• si

  Member
  2002-08-04 at 16:34

  och vilket resursslöseri sen… i Afrika dör snart 13 miljoner människor av svält, och vi slänger ut mer pengar på lyxartiklar.

  Och säg inte att de får skylla sig själva för att de bor på så näringsfattiga jordar. Det VAR alldeles utmärkta jordar tills européerna koloniserade Afrika och drev bort människorna från deras marker, högg ner skogarna för att odla sådant som man ville ha i Europa, bomull mm. Hugger man ner skogar så blottlägger man marken som snart skadas av erosion, om jorden sköljs bort kan den inte hålla vatten, dvs vattnet rinner rakt ut i havet, inget stannar där. Och vad är det som ger regn över land, jo vatten som avdunstar fårn skogarna. Utan skogar – inget regn. Sahara har inte alltid varit en stor öken vet ni..

  Så nu finns det inget att elda med, jorden är inget annat än kompakt torkad sandlera, djuren dör av vätskebrist.
  Människorna, de miljontals människor som nu lever i Afrika till följd av kolonialismens destruktion av kulturerna – svälter nu. Dör som flugor. Och vi sitter och diggar musik från minidiscen, ser en film på hemmabion, slänger i oss lite food på McDonalds, tar bilen till polaren, har alla apparater på standby dygnet runt, lämnar lamporna på hemma. Så jävla idiotiskt.. vi bara slösar och slösar och slösar. Tillväxt? Mhhhmmmm, har ni lärt er om entropi? Nej nu slutar jag, detta hör inte hemma här.

  Men jag säger bara det, vilket jävla resursslöseri med sådana där grejer.

  Vi lånar jorden av våra barn och barnbarn tänk på det.

 • general-knas

  Member
  2002-08-04 at 16:37

  här var det kraftiga vänstersvängar! :P

 • si

  Member
  2002-08-04 at 16:39

  jasså, sen när blev naturen politisk?

  eller håller du inte med mig om att jorden inte besitter outtömliga resurser?

 • si

  Member
  2002-08-04 at 17:18

  Smith och Locke, våra kära 17- och 1800-tals tänkare har ju övertygat oss om att det finns oändliga resurser och att jordens råvaror inte har något “värde” förrän människorna(maskinerna) har raffinerat dem. Och hur i helvete kan det stämma? Termodynamikens andra huvudsats säger ju att all energi går mot ett lägre värde. Käkar du en potatis så “försvinner” den mesta energin som spillvärme – den blir otillgänglig. Entropin beskriver hur allting sprids. Att vi ständigt går mot ökad entropi är inget vi kan ändra på, men vi kan ändra på TAKTEN. Man kan göra slut på alltihopa på några decennier/ett par sekel och sedan inte ha annat än utspridd energi som har förlorat sin “exergi”. Dvs avfall. Eller så kan man leva mer uthålligt och se till att inte tömma ut resurserna, inte förstöra återuppväxtprocesserna (kretsloppen), dvs ATT INTE DÖDA HÖNAN SOM VÄRPER GULDÄGG!

  Det är inte så lätt att tro på när allt man säger oss är att ökad tillväxt gynnar oss. Men hur kan tillväxten gynna oss? Tillväxt = ökad konsumtion, ökad konsumtion = ökad resursutvinning(utarmning). Hur kan man gynnas av att göra slut på det vi har?

  Om alla skulle leva med den standard som vi lever idag (dvs med den materiella standarden och med det energiförbruk som vi har) så skulle det krävas att 82% av jordens befolkning inte hade någonting, inte förbrukade någonting alls.
  Förstår ni då hur orimligt det är att tro att alla ska kunna ha det så bra som vi har det?
  Och är det någon som förstår hur orimligt det är att så få människor ska använda så mycket och lämna så många andra människor med praktiskt taget ingenting. Som sagt, 13 miljoner människor är påväg att svälta i Afrika. Det hade inte hänt om vi inte hade levt som vi gör här, det kan ni ge er fan på.
  Om ni kan föreställa er ett Sverige och ett Finland HELT avfolkat, utan en enda kotte, då vet ni hur många som nu är påväg att dö.

 • reaper

  Member
  2002-08-05 at 09:19

  Vill bara tacka the_ritual för länken och de fina bilderna. Undrar varför ni börjar snacka Afrika bara för att killen tipsar om en bra sida.

  För övrigt anser jag att Afrika borde förintas. [eller var det Carthago?]

  /AA

 • okkolokko

  Member
  2002-08-05 at 10:33

  Är denna pryl en grym uppföljare till Collshaden som max kiffer säljer?

Log in to reply.