Matlagning

Att äta eller dricka cannabis istället för att röka det ger ett längre och ofta mer intensivt rus. Det tar också längre tid innan det börjar verka och kräver lite större mängder. Man kan alltså säga att ruset blir mer utdraget istället för komprimerat som vid rökning, men eftersom man kan äta mer än man kan röka vid ett tillfälle kan man ändå få en starkare upplevelse av att äta gräset. Cannabis börjar verka efter allt mellan 30 min och 2 timmar när man intar det oralt och ruset varar sedan 4-8 timmar ganska intensivt och några timmar efter det trappas det långsamt ned. Notera att dessa siffor är generella, det kan variera kraftigt mellan olika personer och tillfällen. Eftersom det tar så lång tid innan effekten av gräset eller haschet märks är det lätt hänt att äta för mycket och drabbas av ett otrevligt rus om man inte är försiktig. Du bör absolut inte äta cannabis första gångerna du provar och även den mer erfarne bör tänka på att inte äta mer efter 30 min om ruset inte är till belåtenhet utan vänta hellre minst 2 timmar. Den stora fördelen med att äta eller dricka sin cannabis är givetvis att man slipper utsätta sina lungor för skadlig rök, att man får en längre upplevelse är bara en bonus.

Grunden för matlagning med cannabis är att lösa de aktiva ingredienserna i antingen fett eller alkohol, så att kroppen kan tillgodogöra sig dem bättre. Det går att äta cannabis som det är och få ett rus men är väldigt ineffektivt då större delen passerar genom tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. Löser man däremot upp det i något som kroppen kan ta till sig lättare så går det bättre. THC är fettlösligt och inte vattenlösligt, ett faktum som används vid matlagning och tillredning av dryck.

Preparering med fett

För att laga mat med cannabis bör man alltså preparera materialet på något sätt för att hjälpa kroppen ta upp de aktiva ämnena. Det vanligaste är att lösa det i smör, margarin (> 80% fett) eller olja. Under den här processen värmer man också fettet med gräset/haschet för att cannabinoiderna lättare ska binda till fettet och göra blandningen mer psykoaktiv.

Potenta blommor, hasch eller hascholja smulas ned så fint som möjligt i en kastrull tillsammans med smör eller matolja, sedan värmer man med låg värme och rör konstant. Uppvärmningen bör helst ske med hjälp av vattenbad i större gryta för att förhindra att det blir för varmt, men det går direkt på spisen också om man är försiktig. När blandningen är varm kan du låta den stå, bara du inte bränner smöret eller gräset. Efter ett tag kommer gräset att börja bli mörkt och brunt, smöret kommer också att bli mörkare, när detta händer kan du stänga av värmen och separera växtdelarna från smöret. Det borde ta runt 15-20 minuter, men så länge du inte bränner gräset är det lungt att låta det stå längre. Det går också utmärkt att låta växtdelarna vara kvar om man inte störs av bitar i maten eller drycken. Nu är det bara att låta blandningen svalna och använda i valfritt recept!

Torkade växtdelar kan även läggas i en kastrull med vatten tillsammans med en ganska stor bit smör. Detta kokar man sedan en lång stund varpå man kastar alla växtdelarna och ställer smörvattnet i kylen. När smörvattnet blir kallt så kommer smöret att stelna medan vattnet fortfarande kommer vara flytande. THC är fettlösligt och inte vattenlösligt så när smöret stelnat kan man hälla bort vattnet och spara smöret som nu innehåller THC. Denna metod är kanske att föredra om man inte ska använda blandningen direkt utan preparera inför framtiden.

Preparering med alkohol

Detta är mycket enkelt och består av samma procedur som när man gör vanlig örtsnaps av t.ex johannesört. Man tar helt enkelt valfri sprit, vodka fungerar utmärkt men ju starkare destå bättre löser den ut cannabinoider. Därefter lägger man i en passande mängd gräs (hasch eller hascholja är inte att föredra då smaken blir mycket dålig) och låter det hela stå i ungefär en månad. Skaka burken eller flaskan med spritblandningen några gånger i veckan eller när du känner för det. Efter en månad har de flesta aktiva ämnen lösts upp i spriten och vid det här laget är spriten helt grönfärgad. Nu är det dags att sila av växtdelarna med ett te- eller kaffefilter och tappa upp på en ny flaska. Nu har du så kallad green dragon som kan drickas som snaps eller blandas ut med milkshake, kaffe, te eller juice. Styrkan blir efter hur mycket cannabis du har i förhållande till mängden sprit. Vill du bli stenad på en 2 cl snaps bör du alltså ha ca 35 gram gräs till 70 cl sprit.

Receptförslag

Chokladbollar
100 g smör/margarin preparerad enligt ovan
3 dl havregryn
1 dl strösocker
4 msk cacaopulver
2 msk kallt kaffe (kan ersättas med vatten)
1 msk vaniljsocker

Blanda samman allt ordentligt, blir smeten för kletig så häll i mer havregryn tills det blir bra.
Rulla till bollar, gärna i cocos eller pärlsocker. Kanske dekorera med lite buds?

Praliner
Mörka chokladkakor, gärna 70% kakao
Marijuana eller hasch, ev. fett preparerat enligt ovan

Fördela mängden cannabis över hur mycket choklad du vill äta vid ett tillfälle för önskad effekt. Använder du 10 gram cannabis till en 200 grams chokladkaka behöver du äta ca 15-20g choklad för att bli stenad.

Ställ en stor gryta med vatten på spisen och värm upp. Lägg choklad och marijuana/hasch i en mindre gryta som du ställer i vattnet. Rör om ordentligt så att den smälta chokladen och örten blandas. Låt sedan stå och sjuda ca 20 min innan chokladen hälls ut i formar som ställs för att svalna. Dekorera gärna med en liten bud.

Färdiga blandningar
För den late/inkompetente kan färdiga blandningar som t.ex. “Shake-n-bake” användas. Till dessa tillsätter man endast fett och vatten, rör om och ställer in i ugnen. Givetvis använder vi då vårt lite speciella fett… Tänk på att inte ha för varmt i ugnen bara! Det ska helst vara under 200 för att bibehålla alla cannabinoider.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *