Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Snabb hjälp med kalk!

  • Snabb hjälp med kalk!

    Posted by kiddo on 2009-10-06 at 11:09

    Vad ska man ha för kalk om man inte får tag på dolomitkalk? och hur mycket för att få upp ph? Skiljer sig olika sorter i Ph så att man kan överdosera lätt? Eller varför är just dolomitkalk bäst? Inga har de ju!! thhaaaanks för snabba svar :)

    replied 14 years, 7 months ago 4 Members · 4 Replies
  • 4 Replies
  • baralillajag

    Member
    2009-10-06 at 17:44

    Det är lätt att överdosera vanlig kalk medans dolomit aldrig går över ph7 eller liknande oavsett hur mycket du tar.
    Hälsokosten har alltid dolomitkalk i 400g burk, kanske lite dyrare än på säck. Annars kan du ju alltid fråga nån “trädgårdsbutik” eller på Granngården, de kan säkerligen beställa hem.

  • cthullu

    Member
    2009-10-06 at 18:12

    Vanligt kalk kan inte höja pH mer än till 7.
    (var jag iaf väldigt säker på, mitt internet går i sirap just nu så orkar inte dubbelkolla att det stämmer)
    EDIT: har även för mig att det ökar hårdheten på vattnet, så skall ej över(drivet))doseras då det ger problem till slut med vissa näringsupptag.

    Dolomitkalk är ypperligt bra för det innehåller magnesium.

  • puffthemagicdragon

    Member
    2009-10-10 at 07:17

    Vad gäller hur de påverkar pH spelar det ingen roll vilket kalk du väljer.

    Skillnaden mellan dolomitkalk och “vanligt” kalk är att “vanligt” kalk är renare (vilket i detta fall bara är en nackdel) Dolomitkalk bryts direk ur berget (i Dolomiterna, en del av de Italienska alperna, för övrigt. I alla fall ursprungligen). Det innebär att dolomitkalket utöver kalk även består av massa mikronäringsämnen som i längden är bra för plantan, medans annat kalk inte nödvändigtvis har detta. Hur de påverkar pH skiljer sig dock alltså inte åt.

    Dolomitkalk i innomhusodling är lite over-kill, eftersom mikronäringsämnena antagligen inte hinner mineraliseras ordentligt under de få månader plantan växer. Det tar nämligen längre tid. Det fungerar på ungefär samma sätt som stenmjöl i detta hänseende. Vid utomhusodling kan det dock vara bra med dolomitkalk om man kalker hösten innan man skall plantera.

  • reaper

    Member
    2009-10-10 at 08:10

    Alla kalkningsmedel löses upp långsamt. Effekten beror på lerhalt, pH-värde samt Ca-innehåll hos jorden. Man skiljer på strukturkalk och kalk som påverkar pH. I ditt fall är det senare aktuellt och du har Dolomitkalk CaMg(CO3)2 eller Kalkstensmjöl CaCO3 att välja på. Båda alternativen innebär en långsam förändring av pH och dolomiten är segast.

Log in to reply.