förvånad. Det kändes knappt att man tog sig ett bloss i halsen. Dock ingen vidare smak.

    Men för säkerhetens skull tog jag ett par apelsin skals bitar och la i glasburkarna.

    Finns det någon normal “gräns” om hur länge man kurerar i glasburkar för att sedan förvara burkarna i frysen?

    Mvh

  • sticklingen

    Member
    2010-12-15 at 02:40

    @swegrowerz wrote:

    Finns det någon normal “gräns” om hur länge man kurerar i glasburkar för att sedan förvara burkarna i frysen?
    Mvh

    Smaka på det o se när det luktar o smakar som mest o bäst innan det börjar degraderas igen. 4-6 veckor är en vanligt förekommande ungefärlig tidsperiod innan gräsen når sin peak och börjar degradera igen. Men det är en högst ovetenskaplig siffra.

  • sticklingen

    Member
    2010-12-15 at 02:41

    @Doktor_Knark wrote:

    Nja. Det är lite svårt utan att ha företag och en adress som inte är bostadsadress. Skulle köra på 70% tills det inte går nedåt något mer i rökat, därefter minska mängden saltlösning så att det inte klarar hålla 70% och försiktigt köra sista biten. Tills rökat själv ger 60%.

    Man kanske kan använda silica men jag fattade inte riktigt hur man gick till väga för att kalibrera den. Men det finns säkert mer info för den som söker.

    Det finns annars humidorfuktare som man kan ställa in RH på. Fast då får man lägga ett par tusingar. Jag försöker sikta på 65-70% redan i torkningen och ta de sista 5-10% i humidoren. Torka skulle jag nog inte göra i 70% RH fast saltlösningen kanske gör att det inte torkar långsammare än vid lägre RH?

  • doktor_knark

    Member
    2010-12-15 at 06:39

    Saltlösningen fungerar så att den tar upp vatten om luftfuktigheten är högre än 70%, avger vatten om luftfuktigheten är lägre. Då luftfuktigheten inne ofta är väldigt låg på vintern så kan det vara användbart just i slutet då man lätt an få snustorr produkt i denna väderlek.

    Jag använder ibland kylskåpet för därinne är luftfuktigheten högre, kan vara för hög ofta, men då utomhustemperaturen är låg så kan den vara lagom.

  • sticklingen

    Member
    2010-12-15 at 12:29

    Om det torkar för snabbt stoppar jag ner det i papperskassar. :)

Log in to reply.