• Värmeproblem!! (“luftkyld” HPS)

  Posted by reaper on 2003-02-10 at 00:43

  Har gjort en liknande konstruktion som ngn här på swecan, där man klipper upp metallen på kortsidan av reflektorn och fäster en fläkt som leder ut värmen genom aluminiumrör.
  Beskriver lite kort!
  1. Har fäst en 80mm dator fläkt på det uppklippta hålet på kortsidan av reflektorn. Fläkten blåser “ut från” lampan (400W Son t agro).

  2. Under reflektorn har jag fäst en plexiglas skiva så att värmen inte “sprids nedåt”, utan följer med luften som fläkten suger ut på kortsidan.

  3. På fläkten (utsidan av reflektorn), har jag satt fast ett böj/bändbart vent-rör i aluminium med skruvklämma och tätat med silikon.

  4. Aluminiumröret går ut från utrymmet och fläkten gör att den varma luften strömmar ut utanför utrymmet.

  Nu har jag funderingar på att fästa ytterliggare en 80 mm “ovanpå” den andra som är fäst på kortsidan av reflektorn. Tanken är att få upp luftströmmen i aluminiumrören och på så sätt få ner värmen.

  Är det någon som har prövat en liknande konstruktion, eller prövat att lägga två fläktar i serie? Blir luftströmmen isf dubbelt så kraftig??
  Är det kanske bättre att fästa en fläkt som kyler själva HPS:en? bara en vanlig 80 mm kyler iof inte ner en hps många grader… =)

  replied 20 years, 7 months ago 1 Member · 2 Replies
 • 2 Replies
 • reaper

  Member
  2003-02-10 at 10:24

  2 likadana fläktar i låt oss säga ett rör ger ungefär samma som en fläkt, kanske lite mer drag men det är obetydligt…..

  Men 2 fläktar kan ju vara bra ur säkerhetssynpunkt!
  (om den ena lägger av har man fortfarande en kvar)

  😉

 • reaper

  Member
  2003-02-10 at 23:58

  Någon som kan rekommendera ngn typ av större fläkt…..finns ju 90 och 120 mm datorfläktar också. Hur stora är skillnaderna mellan dessa? För problemet är ju samtidigt att själva HPS:en med strömförsörjning genererar ju också en del av värmen förutom själva lampan.
  Är det kanske bättre att försöka kyla själva HPS:en?