• reaper

  Member
  2003-01-23 at 14:09

  Fläkt är oumbärligt i flera avseenden. I ett tidigt stadie är det bra med en fläkt riktad mot plantorna för att de skall utveckla en rejäl och stabil stam. Det gör de om de får vajja litegranna. Har man HPS är en fläkt dessutom bra på så sätt att den för bort lite av värmen från lampan. Tillsist är den bra för att man får rotation på luften i odlingsutrymmet. Plantan utvecklar (tydligen) ett ämne som är skadligt för den själv å då är det ju bra om man hela tiden kan “byta ut” luften.

  Det jag pratar om här är en vanlig bordsfläkt som man helt enkelt riktar mot plantorna. Odlar man i en garderob eller ngt. liknande mindre utrymme måste man dessutom ha in- och utluftsfläkt för att luften skall hålla sig sval och fräch med tillräckliga kmängder koldioxid (vilket plantan behöver för att växa).

 • reaper

  Member
  2003-01-23 at 18:32

  En planta kan jämföras med en människa. Precis som oss så utsöndrar en planta slaggprodukter. Därför är det alltså bra att få ut det gamla och ta in det nya (luften alltså). Precis som oss så andas växter. Du kanske har märkt själv att när du lägger dig under ett täcke blir det till slut svårt att andas? Likadan syrebrist får plantor om de står i ett något sånär varmt utrymme utan luftcirkulation. Med t ex en HPS lampa över plantan som gassar på 24/7 under vegg, kan man räkna ut med röven att utan in-och utsug kommer det gå käpprätt åt skogen.

  En bordsfläkt är bra att ha dels för luftcirkulering, och dels för att blåsa mot toppen på plantan.

  Jag tog inte det där med in- och utsug så seriöst, och installerade en alldeles för klen fläkt. Och tro mig, det blir varmt utav bara satan.

 • aghori-baba

  Member
  2003-01-23 at 19:57

  Jag tycker det verkar lite överdrivet med att man MÅSTE ha en fläkt som blåser på plantorna.

  Min hydro-planta har ingen fläkt men den har en grov stam för det…. jag veggade under 5*20w LE och lade till en vertikal 3*36W lysrörsramp vid blom. Kan det vara så att stammarna kan växa sig starkare och grövre när man odlar i hydro?

 • trestor

  Member
  2003-01-23 at 22:35

  Ventilation, dvs införsel av ny luft och utförsel av gammal är NÖDVÄNDIGT. Fläkt inne i utrymmet för att röra runt luften och fixa stam är inte nödvändigt, men dock väldigt bra. Det är grym skillnad på fläktade plantor och sådana som stått i lä.

 • reaper

  Member
  2003-01-23 at 23:04

  Det blir inte lika varmt för plantan/orna om man har en fläkt som blåser på toppen/arna.