• ford-prefect

    Member
    2004-12-28 at 21:52

    Jag tog mig friheten att skriva en insändare jag med, dessvärre orkar jag inte med att skicka in den och hålla koll på eventuella svar. Här är den:

    “Legalisera cannabis

    I dagens Sverige är drogpolitiken någonting väldigt tabu. Ifrågasätter man den blir man stämplad som “flummare” eller ännu värre saker. Men trots det finns det skäl att ifrågasätta den politik som flera andra länders myndigheter skrattar åt.

    Cannabis betraktas i Sverige som en livsfarlig “dödsdrog”, detta trots att det inte finns ett enda giftigt ämne i cannabis till skillnad från till exempel de lagliga drogerna alkohol och tobak. Svenska myndigheter lägger ner enorma summor pengar på att jaga både brukare och missbrukare av denna relativt harmlösa drog, istället för att fokusera på tyngre droger.

    Att ett bruk av cannabis skulle leda till ett missbruk av tyngre droger är ett vanligt argument bland förbudsivrarna. Det är helt och hållet sant, men det beror just på det faktum att cannabis är olagligt. Att köpa cannabis är olagligt, man tvingas gå till “langare” som för sin egen vinnings skull försöker få en att prova tyngre droger och därmed hamna i en beroendeställning. En legalisering av cannabis skulle leda till att färre provade tyngre droger, och många människor skulle slippa vara rädda att bli tagna av polisen.

    Ett annat argument är att cannabis inte är en del av vår kultur, detta argument förs oftast fram av de som i alla övriga frågor är de som först förespråkar mångkulturen. Är inte det vad som kallas dubbelmoral?

    Cannabis är farligt, precis som det är farligt att äta för mycket socker eller äta för mycket chips. Men cannabis har inga som helst permanenta effekter. Att man skulle bli dum av cannabis är en myt, man förlorar visserligen hjärnceller när man röker cannabis men det gör man när man röker tobak, dricker alkohol eller nickar en fotboll också.

    Sverige går i rakt motsatt riktning än vad övriga Europa gör. När EU:s ministrar nyligen enades om att samtliga länder i EU bör ha en likartad syn på droger så tror justitieminister Tomas Bodström att det kommer att leda till att de sk. Coffe-shopsen i Nederländerna kommer att stängas. Detta trots att till exempel England nyligen klassade ned cannabis till en ”C-drog”, vilket i praktiken innebar att man inte blir straffad för innehav. Många andra länder är nu på god väg att följa Englands exempel.

    Kanadas konservativa parti publicerade för ett tag sedan en rapport om cannabis som finns tillgänglig på det kanadensiska parlaments hemsida (http://www.parl.gc.ca). Den slår bland annat fast att cannabis inte är beroendeframkallande, att den inte är farlig och att den till och med är väldigt effektiv när det gäller att bota de som är beroende av tyngre droger.

    För egen del funderar jag på att lämna Sverige, enbart på grund av att det land jag är född i inte kan acceptera att jag använder mig av en drog som jag verkligen gillar och som dessutom inte ens är farlig.

    Legalisera cannabis, nu!

    Om någon vill så får ni hemskt gärna skicka i n den till eran lokala tidning eller någon av de stora dags- eller kvällstidningarna. Känn er fria att ändra på vad som helst, det kanske är något fel. Adresser till många tidningar finns här https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2951&sid=36bf415f3a089d56308ddffaf6f98963