Skörd, torkning och förvaring

Det finns tre sätt att se om en planta är klar. Det vanligaste är att titta på pistillerna, när en planta börjar bli klar så blir de rödbruna och skrumpnar ihop. En del skördar när ca 75% av pistillerna är röda för att få ett mera uppåt rus, andra väntar tills 80-90% av trådarna är röda för maximal styrka. En del skördar inte förän alla pistiller är täckta av en calyx (den trichomklädda kapsel som omfamnar pistillen) för maximal skörd, men viss degenerering av THC samt ökad risk för mögel. Det bästa sättet att se om en planta är klar är dock att titta på kristallerna (trichomerna). Ta ett minimikroskåp eller en stark lupp och zooma in på trichomerna, de är otroligt vackra i mikroskåp, de ser ut som små kristallsvampar. I huvudena på dessa “svampar” produceras det mesta av plantans THC. Trichomerna mognar i fyra steg, de “reser” sig, de får “huvuden”, “huvudena” sväller, huvudena ändrar färg från mjölkvitt eller genomskinligt till brunt, bärnstensfärgat. När kristallhuvudena ändrar färg börjar THC att degenereras. Man skall alltså skörda stax innan de ändrar färg, det är då plantan når sin peak, men det är ju svårt att veta så man tar dem när ca 5-10% har blivit bruna. Förklara för plantan att dess levnadscykel är slut och att den skall få göra sin medicin, om du odlar sinsemilla (vilket jag antar) så förklara även att kloner står på tur så att arten lever vidare. Skörda med vass kniv eller sekatör.

Nu är det alltså dags att torka: häng plantan i ett mörkt, rumstempererat, torrt utrymme med viss luftcirkulation, t.ex. en garderob i 3-6 dagar. Klipp bort alla stora löv samt alla löv som sticker ut från budsen (dessa kan användas i haschtillverkning men bör ej rökas som de är) samt avlägsna all överflödig stam. Lägg ut budsen på fat eller brickor etc, min favorit är de “flak” som man har öl och läsk burkar i, de har en kant som är ungefär lika hög som fina buds är tjocka. In med dessa i utrymmet i ca 5-7 dagar eller tills de känns torra.

Lägg nu ner budsen i lufttäta glasburkar (med gummipackning för locket). Stäng locket i ca 12 timmar. När du öppnar burken kommer budsen förmodligen att kännas våta igen, det beror på att de torkar utifrån och in när de ligger framme och inifrån och ut när de ligger i en stängd burk. Lägg ut budsen på faten igen i några timmar tills de känns torra, ner i burkarna igen i ca 12 tim, de är nu våta igen. Nu räcker det med att ha locket öppet, du behöver inte faten mer. Öppna och stäng burkarna med ca 12 tim mellanrum tills de känns torra efter att det varit stängt 12 tim. Ställ till sist in burkarna i kylen i ca 14 dagar, under den här tiden bör burkarna inte öppnas.

Anledningen till att torka så här (processen kallas kurering) är att aerobiska bakterier bryter ner klorofyll vilket ger en betydligt bättre smak samt att en del cannabinoider omvandlas vilket ger ett bättre rus.

Slutförvara gör man sedan i samma glasburkar man kurerat i, antingen stående kvar i kylen eller i rumstemperatur. En sval matkällare eller dylikt är ännu bättre. Ska gräset förvaras en längre tid (flera månader) rekommenderas djupfrysning. Öppna en burk i taget så slipper du släppa in luft till de andra i förtid, kom ihåg att ljus, luft och värme bryter ner THC.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *