Straffansvar vid bruk av narkotika utomlands
Ett ämne som kommit upp till diskussion ett antal gånger är huruvida man av svensk domstol kan fällas för brott som begåtts utom riket, jag tänkte här lite kort förklara det rättsliga läget som råder för tillfället.
Som de flesta här känner till så stannar restprodukter av cannabis kvar i kroppen en ganska lång tid efter konsumtionstillfället. Detta kan efter utlandsvistelser i länder med mer upplyst syn på narkotikaproblematiken innebära problem för den enskilde.
I vårt land är enligt narkotikastrafflagen (Narkotikastrafflag (1968:64) 1 §) all olovlig befattning med narkotika förbjuden och belagd med påföljder i form av böter, eller i värsta fall en kortare eller längre fängelsevistelse. Detta innebär dock inte – till skillnad från vad många tror – att det är direkt olagligt att vara påverkad av narkotika eller ha dess restprodukter i sin kropp. När åklagaren har som enda bevis ett positivt testsvar för cannabisrestprodukter måste de härleda detta till en straffbelagd gärning så som t.ex. uppsåtligt och olovligt bruk av narkotika enligt 1 § 6 punkten i ovan nämnda lagrum. Om man t.ex. har narkotikaklassade läkemedel i kroppen och ett recept från läkare på något motsvarande preparat kan man undgå ansvar då detta bruk inte är olovligt. Inte heller om man utan sitt vetande drogats av annan kan man straffas för brottet då detta inte skett uppsåtligen.
Huvudregeln i svensk rätt är enligt brottsbalkens (hädanefter BrB) 2 kap. att man i svensk domstol döms enligt svensk lag även om brottet begåtts utom riket eller om platsen för brottets genomförande är oviss men det finns skäl för att antaga att brottet begåtts inom Sveriges gränser. Huvudregeln kommer dock med ett par undantag som skall behandlas i det följande.
Det första undantaget hittar vi i BrB 2 kap. 2 § 2 stycke, enligt detta stycke kan man undgå straffansvar om man begått brottet utomlands i ett land där gärningen i lag inte är belagd med straffansvar. Värt att betona är att det är landets lag, inte praxis, som huvudsakligen spelar in vid bedömningen.
Nästa undantag rör begränsande av påföljd och återfinnes i BrB 2 kap. 2 § 3 st. När domstolen ådömer straffet kan de enligt detta undantag inte döma ut ett straff som överskrider maximistraffet enligt lagen som gäller i gärningsorten.
Vad som fortfarande tycks vara oklart är till hur stor del praxis ska spela in på bedömningen vid tillämpningen av de två undantagen ovan. Högsta domstolen skriver i referatet NJA 1983 s. 425 att straffmätningen i princip skall göras enligt svenska lagar och straffmätningspraxis men lämnar ändå öppet för att särskilda skäl kan spela in på bedömningen. Exemplet på ett sådant särskilt skäl kan enligt domstolen vara om gärningsmannen har ursprung i landet eller har vistats där en längre tid och tillägnat sig landets ”sociala värderingar”.
Källor:
Karnov
RH 2001:16
NJA 1983 s. 425
NJA 1984 s. 928
Narkotikastrafflag (1968:64)
Brottsbalk (1962:700)