Ett svenskt cannabisforum Forums Swecan Arkivet Varför blir vi stenade av cannabis? (av: Josef_K)

 • Varför blir vi stenade av cannabis? (av: Josef_K)

  Posted by trestor on 2003-02-28 at 13:55
  Josef_K wrote:
  Varför har den vi en kropp som kan påverkas av cannabis?
  Ja, det kan man ju fråga sig. Det låter ju helt idiotiskt, som att evolutionen har gått på en nit och blivit blåst av sina egna budbärare (d.v.s. djur). Inte är vi födda för att knarka heller?

  Ja, det är inga dumma frågor. Men nu håller vi oss till fakta och reder ut begreppen lite.

  Cannabinoidsignalsystemet i kroppen är en egen signalväg, precis som opoidsystemet (där opium, morfin, heroin, kodein m.fl. verkar). Det finns många andra system också, det handlar om olika klasser för hur vissa substanser påverkar kroppen.

  I såväl ryggradsdjur som ryggradslösa djur finns cannabinoidsystemet. Evolutionen separerade djurarter i dessa båda klasser för över 500 miljoner år sedan. Alltså kan man dra slutsatasen att detta systemet måste ha haft stor betydelse för djurriket, åtminstone för väldigt länge sedan. Ifall det hade saknat betydelse, eller haft en negativ sådan, så hade det försvunnit från evolutionen, i alla fall från de flesta arter. Det säger Darwins lära och all modern vetenskap sedan honom stöder den.

  Det var den historiska bilden. Frågan kvarstår dock varför ovan nämnda system finns i kroppen.

  Mycket forskning har gjorts de senaste 15-20 åren och vi vet idag betydligt mycket mer än under 60-70-talen då drogen slog igenom. Nu vet vi om två områden för hur cannabinoidsystemet kan ha betydelse för djurriket:

  * Mot stress
  * Mot smärta

  Stress:
  Vi vet att cannabis minskar och förändrar aktiviteten mellan hjärnans nerver. (Det är så vi blir höga.) Detta har i vissa djurexperiment visat sig skydda mot vissa inflammationer i denna vävnad. Troligen beror dock den största minskningen på att de aktiva substanserna i cannabis är antioxidanter.
  I stressreaktioner ökar mängden oxidativa ämnen. Därför skulle cannabinoidsystemet kunna vara en skyddsmekanism mot hjärnceller i akuta stressfaser.

  Smärta:
  Det andra området är analgesi, d.v.s. smärtlindring. Cannabis blockerar smärtimpuler på central nivå (i hjärnan och ryggmärgen) för många olika symtom. Men det finns andra system för att minska smärta. Ett av de första man tänker på är ju givetvis de olika opiumderivaten jag nämnt förut. I de allra flesta fall är dessa också mycket mer effektiva än vad cannabis är, eller olika former av huvudvärkstabletter (som verkar mer på perifer nivå, d.v.s. ute i kroppen).
  Men, det finns fortfarande åkommor som modern vetenskap inte riktigt kan komma tillrätta med ordentligt, men som cannabis lindrar.
  Trots detta leder cannabis bara till ganska lindriga förändringar, och det borde kunna utvecklas bättre mediciner i framtiden, som inte alls har de negativa bieffekterna som cannabis. Att man blir hög är t.ex. en sådan effekt. En person som söker smärtlindring vill ju inte bli så påverkad av drogen att han/hon inte fungerar normalt med omvärlden.

  Ytterligare ett fakta som stöder detta är att cannabis binder relativt dåligt till sina receptorer i kroppen, bara en hadfull procent av vad som hade varit optimalt. Alltså borde det kunna utvecklas effektivare substanser.

  Avrundningsvis, det behövs mer forskning inom smärtlindring via cannabinoider. Det kan finnas stora potentialer för detta system, men det vet vi inte ännu. Ser man historiskt på det hela, så har medicinen fått ett enormt genomslag med morfin och kodein. Själv är jag tveksam till att cannabis kan få en lika stor roll, men jag är övertygad om att det finns användningsområden även för den drogen.

  Hoppas att ni har orkat läsa alltihop. Jag kommer säkerligen att modifiera texten allt eftersom, men det här var en liten historisk tillbakablick och en tänkbar förklaring till varför vi överhuvudtaget kan bli stenade.

  General Knas wrote:
  En fråga:
  antioxidanter, är inte det sånna som stoppar fria radikaler? kan hända att jag är helt ute och cyklar men, isf borde cannabis vara ett skydd mot amfetaminskador (=
  Josef_K wrote:
  Jo, antioxidanter skyddar mot fria radikaler av syre, precis som du skriver. Hur effektivt det är vet jag inte, men tydligen har det någon funktion i alla fall.
  greengiant wrote:
  Hur funkar det här med att cannabis kraftigt reducerar illamående?

  Cancerpatienter som får cellgiftbehandling får ofta hjälp av cannabis, illamående försvinner och aptiten kommer tillbaka. Själv var jag ute och slarvade igår och en pipa är för mig ett överlägset medel mot bakfylla och den typen av illamående…

  Josef_K wrote:
  Japp, håll i er nu!
  Cannabis verkar som en 5-HT3-receptorantagonist. 5-HT3R (serotonin-3-receptor på svenska) finns i hjärnstammen och reglerar magtarmkanalen. Det är alltså de som är ansvariga för initiering av kräkningar. Cannabis blockerar dessa receptorer och därigenom blir man mindre illamående.
  replied 20 years, 7 months ago 0 Member · 0 Replies
 • 0 Replies

Sorry, there were no replies found.

The forum ‘Arkivet’ is closed to new discussions and replies.

Start of Discussion
0 of 0 replies June 2018
Now