• Kompost-te av hönsgödsel i DWC

    Posted by bongobong on 2013-01-28 at 16:59

    Håller på att glatt experimentera med att göra min egna ekologiska näringslösning till mina plantor.

    Har i början kört med enbart sjögräsextrakt men tycker inte det växer så snabbt. Har kanske snålat med koncentrationen…

    Har nu testat att brygga kompostte på brunnen kogödsel. Typ 1 liter (borde väl vägt egentligen) till 2 liter vatten och låtit det bubbla i 30 timmar innan jag hällt det i odlingenbaljan så jag har ett förhållande på 1 del kompostte till 10 delar vatten.

    Eftersom jag inte äger någon EC-mätare och har läst att en sådan mätare inte visar korrekt värde i ekologisk odling då den bara mäter mängden lösta salter, undrar jag om det finns något sätt att få rätt näringsmängd?

    Alltså, hur starkt te skall jag tillsätta min odling?
    Hälften kogödsel, hälften vatten i konstant syresatt vatten, sedan utspätt till 1:10 i min odling. Är jag någorlunda rätt då?

    Ska testa nästa vecka med att brygga kompost-te på hönsgödsel som jag läst har ungefär samma näringsförhållande förutom kväve som är det dubbla…

    Om någon har ett mer exakt recept och erfarenheter av ekologisk hydroodling tar jag tacksamt emot dessa.

    Tack på förhand! :)

    replied 10 years, 8 months ago 4 Members · 26 Replies
  • 26 Replies
  • cthullu

    Member
    2013-01-28 at 17:37

    Hej, min erfarenhet är att man klarar sig på mycket mindre mängd gödsel egentligen.

    Testa att brygga med bara ca 1:10, typ någon dl eller tre med gödsel och annat och sedan några liter vatten och låt det bubbla, det är iaf vad jag använde.

    Tillsätt lite av en sockerkälla, jag brukar ta någon matsked eller två (t.ex. mörk sirap eller melass) Sätter rejält med fart på bakterier.

    Jag skulle brygga kortare tid också, 12 h har nog varit bäst för mig när jag kört med maskkompost som huvudbas. Starta en batch på kvällen så är den igång ordentligt på morgonen med ett fint lager fradga.

    Kanske är en längre tid bättre om man inte tillsätter sockerkällan, min filosofi var iaf att jag ville ha en kraftigt aktiv kultur som sprudlade av liv, men samtidigt inte för mycket av näringen mineraliserad när den hamna i jorden. Därav att jag satsade på att använda den så fort det var igång ordentligt med en fin fradga av rätt konsistens och lukt.

    Slutspädning vid bevattning, inte så himla noga, jag har vattnat med det outspätt och jag har vattnat med det 1:20 spätt. ca 1:10 funkade mycket bra två ggr i veckan.
    Det beror också lite på hur din jordmix ser ut antagligen.
    Den kommer nämnligen brytas ned på turbo den med av alla mikrober du häller i.

    Man får testa sig fram en hel del, et tipps om man är osäker är att inte testa alltför vågade grepp på alla plantor samtidigt om man är osäker.

    En annan arfarenhet är att det är så roligt så man tar gärna i för mycket, massa godis, jättefet luftpump, stort bryggkärl…. så inser man att man får slänga det mesta hela tiden vilket är trist, minskar kärlet blir för mycket “storm” i det, får byta till en mindre luftpump så att det blir lagom haha…..

    hoppas mina erfarenheter var till nytta, som du märker är det inte precis någon exakt vetenskap man får experimentera mycker :D

  • bongobong

    Member
    2013-01-28 at 17:49

    Tack för svar, Cthullu. Många bra tips, gäller nog att skynda långsamt.

    Verkar som jag är på rätt väg då.
    Har läst man kan tillsätta melass också, ska testa det nästa gång.

    Jag blir dock lite konfunderad av ditt svar, det låter som du pratar om jord-odling? Jag kör med en dwc

    Jag går och väntar på plusgrader här så jag kan starta upp en ny maskkompost på balkongen.

    Har du testat med enbart “mask-juice” i hydro-odling någon gång?

    Min plan är att köra med vätskan från maskkomposten med lite tillsättning av blodmjöl för att få “extra mycket” kväve…

  • cthullu

    Member
    2013-01-28 at 18:15

    jaha – ja, jag hade helt missat att du kör med DWC…. blev väl så till mig av att se någon annan som pysslar med kompostte. Jag har inte använt kompost te alls för hydro, snubblade över ett patent för att använda det i hydro dock.

    Då är det tvärtom som gäller mer eller mindre, du vill alltså ha det så mycket mineraliserat som möjligt.

    Man kan sammanfatta det med att det är en aktiv dwc (typ “bubblare” alltså, eller åtminstone i tanken) som gäller. Du skall ha en pågående mineralisering, rötterna kan uppta salter ur vattnet, men i en hydro fungerar inte de normala mekanismerna för organiskt bunden näring. Dessutom är inte syresättningen kraftig och konstant kommer det att börja ruttna ganska snabbt.

    Som jag minns patentet beskrev de metoder som handlade om att i princip brygga direkt i tanken eller i en ansluten reaktor, tillsättning av bara lite kompost i taget, men göra det mer kontinuerligt än i pulser.

    Angående maskvatten funkade bra i jord, men inte alls i en passiv hydro – det var en swecan medlem som testade det åt mig (skickade flaskor) vilket stämmer rätt bra mot det jag läste i patentet.

  • bongobong

    Member
    2013-01-28 at 18:51

    Jag kanske skulle berättat vad jag har för “setup” innan.

    Har en rejäl syrepump med fyra syrestenar till en 78*56*18 svart låda från ikea som jag lagt vit frigolit över med lämpliga hål för nätkorgarna. Ska snart borra håll i locket till lådan för att ersätta frigoliten…

    Har 2*36W 4000k 6700 lumens lysrör hängande ovanför. (Kommentera gärna min belysning också, visst är 4000k en bra “allroundbelysning”?).

    Har tillsatt sjögräsextrakt till vattnet och nu kompost-teet. Har bytt vatten ungefär varannan vecka.

    Jag såg en kille på youtube som odlade grymt stora tomater i en hink med syresten, vatten och färsk hästgödsel. Han bytte vattnet varannan vecka.

    Jag läser gärna lite mer om den info’n du hade. Patent sa du?

    Så det är förmodligen bättre att använda obrunnen gödsel och lägga den direkt i vattnet alltså? Då obrunnen gödsel är mer mineraliserad?

  • holken

    Member
    2013-01-29 at 15:01

    Otroligt nice med en hydrokultivering med så högt ekologiskt värde!
    Jag skulle vara evigt tacksam om du på något sätt skulle kunna dela med dig av resultatet med en utvärdering, då jag tycker det vore av högsta intresse att minska klimatpåverkan med hydrokultivering såpass mycket som man kan göra med denna metod.

    Det är ju så otroligt många fler aspekter att ta hänsyn till vad gäller näring i hydro, i jord är ju nästan halva jobbet gjort. Och precis det som ni är inne på där med salter osv. är helt rätt ute tycker jag. För det krävs ju som sagt en fungerande jäs-metod som ni använder er av här är för att få rätt sorts salter. Svårast borde vara att komma upp i antalet salter med hyfsad NPK-ratio, vilket jag tror är det svåra med kompostering- därför är det av högsta intresse att få följa dina framsteg då jag tror denna metod kan vara mycket nära för vad som är tillräckligt i en krävande hydrokultivering.

    Man borde kunna sälja utsläppsrättigheter nästan, hehehehe!

    Får du problem med förstoppningar, i hydrosystemet menar jag självklart ;) alltså att det kloggar igen någonstans eller typ avlagringar etc.?

    Hatten av!

  • bongobong

    Member
    2013-01-29 at 15:51

    @Holken wrote:

    Får du problem med förstoppningar, i hydrosystemet menar jag självklart ;) alltså att det kloggar igen någonstans eller typ avlagringar etc.?

    Hatten av!

    Tack så mycket, Holken.

    Jag kanske ska vara ärlig och lägga korten på bordet att jag (för tillfället) inte odlar cannabis utan bara vanliga örter och sallader.
    Har precis börjat och gillar att experimentera, och spenatfrön är mycket billigare än “lyxfågelfrö”.
    Tänker att om jag får koll på min ekologiska hydro kan jag ju odla vad jag vill…

    Mina syrestenar kloggar inte igen, trots rätt så mycket sediment på botten. Däremot får jag rengöra de syreslangar (sådana böjliga med hål i) lite då och då. Detta går på några sekunder och är bara att dra fingret över slangen.

    P.s Moderator får gärna flytta tråden till “övrig odling” men jag tyckte den passade bättre i hydro-avdelningen…

  • cthullu

    Member
    2013-01-29 at 18:11

    hinner inte läsa tråden eller skriva mer nu, men snokade fram patentinformationen jag tidigare nämnde:

    http://www.patentstorm.us/applications/20110126455/description.html

    http://www.freepatentsonline.com/y2011/0126457.html

  • bongobong

    Member
    2013-02-26 at 11:20

    Ber om ursäkt om ämnet kanske inte helt stämmer in med forumet’s anda, men vet inte riktigt vem jag ska fråga…

    Jag har fått övergödning och algproblem i min floating raft-odling. Ph-värdet är skyhögt (över 8.5 som är högsta jag kan läsa av från mitt GHE test kit) och har bildats ett tjockt lager slem på botten och på undersidan av frigoliten.

    Jag har använt sjögräsextrakt och blodmjöl som näring och har konstant syresättning. Hade näringsbrist på på mina örter och sallader så jag tillsatte ännu mer näring, men efter jag köpt ph-test och fann att ph var alltför högt sänkte jag med ättika till 5.5 men då brann växterna upp av näringsbränna…

    Jag tog bort 10 liter av de 12 liter vatten som var i min “låda”, sparade det och tillsatte 25 liter rent vatten.

    Om jag försöker sänka phvärdet går det bara upp igen, har tillsatt kalciumkarbonat löst i syra (rostade äggskal i äppelcidervinäger) som ph-buffer men verkar inte göra någon skillnad.

    Jag undrar nu om det finns någon biologisk lösning på det hela så jag kan odla i samma vatten?
    Visst kan jag bara tömma karet, skrubba rent och börja om men då lär jag ju mig inget. :)

    Jag tänker som så här, att om jag nu fått algbildning och en massa cyanobakterier lever i vattnet och binder kväve och kol från luften borde ju de växter jag odlar trivas bra där. Kol, kväve, fosfor och kalium etc. finns det ju redan en massa i vattnet, om än bundet i alger och bakterier.
    Om det var en stor sjö kan man ju inte bara hälla ut allt vattnet, sterilisera med alkohol och börja om igen… Så någon lösning måste ju finnas.

    Någon som kan komma med tips?

    P.s Har två svarta baljor från IKEA jag odlar i, tänker börja om från början i den ena så jag kan odla chilli och tomater men ha den andra (alglådan) som experiment.
    Är arbetslös och har gott om tid…

  • Lazaruslong

    Member
    2013-02-26 at 15:31

    Greetings!
    Inte en susning, jag odlar i kokos och har aldrig behövt labba med ph men alger hade jag lite problem med en gång. Det finns några som vet mycket om näring och ph här, hoppas någon hugger. Men mina filosofier om detta:
    Är det vettigt att använda organisk näring i en sådan setup, låter som rena biofarmen.
    Alger och bakterier konsumerar ofta enorma mängder syre även om det nog finns dom som producerar med.
    Tempen i badet är viktig.
    Jag har sett raftodlingar i på akvarium på tuben där kvävet kommer från fiskarnas avföring, fyndigt. Du kanske hittar nått där.
    Jag skulle börja om helt, tvätta allt i tex soda/chlorin, inte använda gamla raften som troligen är frigolit och använda näring för vattenkultur.
    Må Gott

  • bongobong

    Member
    2013-02-26 at 17:30

    Lazaruslong:
    Mmm, har läst en del om “aquaponics”/fisk-och-salladsodling. Ska börja med det till våren har jag tänkt. När isen släpper och jag kan håva upp några aborrar…

    Har en maskkompost jag tänkt använda lakvattnet från i hydroodling också. “Vermiponics” är det några som kallar det, men har inte hittat någon bra sida
    där man kan få hjälp eller få specifik info.

    Du undrar om det är “vettigt”. Tja… kanske inte, men jag är stor naturvän och gillar inte konstgödsel. Visst blir det enklare att odla med dyr konstgödsel i sterilt vatten som man byter en gång i veckan, men jag vill kunna odla ekologiskt. “För en hållbar framtid och allt dedär”… :)
    Ser det hela som ett tillfälle att lära sig om odling och mikrobiologi.

  • Lazaruslong

    Member
    2013-02-26 at 20:24

    Ja när jag tänker efter har jag nog sett en del organisk hydroodling. Det jag gillar är att du har en ide och testar och försöker förstå så andra kan förstå. Ser fram emot att se hur det går.

  • bongobong

    Member
    2013-02-28 at 09:08

    Tror jag hittat en lösning!

    Korn och vetegräs är snabbväxande och jag hoppas det kan ta upp all näring i vattnet.
    Korngräs har visst använts för att hindra algblommning i mindre sjöar då det växer tätt på ytan och därför hindrar ljus att nå algerna.
    Bilden nedan visar korngräs som är 10 dagar gammalt.

    wiki
    youtube

    Jag återkommer med resultat.

  • cthullu

    Member
    2013-02-28 at 10:14

    Ja, det är samma i ett växtakvarie, har man tillräckligt mycket växter och tillväxt så får man inte stora algblommningar, men lite alger kommer man nästan aldrig undan.
    -> Du kan nog reducera dem till en rimlig nivå, men det finns väldigt många alger och i nästan varenda akvatisk miljö som inte är helt mörk kommer det finnas någon sort som trivs iaf hyffsat.

    Aquaponics är nog oerhört mycket lättare än det du gör nu, du kan se fisken som biologiska filter och reaktorer, maten du stoppar i går genom dessa innan den får någon större påverkan på microlivet i vattnet, och istället kommer det ut massor helt färdigmineraliserad näring (urin) samt väldigt ordentligt förbehandlad materia (latrit – fiskbajs)

    Har mest sett sallad och liknande i aquaponics och liknande system, aldrig frodiga högenergiplantor. Antagligen finns det en anledning, men jag har inte kollat upp saken.

    Föreslår att du startar ditt system med äkta kompost för att få en så komplett population som möjligt. Om ingenting äter bakterierna du har t.ex. lever de för evigt (!) och de deltar de inte riktigt i ett kretslopp osv. Du vill ha massor av flagellater och liknande.
    Sen när systemet gått genom en startperiod gäller det att hålla dynamiken i population stabil och aktivt hela tiden om det ska gå att naturligt odla växterna på endast input i form av organiskt bunden näring. (du läste väl patentdokumentet _noga_ jag länkade i den andra tråden? :) )
    Observera att om du byter ut kompost/gödsel på regelbunden basis “fuskar” du lite – den innehåller även mycket färdigmineraliserat redan då du lägger i den.
    Så det växer antagligen även om man inte har tillräckligt fungerande biologiska processer för nedbrytning och mineralisering i tanken.

    Även om du blir av med algerna så räkna med lite slemmigt vatten (bakterieslem) och brunt kladd (svamp) när du inte har fisk eller motsvarande som tar hand om grovjobbet.

    Skulle nog rekommendera en separat biologisk reaktor vid sidan om själva odlingstanken och skilja dem åt med ett sandfilter som du cirkulerar vatten genom.

    Alternativt ha dem helt separata, men då är det mer som att du med biologiska metoder tillverkar egen kemisk näring i reaktorn, och har en vanlig hydro som du häller reaktorns output i. Egentligen blir det lite så hur du än gör i en hydro, plantorna upptar inte organisk materia och det normala samspelet mellan rötter och mikroberna är optimerat för mediumet jord.

    nu lät det där sista säkert lite trist, jag vill inte få dig att komma på andra tankar utan hostade bara upp lite krassa fakta till varför det är så svårt med biologisk hydro utan fisk jämfört med biologisk odling i jord som ju typ går av sig själv.

  • cthullu

    Member
    2013-02-28 at 11:01

    ❗ slog samman de två trådarna till en och bytte till lite bredare namn så att uppföljningar, nya frågeställningar och resultat alla kan ligga i denna tråd.

  • holken

    Member
    2013-02-28 at 12:02

    Lite tankar som slog mig..

    Hur ser syresättningen ut?

    Har du möjlighet att täcka över baljan så inte något ljus tränger in så borde lite alger dra sig tillbaka. Sen funderade jag på om man kan introducera lite mikrober själv likt Trichoderma-släktet osv.

    En annan idé som slog mig var denna Ghe´s Bio-filtre (länk till ebboflod) den filtrerar näringslösningen/vattnet effektivt samtidigt som “stjärnorna” man lägger i skapar en miljö för b.la. Trichoderma att frodas, men man ska nog ha i lite “goodguys” i denna makapär så inte “badguys” frodas där istället, teoretiskt torde det vara effektivt men jag är inte så särskilt belevad inom den ekologiska hydrotekniken, men det är ju framtiden så bättre lära sig sent aldrig :)
    Dom marknadsför den på vissa ställen som ett “måste” vid ekologiska hydrokultiveringar. Jag kan intyga att den fungerar ypperligt, dock har jag aldrig kört ekologiskt i hydro så det kanske blir helt andra förutsättningar :thinking:

    Jag har varit inne på detta spår med fiskar själv en gång i tiden men det blev för meckigt. Det verkar råda konsensus om att ett “kretslopp” i ekologiska system är ett måste för att upprätthålla någon form av balans och inte låta någon mikrob ta över eller bli förstor, så fiskar är något av ett måste tror jag också.
    Men det som slår mig är om ett Biofilter kan göra samma jobb som firren, förutsatt att man har i en mix av olika mikrober som lever i symbios med plantan så det blir lite omsättning av smålivet, vad tros om det?

    Å andra sidan vore det bra mycket ballare (och mer ekologiskt) med en gräsmatta ovanpå vattenytan, det vore faktiskt riktigt cool! Jag tycker du ska testa eller iaf forska lite i det för att se om det funkar :)

    Sen funderade jag på hur man ska ställa sig till köpta näringar och ekoodling?
    Då det har dykt upp vad som verkar en kraftig näringslösning som ska vara ekologisk, General Organics från GHE och sägs ska funka i hydro.

    Saxat från deras hemsida:

    General Organics provides gardeners with a complete line of superior plant foods and supplements.

    Each product in the GO line enables you to enrich your garden, your life and the planet. General Organics products bring together the time-tested materials of traditional gardening with the ecological and efficient methods of the future. General Organics represents our deep commitment to sustainability, quality, simplicity, and innovation.

    Bra tråd, det behövs mycket mer kunskap inom eko-hydro/bioponics ❗

Page 1 of 2

Log in to reply.