• Posted by super-mario on 2002-08-12 at 03:08

  Ja, runt 30 grader är en lagom temperatur när fröna ska gro. Så du behöver alltså inte värma ytterligare om du redan har den temperaturen i rummet.

  30 grader är inte lagom varmt sen dock, helst ska man försöka ligga på en temperatur mellan 23-25 grader för att plantorna ska må som bäst. Såhär under sommaren kan det juh vara svårt att komma ner i såpass låga temperaturer utan ett avancerat fläktsystem. Men se till att inte hamna för mycket över 30 grader iaf för då kan tillväxten stanna upp och löven på plantorna börja krulla sig uppåt.

  Angående UV-lysrör så ger de vad jag vet inte mycket ljus som plantorna kan ta till sig. Men du kanske bara menade för att värma fröet medan det gror?

  Innan fröet grott och plantan tagit sig ovan jord så behöver den egentligen inget ljus alls, men det kan vara bra att ha en lågenergilampa igång som möter det lilla livet när den väl tagit sig upp till ytan så att den får en så bra start som möjligt.

  replied 21 years, 8 months ago 1 Member · 2 Replies
 • 2 Replies
 • reaper

  Member
  2002-08-12 at 03:29

  UV-ljus värmer inget, det är helt vanligt ljus som har våglängden 370nm(UV-A). IR-ljus däremot på 750nm och uppåt strälar bara värme

 • reaper

  Member
  2002-08-12 at 11:12

  >>Smoke_5

  Värma plantan? hmmm… menar du ditt frö? För värma plantan ska du ju inte göra! Det är ju för ljusets skull man använder lampor och inte för värmens skull!

  Sen tycker jag din kruka verkar allt för liten om du ska driva upp en fin planta i den. I början behöver man inte så våldsamt stor kruka men men när plantar börjar bli större så rekomenderas krukor på minst 10 L.

  Läs igenom odlingsguiden så får du reda på det mesta som du behöver veta!

Log in to reply.