• Angående Legalisering

  Posted by reaper on 2002-08-13 at 18:58

  Hejsan alla aktivister!

  Ibland när man glider runt här, kan man få en enögd känsla
  när det gäller legalisering.
  Så jag gör min vana trogen och simmar mot strömmen.
  Har därför skrivit ned lite grann av mitt tycke o tänke…

  Fördelar med en legalisering av cannabis?

  Jag undrar vad det kan finnas för fördelar med en legalisering av cannabis.
  Förutom att du och jag inte begår ett lagbrott när vi röker,
  eller för medicinskt bruk,
  eller självklart odling av industrihampa, ( http://www.geocities.com/snabelbulle/iv1.html, http://www.geocities.com/snabelbulle/iv2.html ).

  Så vad finns det mer för fördelar?
  Jo, polisen får väl mer tid över att jag jaga andra skurkar,
  men hur mycket resurser läggs idag ned på cannabis relaterade brott?
  Är det övervägande många fall av narkotikabrott där brottslingen i fråga har rökt eller innehar cannabis?

  Annars då?

  Att man indirekt fyller på plånböckerna hos de kriminella organisationer som oftast håller på med en massa andra saker
  än att just sälja cannabis – som nödvändigtvis inte är deras största inkommstkälla.

  Argumet som: cannabis är midre farligt eller rättare sagt relativt ofarligt om man jämför med alkohol, köper jag inte.
  Huh?
  Jo, jag vet att det Är så men det berättigar inte att cannabis skulle legaliseras bara för att det är mindre farligt än alkohol.

  Varför inte?
  Jo jag köper argumet som: ytterligare en legal drog förutom tobak&alkohol vill/behöver vi inte!
  (hmm, det jag skriver betyder ju i praktiken att jag kommer att vara kriminell livet ut ,hmm)

  Andvändet kommer tveklöst att öka, vilket i sig medför ökat missbruk av cannabis (jo det går att missbruka).
  Med det kommer, i sådant fall, ökat rattfylleri (tänker på att köra bil efter en feting),
  ökat s.k. amotivationssyndrom, det senare är jag lite osäker på,
  men jag uppfattar det som att missbrukare av cannabis blir lite passiva när det gäller att få saker gjort, eller att lösa problem mm.
  Vidare så kommer antagligen fler ungdomar att röka cannabis.
  Och med det så får vi fler cannabis-missbrukande ungdomar, vilket inte är så bra när det gäller bl.a. skolan.

  Men men..

  Det är ju ganska svårt att sia om en sådan sak som vad som skulle hända om det blev legalt.
  Skulle gärna höra lite från nån i Holland, som har bott där ett tag, vad han har att berätta när det gäller ovanstående argument.
  Nu är det väl så att Swecan inte riktigt är det rätta stället att ropa efter holländare på men ändå.
  Jag ställer mig alltså emot! en legalisering, men ser gärna en nedgradering och framförallt en ändrad attityd jämtemot vår älskade cannabis.

  Jag tycker också att narkotika-lagstiftningen ska stå i relation till farligheten av drogen.
  Tyvärr kan jag inte straffsatserna exakt men cannabis ska inte dömas lika hårt som heroin, men det gör det väl inte heller?

  Så, nu kommer jag inte på något mer men jag uppmanar till debatt!!
  Ser framemot att bli omvänd!!

  replied 21 years, 9 months ago 7 Members · 15 Replies
 • 15 Replies
 • UpInSmoke

  Member
  2002-08-13 at 19:29

  mycket att svara på.. nå ja..

  Medicinsk användning och industrihampa anser jag är så självklara att det inte finns några argument som håller mot detta.

  Huvudpoängen med legalisering är att det inte finns något annat hållbart alternativ. Förbudet orsakar en mängd hälsoproblem och kriminalitet i sig, vilket är effekter som faller utanför drogernas medicinska effekter och bieffekter.

  Visst skulle polisen få tid att jaga riktiga brottslingar om cannabis legaliserades. Varför ska polisen egentligen ödsla tid på människor som använder och handlar i en viss vara, när människor som verkligen drabbas av brott ofta får vänta evigheter på att polisen öht ska dyka upp – för att sedan få svaret: tyvärr läggs ditt fall ned.. ???

  Exakt – narkotikahandeln finansierar exempelvis terrorism och lägger grunden för annan grov brottslighet i samhället: utpressning, mord etc.

  Accepterar vi människors myndighet i att ta ett ställningstagande gentemot droger av en viss farlighetgrad så finns det inga skäl till att förbjuda droger som faller inom ramen för denna farlighetsgrad. En politik som gör det kan aldrig vara trovärdig när det gäller tyngre droger.

  Och cannabis finns redan i samhället idag. Ett förbud har inte lett till en minskad tillgänglighet på något sätt. Istället har vi ifrånsagt oss möjligheterna att kontrollera handeln, varvid vi nu i allt högre grad upplever att skolorna i princip agerar distributionskanaler istället för licensierade återförsäljare.

  Användandet kommer säkert öka i och med en legalisering. Men, användandet ökar redan idag och det är även belagt att den repressiva förbudspolitiken saknar preventiv verkan. Sedan är det långt ifrån ett faktum att missbruket ökar per automatik i och med ett ökat rekreationellt användande. Idag har Sverige exempelvis fler tunga missbrukare än Holland, trots att cannabis där säljs relativt öppet. Och på tal om avsaknaden av preventiv effekt i förbudspolitiken så använder fler människor cannabis i England och USA – trots att de tillämpar en mycket repressiv förbudspolitik.

  Det sk amotivationssyndromet kan vi stryka, då det inte existerar något som helst vetenskapligt underlag som stödjer denna teori.

  Fler ungdomar röker redan cannabis. Skulle vi legalisera cannabis skulle möjligheterna att förhindra försäljning till minderåriga öka enormt, då det system vi har idag snarare uppmuntrar spridningen ner i åldrarna. Vad gäller missbrukande ungdomar – se ovan.

  Jag är garanterat för en legalisering, inte bara utav cannabis utan även av tyngre droger. Jag har bildat mig den uppfattningen efter att ha sett så mycket skit som orsakas av förbudspolitiken, och jag har även läst väldigt mycket om droger och drogpolitik. Jag känner därmed vidden av de problem som orsakas av denna politik, och själv kan jag bara säga att den snarare hör hemma i soptunnan än ute i samhället.

  Under förbudspolitiken är vi blinda ifrån att se de egentliga orsaker som finns underliggande i ett missbruk. Istället för att se och erkänna dessa problem skyller vi på drogerna. Det är detta som menas med att narkotikan, och de som använder den, är den gode fienden.

 • reaper

  Member
  2002-08-13 at 19:44

  En drog till i samhället tror jag faktiskt kan vara bra i just detta fall. Det är inte så många som “fightas” när dom har rökt. Flertalet skulle också pyra istället för att dricka sprit när de går ut och festar. Mindre våld helt enkelt.

  Jag tycker också att en av de viktigaste sakerna inom politik är att vara konsekvent. T.ex. “Cannabis är farligt och bruk ska straffas”. Varför ska då något som är farligare, t.ex. sprit, INTE straffas? Eller att inte legalisera p.g.a. att det är beroende-framkallande. Visst, man blir beroende. Men, några jag känner har svårare att sluta med internet i än några andra som rökt cannabis i dubbelt så många år som de missbrukat internet. Skall internet också förbjudas eller ska vi vara inkonsekventa? Detta (tillsammans med en hel jävla hög liknande saker) tror jag i längden leder till att man skiter helt i vad de säger.

  Legaliseringen är nog bara en tidsfråga. Hoppas bara att inte falsk propaganda sprids. Barn behöver sanningen, inte skitsnack som att det är helt ofarligt.

 • Mooch

  Member
  2002-08-13 at 21:17

  Zillo: Nu är det redan några som svarat men jag känner att jag också vill kommentera lite…
  Jag tycker dessutom att du ska läsa igenom artiklar som http://swecan.phpwebhosting.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11 och liknande. Säg till om du behöver hjälp för att hitta dem.

  En av de främsta anledningarna till att legalisera cannabis är att bryta länken till tyngre droger. Cannabis ÄR en inkörsport till tyngre droger så länge det är illegalt. Droghandlare som tjänar pengar på att sälja narkotika har ofta intresse av att få sina kunder att börja med dyrare och beroendeframkallande droger. Eftersom straffsatser etc. i princip är lika för olika typer av droger i Sverige (man säger att det inte finns några lättta droger) så ger det mer profit ju tyngre och beroendeframkallande drogen är. Låt säga att en langare säljer i snitt 1g cannabis för 100kr per cannabiskund och på det kanske tjänar 40kr. Hade det varit heroin hade det kanske rört sig om 1g för 4000 och en vinst på 1000 istället (nu har jag ingen aning om vad heroin kostar utan se detta som ett exempel). Självklart vill många langare få sina kunder att börja med tyngre saker! Det gäller absolut inte alla men ganska många…

  När det sedan kommer till det klara för brukaren att “dödsdrogen cannabis” inte alls är så farligt som man fått lära sig i skolan kan denne lätt börja ifrågasätta om detsamma gäller heroin.
  När det de facto är som det är att cannabis är mindre farligt än alkohol och tobak så är en konsekvent lagstiftning viktig.

  Det är bara langarna som tjänar på att droger är olagliga.
  Om du skulle kunna köpa cannabis på Systembolaget så skulle staten både ha kontroll och tjäna pengar på cannabis (nu kan det diskuteras om en sådan lösning är det bästa men det är ett alternativ), pengar som kan användas för vård och hjälp till missbrukare.

  Visst läggs det pengar på att bekämpa cannabis relaterade brott. Mer pengar än på vård av missbrukare, mycket mer.

  Nu har jag bara tagit upp en liten procent av fördelarna eftersom den bästa informationen finns runtom på webben MEN jag tycker ändå att du ska ställa dig frågan VARFÖR cannabis skall vara illegalt? Det är enklare att göra en ställningstagande utifrån en sådan fråga eftersom det inte finns många argument som talar för det.

  “Man riskerar att fler börjar bruka cannabis” – Är det en egentlig nackdel? Man kan då även förmoda att det sker på en viss bekostnad av alkoholbruket och som vi vet är alkohol riktigt farligt…
  Man skulle också kunna tänka sig att våldsbrotten minskar då cannabis i hög grad minskar våldsbenägenhet.

  I övrig anser jag det vara bevisat att de flesta risker och cannabis farlighet är så ringa att de knappast kan användas som ett argument mot en legalisering.

  Men återigen och slutligen, ta en funderare på vad det finns för fördelar med att cannabis är illegalt.

 • general-knas

  Member
  2002-08-13 at 21:21

  bor/bodde inte ganjasmurfen i holland? han kanske inte heter exact så men nån ting åt det hållet

 • reaper

  Member
  2002-08-13 at 22:52

  Jaha ok, nu ska vi se… och kul med snabba svar!

  UpInSmoke:

  “Förbudet orsakar en mängd hälsoproblem…” hmm hur menar du då? Blir man friskare av att cannabis skulle vara lagligt?

  “Accepterar vi människors myndighet i att ta ett ställningstagande gentemot droger av en viss farlighetgrad så finns det inga skäl till att förbjuda droger som faller inom ramen för denna farlighetsgrad”

  Vet inte om du menar alkohol men den biten kan vi glömma direkt, spriten,vinet,ölen är så djupt rotad och allmän accepterad att man inte kan kriminalisera den- om man nu väljer att gå åt det hållet.

  Annars vet vi ju att det finns väldigt många som inte klarar av alkoholen men om det är drogen i sig eller andra bakomliggande orsaker vet jag inte, kanske både två.
  När det gäller t.ex. Heroin så tror jag att man kan fastna ganska fort och rejält i ett beroende.
  Och där är det nog mestadels drogen i sig som är orsaken.
  Om nu allt skulle legaliseras så tror jag precis som med alkoholen att många inte är “myndiga nog” att klara av ett heroinbruk.

  När man nu bestämde sig för att kriminalisera cannabis så tror jag den största orsaken var att man trodde/tyckte att den var så pass farlig att den inte skulle vara laglig, vilket uppenbart gäller än idag.
  (Fast det e klart AB Vin o Sprit kanske hade ett finger med i leken och ansåg att det kunde vara en kommande konkurent till alkohol. 😉 )

  Att missbruket ökar i takt med andvändandet är för mig rätt klart. Men det var därför jag ropade efter nån som bott i Holland och kunde berätta, för i ett land där cannabis nästintill är lagligt lär det ju vara svårt att uppskatta hur många missbrukare det finns då missbruk av cannabis inte ger lika stora och synliga (fysiskt, psykiskt och ekonomiskt) men,
  som andra tyngre droger.

  Att man i framtiden får färre tunga missbrukare om man legaliserar cannabis kan nog stämma.
  Jag tror också att man i de flesta andra länder i världen andvänder cannabis i större utsträckning än i Sverige.
  (I alla fall så har man haft en “relation” till cannabis längre bak i tiden än här i Svedala)
  När det gäller det där avmotivations syndromet så skriver jag vad jag tycker och själv upplevt, och jag har inte forskat så mycket i det förutom att det som beskrivs stämmer bra in på min egen erfarenhet. Därför tror jag att det stämmer men jag är ingen forskare.

  Så ungdommars användande skulle minska om vi legaliserade cannabis? Det tvivlar jag på.
  Om det skulle legaliseras skulle nog många odla hemma i större utsträckning än man bränner sprit hemma.
  Och sen kommer argumentet: Det är väl bättre att röka än att dricka? Och så är hela visan igång igen.
  Och hur bra fungerar åldersgränsen när det gäller alkohol?
  Varför skulle den fungera bättre när det gäller cannabis?
  Den gode fienden:
  Det stämmer säkerligen till en viss del att det finns andra orsaker än just drogen i sig, i ett missbruk.
  Men tänk dig då att folk som dränker sorgen i sprit i stället bankar i sig heroin eller om man nu mår dåligt tar sig en lina cola för att må bättre.
  Är detta bättre?

  esadhu:

  Jo det är säkert sant att man inte “fightas” i samma utsträckning när man rökt som när man druckit, håller helt med det argumentet. Det där med spriten funkar inte här, eftersom kunksapen i alkohol kontra cannabis är för låg, och jag håller med dig när det gäller att vara konsekvent, jag är för att åklagarna ska se mellan fingrarna när det gäller cannabis, men man kan inte rubba alkohol, även om det är farligare än cannabis.

  Mooch:

  Oj det där med inkörporten hade jag helt glömt bort och det stämmer ju som du säger, men det är skolans fel att dom inte kan skilja på drogerna. Hade man haft en bättre och framförallt mindre sällan narkotika undervisning så skulle denna inkörsport säkert minska. (Jag tror jag hade 3 dagar s.k. ANT (temadagar)
  i skolan under min högstadietid och den varade på senare delen av 90-talet.)
  Istället för att som man gör idag, testar o skaffar sig egna erfarenheter av droger-inte bara cannabis och sen kan det gå som det går.

  Okej jag ska ta mig en funderare men inte idag för nu måste jag sova.
  Återkommer imorgon, då jag också ska läsa dom där artiklarna.
  Jag har inte förlorat än ;)

 • friggs

  Member
  2002-08-13 at 23:02

  @Zillo wrote:

  Vet inte om du menar alkohol men den biten kan vi glömma direkt, spriten,vinet,ölen är så djupt rotad och allmän accepterad att man inte kan kriminalisera den- om man nu väljer att gå åt det hållet.

  Visst kan man kriminalisera alkoholen, men då får man också samma problem som man har med narkotikan idag.

 • UpInSmoke

  Member
  2002-08-14 at 00:47

  Nej, cannabis är cannabis – inte friskis och svettis. Jag menar att förbudet i sig orsakar hälsoproblem, t ex genom att de produkter som säljs på svarta marknaden inte genomgår någon kvalitetskontroll och ofta är utblandade med hälsofarliga ämnen. Detta gäller i hög grad även cannabis.

  Ursäktar om jag var otydlig tidigare. Jag talade givetvis om lagliga droger i relation till olagliga. Vad jag menar är att om samhället accepterar vissa droger så kan det inte bibehålla någon som helst trovärdighet i sin politik om det samtidigt förbjuder droger vars farlighetsgrad faller inom ramen för de som är lagliga och accepterade.
  Skulle vår regering mena allvar i det tomma pratet om “det narkotikafria samhället” så finns det egentligen ingenting som hindrar dem från att förbjuda alkohol och tobak, då de uppfyller samtliga krav för narkotikaklassning. Att det inte skulle fungera i praktiken är självklart, vilket regeringen är medveten om. Men – det fungerar inte att förbjuda knarket heller. Idag ser vi effekterna av den förödande politik som bla polisen, RNS och Hassela knåpat ihop åt oss under de senaste decennierna.

  Varför fastnar vissa människor i ett beroende och andra inte? Är dom på något sätt annorlunda än andra? Om ja, varför?? Börjar dessa människor missbruka just pga att det finns medel att missbruka i samhället? Eller finns det andra skäl och orsaker till varför vissa utvecklar ett missbruk och andra inte?

  Givetvis har droger ofta beroendeframkallande medicinska effekter, men dessa skall inte överskattas. Ofta lägger människor en närmast religös tilltro till dessa drogers effekter – “det räcker med ett bloss hasch så sitter du med sprutan i armen” (en överdrift, javisst, men den kan fungera illustrerande) etc. Sedan finns det psykologiska beteendemönster som är nödvändiga att vägas in – långt ifrån alla söker sig till droger som heroin. Varför söker sig vissa människor till heroin, och varför fortsätter en del av dem att ta heroin regelbundet medans andra nöjer sig med att pröva eller använda drogen rekreationellt?
  Jag reagerar mestadels på ditt ordval i termer som “nog” och “tror” osv. Orden tyder på en stor osäkerhet och jag föreslår att du sätter dig in i ämnet istället för att gissa och “tro”. Politiken och därmed även debatten skall grunda i fakta, inte trosuppfattningar. Vem som helst blir inte missbrukare, och den som väl blir missbrukare blir inte det pga att det finns medel att missbruka i samhället. Jag föreslår att du själv tar del av den information som finns, för jag tror inte att det är någon större idé att jag fortsätter upprepa mig.

  Alla människor kan klara av att fatta informerade beslut under förutsättningen att de förmedlas saklig, trovärdig information. Det är så enkelt.
  Sedan finns det alltid de som kommer att börja missbruka, men som jag sa – vem som helst blir inte missbrukare. Och för missbrukaren är legalt heroin långt mindre skadligt än illegalt heroin. I Schweiz, där det finns ett statligt legalförskrivningsprogram har deltagarnas hälsa- och levnadssituation förbättrats radikalt, dödligheten har minskat enormt och kriminaliteten likaså med hela 90%.

  Faktum är att politikerna helt och hållet bortsåg ifrån den medicinska vetenskapen i kriminaliseringen av “marijuana”. Förbudets grund ligger snarare i rasism gentemot “smutsiga mexikaner och negrer”, vilka påstods “bli galna” och “våldta vita kvinnor” av människor inom rättsväsendet och div industrimagnater. Redan över 40 år innan detta förbud kom till hade vetenskapliga medicinska undersökningar fastslagit att: “…moderate use of these drugs is the rule, and that the excessive use is comparatively exceptional. The moderate use produces practically no ill effects.” -Indian Hemp Drugs Commission Report 1894.

  Har du några studier som kan bekräfta denna klarhet du talar om? Annars visar siffror från FHI/CAN och det holländska Hälsoministeriet att Sverige har fler tunga missbrukare per capita än Holland, och det är siffror även EMCDDA backar upp. Varför det skulle vara svårare att uppskatta cannabismissbruket i Holland än i Sverige kan jag inte se. Där har medborgarna åtminstone ingenting att frukta om de medger att de använder cannabis – situationen i Sverige är den motsatta, och då är risken stor att missbrukaren inte visar sig i dagsljuset.
  Jag anser att det är väldigt farligt att godta sådana “sanningar” utan att göra någon som helst efterforskning och kritisk granskning av dem först. Hur ska du annars veta vad som är ren rappakalja och vad som har substans?

  Varför skulle det stämma att missbruket skulle minska iom en legalisering? Själv menar jag att missbruk snarare hänger ihop med individens sociala bakgrund och livserfarenheter än en viss drogs lagliga status.

  Många länder har en flertusenårig tradition med cannabis, medans Sverige inte haft samma typ av kultur. Men i det globaliserade samhället håller det på att förändras i en väldigt snabb takt och cannabis har redan bosatt sig permanent i vårt land, förbudslagstiftning och “det narkotikafria samhället” till trots. I det sammanhanget är det även intressant att vi har så pass många fler tunga missbrukare i jämförelse med länder som valt att tolerera denna drog.

  Du kan mycket väl uppleva dig själv som passiviserad och omotiverad, men det betyder inte att cannabis orsakar ett amotivationssyndrom. Som jag nämnde tidigare saknar teorin vetenskapligt stöd. Det finns information om allt detta ute på nätet, men jag skulle heldre rekommendera boken “Marijuana Myths, Marijuana Facts” till dig.

  Jag tror inte på enkla lösningar, då det i princip är vad vi sysslar med idag. Vad jag sa var att samhället kommer att få enormt mycket större möjligheter att kontrollera handeln vid en legalisering, och på så sätt minimera läckage till minderåriga. Medans vi idag har en situation där distribution till minderåriga främjas av den svarta marknad som har skapats av förbudspolitiken.

  Att hemmaodlingen skulle öka enormt pga en legalisering är ren gissning skulle jag vilja säga, och personligen kan jag inte se att en förbudslagstiftning hindrar den som vill odla från att göra det idag.

  Huruvida det ena är bättre än det andra menar jag är en subjektiv uppfattning och irrelevant för den narkotikapolitiska debatten.

  Hur den fungerar är fullt möjligt att diskutera vidare, men det existerar iaf ett kontrollsystem för alkohol. Det gör det inte för narkotika, och för detta existerar snarare ett distributionssystem som befinner sig i händerna på organiserade kriminella – helt bortom samhällets kontroll.

  Hur det sedan skulle fungera beror helt och hållet på hur staten vill utforma detta systemet vid en legalisering. I Holland efterlevs systemet väldigt noggrant. 18 års åldersgräns och max tillåtna försäljningsgräns är 5 gram. Reglerna är strikta – ingen försäljning av alkohol, ingen reklam, förekommer tyngre droger stängs coffeeshoppen ned.

  Jag kan inte se annat än att dina uttalanden tyder på en stor okunskap om droger och missbruk – ber om ursäkt om jag kanske upprepar mig, men det är läggdags. Företeelser som droger, sex och spel vid missbruk är endast symptom på underliggande problematik. De är inga orsaker i sig.

  Men tänk dig då att folk som dränker sorgen i sprit i stället bankar i sig heroin eller om man nu mår dåligt tar sig en lina cola för att må bättre.

  Ja, det är ju precis vad människor gör idag så jag förstår inte riktigt poängen i det resonemanget..

  Är detta bättre?

  Åter igen är det en fråga om en subjektiv uppfattning.

  jag är för att åklagarna ska se mellan fingrarna när det gäller cannabis,

  Om vi skall ha lagar vars brott saknar offer och som ingen egentligen bryr sig om, varken polis eller “brottslingarna” – varför ska vi då ha dem?

  Oj det där med inkörporten hade jag helt glömt bort och det stämmer ju som du säger, men det är skolans fel att dom inte kan skilja på drogerna.

  Hur kan du förvänta dig att skolan skall kunna skilja på olika droger, när inte ens regeringen kan det?

  Okej jag ska ta mig en funderare men inte idag för nu måste jag sova.
  Återkommer imorgon, då jag också ska läsa dom där artiklarna.
  Jag har inte förlorat än ;)

  Det blev lite citat där oxå på ett hörn.. Det finns ingenting som säger att du ska börja tänka som mig eller någon annan – tänk själv, och du kommer garanterat att få en större insikt i hur saker och ting hänger ihop ju längre och djupare du dyker i detta. Att de flesta som ser till helheten formar en mer nyanserad bild och blir mer vänligt inställda till legalisering behöver heller inte betyda att de vill se en legalisering nu med detsamma. Jag betraktar det som en process, och inte någonting som bör tvingas fram – men jag anser inte att det bör motverkas heller. Det bästa vi kan göra är att avkriminalisera idag och legalisera imorgon.
  Sov gott.. nu skall jag oxå sova.. Det är alltid bra att fundera och reflektera över det som skrivits. Jag har lärt mig enormt mycket genom att diskutera i olika forum, men se till att ta del av olika informationsmaterial också. Då kommer du få kunskap och kunna formulera bättre argument.

 • Mooch

  Member
  2002-08-14 at 01:05

  “”Förbudet orsakar en mängd hälsoproblem…” hmm hur menar du då? Blir man friskare av att cannabis skulle vara lagligt?”

  Psykiskt och socialt har förbudet digra konsekvenser. Ingen vill väl vara kompis med en “knarkare” om man inte knarkar själv eller? Familjer splittras pga. att någon får reda på att en familjemedlem använder dödsdrogen cannabis, även om allt varit bra tidigare och man fått reda på att någon i familjen brukar det så betraktas familjen helt misslyckad sv samhället…osv..du fattar vad jag menar.

  “Vet inte om du menar alkohol men den biten kan vi glömma direkt, spriten,vinet,ölen är så djupt rotad och allmän accepterad att man inte kan kriminalisera den- om man nu väljer att gå åt det hållet.”

  Det är lite som att säga att man inte respekterar minoriteter. För säkert 10% av sveriges befolkning gäller detsamma för cannabis. Ser man längre tillbaka i tiden då cannabis förbjöds enligt FN:s stadgar så var det lätt att genomföra eftersom de länder som hade cannabis i sin kultur i princip bara var U-länder vilka inte har mycket att säga till om.

  “Att missbruket ökar i takt med andvändandet är för mig rätt klart.”

  På något vis så skjuter du utanför målet här…Alltså ett av dagens större problem är ju att både bruket (ser jag personligen inte som ett problem) och missbruket ökar, TROTS vår hårda lagstiftning. Missbruket skulle definitivt minska om man tillät s.k. “Harm reduction”, det kräver dock inte någon legalisering.

  “När det gäller det där avmotivations syndromet så skriver jag vad jag tycker och själv upplevt, och jag har inte forskat så mycket i det förutom att det som beskrivs stämmer bra in på min egen erfarenhet. Därför tror jag att det stämmer men jag är ingen forskare.”

  För en missbrukare så är nog detta syndrom ett faktum oavsett vilken substans det än gäller. Det är lite svårt att tala om missbruk som beror på psykisk motivation och inte på själva drogen. OM Cannabis vore fysiskt beroendeframkallande hade problemet varit ett helt annat. Att Cannabis skulle ge detta syndrom i sig självt är väl knappast bevisat även om jag också tror att det kan vara så. Problemet är bara att dataspel, fet mat, godis, alkohol, spel osv. likväl kan ge dig detta syndrom. Det är alltså en effekt av missbruk jag pratar om.
  Om det DU menar med avmotivationssyndrom är att du blir lite seg och inte orkar ta tag i allt för mycket dagen efter du rökt så kan jag ju jämföra det med hur jag har det efter en fylla….där snackar vi avmotivationssyndrom i en vecka efter…bakfull är jag i 2-3 dagar. Som du förstår så är alkohol inget för mig.

  “Så ungdommars användande skulle minska om vi legaliserade cannabis?”

  Minskar det idag när det är förbjudet? Vilken annan åtgärd omgärdat av ett förbud skulle få bruket att minska? Den ökning som man skulle se till en början skulle säkerligen till stor del handla om personer som “kommer ut ur garderoben”. Pga. förbudet är det trots alla undersökningar svårt att veta hur stor andel av Sveriges befolkning som brukar Cannabis idag. Om vi ändå får en ökning på bekostnad av att färre ungdomar provar på tunga droger kan jag enbart se det positivt.

  “Om det skulle legaliseras skulle nog många odla hemma i större utsträckning än man bränner sprit hemma.”

  Varför? Motivera gärna. Som du sa tidigare så är inte Sveriges “kulturella bruk” av Cannabis speciellt rotat, de redan invigda skulle kanske odla mer men överlag skulle vi definitivt ha fler hembrännare än odlare. Ett sidospår är ju att vissa Svenssons ALDRIG ens skulle peta på cannabis med skyddsutrustning häller i sig vilket gift som helst bara det är alkoholhaltigt.

  “Och hur bra fungerar åldersgränsen när det gäller alkohol?
  Varför skulle den fungera bättre när det gäller cannabis?”

  Frågorna är lite av ett retoriskt självmord, inget illa menat men det faller på sin egen dumhet.
  Räcker det med att jag ställer motfrågan hur många av dagens langare som frågar efter leg?? Jag menar att SJÄLVKLART så fungerar en åldersgräns på en legal substans bättre än INGEN åldersgräns på en illegal substans. Eller hur!?

  “Det stämmer säkerligen till en viss del att det finns andra orsaker än just drogen i sig, i ett missbruk.
  Men tänk dig då att folk som dränker sorgen i sprit i stället bankar i sig heroin eller om man nu mår dåligt tar sig en lina cola för att må bättre. Är detta bättre?”

  Ingen har påstått att det skulle vara bättre. Ett av de stora problemen som jag och även många andra ser är att måttliga brukare ibland hamnar i träsket eftersom samhället dömer dem och behandlar dem som om de tillhör bottenskiktet. Man kan ta liknelsen med fet mat eller godis tex. fetma är nog ett problem som är större än alla droger tillsammans i västvärlden. Människor tröstäter för att det känner sig nere, de blir fetare och känner sig ännu mera nere och äter ännu mera…
  Ska man förbjuda onyttig mat? Visa tycker att det är en långsökt paralell men själv tycker jag att det är direkt relaterbart till narkotikafrågan.

  Jag avrundar med några nyttiga länkar i ämnet:

  http://www.cedro-uva.org/lib/boekhout.swedish.html Djupgående analys av Sveriges drogpolitik.

  http://www.bag.admin.ch/
  Forskning om missbruk och utvärdering av den Schweiziska drogpolitken, engelsk version.

  http://www.policylibrary.com/Essays/SMFCannabis/SMFCannabis.pdf
  Brittiska Conservatives framför här på ett väldigt sakligt sätt varför lagen måste ändras.

  Fler länkar finns på Swecans förstasida.

 • ganjasmurfen

  Member
  2002-08-14 at 07:27

  General Knas

  Jupp jag har bott i holland i 1.5 år .. trivdes ypperligt bra där..

  Jag måste säga att det är förvånardsvärt lite folk som röker där mot vad jag hade förutsatt att det skulle vara…

  jag bodde i en stad 30 minuter söder om Amsterdam som heter Leiden.. ca 100 000 människor..

  En sak jag märkte i holland var att mängden krogslagsmål som jag är van vid i från sverige minska drasktiskt.. Såg 2 st på 1.5 år..

  Detta snack om att man ser crack rökare heroin misbrukar när man åker till holland..
  Enda stället där man kan hitta dessa är i amsterdams “dåliga kvarter”.. åk till vicken annan stad som helst och du kommer se mest “renstädade gator”

  Är fortfarande lite trött kl är 8.26 på morgonen så nu orkar jag inte skriva mer :/..

  Måste jobba lite mer..

  Ställ gärna frågor på ngt ni undrar över om Holland..

 • reaper

  Member
  2002-08-14 at 14:15

  Hej igen.
  Jag börjar med att säga att Swecan är den bästa platsen för mig, inte behöver jag söka runt på nätet efter info, det är bra mycket enklare att starta en tråd här, så får man svar på sina frågor direkt från flera olika håll, till det hör att jag inte direkt är en jäkel på engelska.

  Jag tar tillbaka det där dumma syndromet, då jag inte vägt in andra betydande orsaker, när det gäller mig. 😳

  UpInSmoke skrev:
  “Jag reagerar mestadels på ditt ordval i termer som “nog” och “tror” osv.”

  Min mamma brukar alltid säga till mig att: Tro kan du göra i kyrkan! 😆

  Man måste väl få tro saker o ting? Anledningen till att jag startade tråden var just den osäkerhet som nämts.
  Jag gillar att kackla/prata/babbla osv. annars skulle jag nog inte ens tänkt på att starta tråden, självklart ska det var så mycket fakta som möjligt.
  Har sett andra ropa efter legaliserings-motståndare så jag tänkte ge det ett förök.
  Det är väl inte var dag det kommer in nån på cannabis aktivist forumet och skriker: Jag är emot legalisering!

  Citat: jag är för att åklagarna ska se mellan fingrarna när det gäller cannabis,
  med det menar jag att det är ett steg i rätt riktning

  Mooch skrev:
  “du blir lite seg och inte orkar ta tag i allt för mycket dagen efter du rökt så kan jag ju jämföra det med hur jag har det efter en fylla….där snackar vi avmotivationssyndrom i en vecka efter…bakfull är jag i 2-3 dagar. Som du förstår så är alkohol inget för mig”¨

  Usch o fy för rejäla fyllor, glömmer alltid måttan hemma…
  Men det är egentligen ingen nackdel att bli bakfull, vilket jag också blir väldigt lätt, för det får ju en att må sämre och man kanske “tänker till” nästa gång, en sorts varning eller straff kanske?

  Mooch skrev:
  “Frågorna är lite av ett retoriskt självmord, inget illa menat men det faller på sin egen dumhet.
  Räcker det med att jag ställer motfrågan hur många av dagens langare som frågar efter leg?? Jag menar att SJÄLVKLART så fungerar en åldersgräns på en legal substans bättre än INGEN åldersgräns på en illegal substans. Eller hur!? “

  Ja fan va dumt skrivet 😳

  Ok, om jag nu ska summera denna debatt så har den haft önskad effekt.
  Jag har fått en bredare kunkap om cannabis och bruk men jag kan inte totalt ändra uppfattnig på en femöring.
  Men nästan… Så jag hitta helt plötsligt min poetiska talang och nynnade ihop en sång till er 😆

  “mecka mecka mecka mecka runt i ring
  puffa puffa puffa tills du blir riktigt ding
  tänk tänk tänk vad man kan ha det bra
  Jag vill legalisera idag”

 • Paddington

  Member
  2002-08-14 at 17:33

  Jag vet inte riktigt varför, men jag anar en viss sarkasm i din lilla sång.
  Allting blir inte “bra” för att man sitter och meckar hela dagen, tvärtom. Varför antar du att vi bara vill sitta och röka? Jag ser inga större personliga förtjänster i en lagändring, det är snarare en principsak att något så förljuget som narkotikadebatten måste redas ut och lagstiftningen vara konsekvent.

  Är de problem ett bruk/missbruk av cannabis för med sig verkligen av fara för andra personer? Bör andra människor ha rätt att gripa dig för att du röker och därmed rasera ditt och kanske dina näras liv? Skall skvallret som förföljer den som röker gräs några gånger i en småstad verkligen få förstöra denne persons anseende totalt och skapa långt värre problem? Har du en hänsynslös fylla är du samme kille i folks ögon ett par dagar senare. Kommer du stenad till festen med en spliff lär du få flytta. Om du inte redan segregerats in i en total-kriminell gemenskap av inkörsporten vår regering skapat oss.
  Jimmy Carter sade på -70 talet något i stil med att straffen för att använda en drog aldrig får vara skadligare för en person än drogen i sig självt. Sedan greps en rådgivare med koks och Carter fick resignera i frågan. Shame.

  Ett förbud hjälper bara om det kan hålla tillbaks utbudet av en allmänfarlig vara. Nu finns cannabis lättillgängligt iallafall. Att cannabis är lågtoxiskt och inte precis tar död på folk är fakta. Den som har problem med cannabis behöver väl inte bli föraktad och gripas av polis? Vård finns ju fan inte om den skall vara värd namnet. Den som inte har problem med sitt rökande, majoriteten av användarna, får det garanterat med dagens lagstiftning och dennes personliga frihet inskränks rejält.
  Vilka gynnas egentligen av att cannabisbruk är straffbart!?

  En avkrim/legalisering skulle dessutom föra med sig en annan väldigt viktig fördel. Avdramatisering och kunskapshöjning. Folk skulle med tiden lära sig att bruka cannabis på rätt sätt och alla ytterligheter mattas ut. Det skule framförallt inte bli lika spännande för de som vill göra revolt och skaffa sig en identitet som det är idag. På denna grupp utgör förbudet bara en dragningskraft och detta är den grupp som kanske har störst förutsättningar att hamna i missbruk. Läs; problemungar knarkar för att det är tufft initialt. Så sjung du din låt, jag skippar.

 • reaper

  Member
  2002-08-14 at 18:36

  Ack, så fel det kan bli 😥

  Inte var det sarkastiskt menat, mera “med glimten i ögat”.
  Texten bara flög in i mitt huvud, när jag ville berätta att jag blivit omvänd.
  Och jag som tyckte att jag var så duktig.

  Ber om ursäkt för min poetiska otydlighet.

 • Paddington

  Member
  2002-08-14 at 19:59

  Jag tycker givetvis så som jag skrev, men ber om ursäkt om jag missuppfattade saker och ting. Det är svårt att tyda vad som menas i skrift i vissa fall. Kanske var jag lite väl paranoid, det är en viktig diskussion du tar upp och den är inte det minsta irrelevant. Dina åsikter var redan från början långt mer nyasnserade än man är van vid när folk debatterar för repression och förbudstänkande. Peace Zillo :P

 • UpInSmoke

  Member
  2002-08-14 at 20:34

  Hon verkar vara en klok kvinna din mor! 8)

  Vi har länge applicerat ett trostänkande i narkotikapolitiken. Vi tror t ex på ett paradis i “det narkotikafria samhället”, och vi tror att knarket är roten till det onda – orsaken till missbruket. Vi tror att hårdare tag och skräckpropaganda får människor att leva ett sunt och drogfritt liv. Men ingenting av det vi tror har någonting med verkligheten att göra.

  Genom logiskt tänkande, beprövad erfarenhet, kunskap och fakta vet vi idag att vi aldrig kommer att uppnå drömmen om det narkotikafria samhället. Det står klart att det inte är vem som helst som blir missbrukare – och att de som väl utvecklar ett tungt missbruk genomgående har väldigt säregna livserfarenheter som inte är del av normen. Det handlar om människor som har utsatts för grova övergrepp i hemmet – misshandel och incest. Det handlar om människor som själva har missbrukande föräldrar och som har växt upp under svåra förhållanden och utvecklat en rad psykiska problem.

  Allt logiskt tänkande och sunt förnuft säger att dessa människor inte mår bättre av att utsättas för ytterligare stigmatisering och utstötning – ytterligare repression och kränkningar. Ändå så har politiken fortsatt på samma sätt som förut, men det är ändå nu vi börjar skymta en förändring. Sverige kan inte stå kvar med den politik som förs – den orsakar helt enkelt för mycket problem och för mycket lidande.

  Men visst får man tro saker och ting. Jag är nog den siste att förespråka ett förbud. 😉 Men vi kan inte grunda vår politik i trossystem om vi vill att den ska vara framgångsrik, för att inte säga mänsklig.

 • reaper

  Member
  2002-08-15 at 00:05

  Skall skvallret som förföljer den som röker gräs några gånger i en småstad verkligen få förstöra denne persons anseende totalt och skapa långt värre problem?

  En av anledningarna att jag flyttade 140 mil söderut… Skapade väl inga större problem, men det var nog bara en tidsfråga. Ett starkt psyke är svårt att bryta ner, även om de försökte ganska så hårt. 👿
  Jag har suttit hos polisen med min mor för att de trodde att jag sålt hasch på skolan jag gick på. Jag har aldrig någonsin sålt droger åt nån.
  De lögnerna kom från att jag och en kompis meckade ihop en joint inehållande lite tobak och en större mängd Earl Grey te som vi sålde till en tjej för 50kr ( ok, det var lågt men vad fan, vi har nog aldrig skrattat så förr). Tyvär var vi aldrig med när hon rökte den men en kompis till oss sa att hon blev riktigt riktigt stenad. 😆
  Polisen vi träffade var så kåt på att sätta dit en “knarklangare” att han drog följande historia till min mamma och mig.

  – En gång hade jag en pojke i din ålder här och hans mor, när jag frågade honom om droger så sa han åt sin mor, vem tror du mer på, mig eller den där polisen. Mamman vågade inte säga ifrån och tog pojkens sida.

  Det han ville var att morsan inte skulle tro på ett ord av det jag sa. Min mor är inte dum och förstod också att han drog en vals.

  Småstäder är en fåpå-artists värsta tillhåll.

  Jonas

Log in to reply.