• Postat av pipen på 2013-11-03 at 18:35

  Som så många andra i världen har jag fått en svår sjukdom! Den sjukdomen gör att jag är otroligt intresserad av allt som växer. Helst av allt ska det vara utan några kemikalier, så naturligt som möjligt….rent ut sagt :drool:

  Min inomhus säsong har inte dragit igång på riktigt än. Men jag hoppas att jag inom en snar framtid ska ha mig ett eget odlingsrum med sånt som chile, paprika, tomat, avocado, peppar & en massa annat ska få växa sig stora å starka i innan sommaren.

  Har skaffat mig bat-guano som ett steg i min “ekologiska” gödsling. Men min paprika verkar inte gilla guano 😥 Den har mått dåligt sedan hösten & bristen av sol gjorde inte saken bättre. Antar att soltimmar & näringsbrist arbetat ihop. Men skam den som ger sig! Den är inte död innan den tappat sitt sista blad!

  Nu är min undran denna:
  Är det någon på detta trevliga forum som har vallört frön att sälja/dela med sig till mig? Min tanke är som så att odla upp vallört för att använda till komposten & göra gödselvatten utav…

  För min del är det otroligt berikande att odla fram mina egna grönsaker, örter, frukter & bär. Få följa från frö tills det bär skörd är spännande & ger en stark egoboost. Sedan att kunna framställa egen jord & gödsel gör det inte mindre upphetsande 😆

  Så om någon vet var jag kan hitta vallört eller kan köpa ifrån så skulle jag vara otroligt tacksam.

  Tack på förhand
  //pipen

  svarade 8 år, 8 months sedan 3 Medlemmar · 5 Svar
 • 5 Svar
 • cthullu

  Member
  2013-11-03 at 21:31

  Hade du varit tidigare ute hade jag haft obegränsat med vallört frön, nu får jag hänvisa till http://www.impecta.se

  Det finns olika sorters vallört, vet inte om den de säljer är den stora maffiga sorten med rosa/lilaaktiga blommer eller den mindre med blå. (båda växer vilt som ogräs)

  Om du påminner igen på vårkanten kan jag skicka lite rötter, vallört förökas lätt på det viset.

 • pipen

  Member
  2013-11-04 at 05:35

  Jo det jag läst mig till är att det finns ett gäng olika sorter. Men det jag hoppas på är att det ska vara den äkta vallört (Symphytum officinale). Fast cthullu det skulle vara väldigt snällt om du ville skicka lite rötter, men man blir inte ruinerad på att beställa frön från sidan du länkade :D . Gjorde gödselvatten i sommras på nässlor & jisses vad myntan gillade det. Fullständig explosion i krukorna! Så det gav mig blodad tand att fortsätta göra eget att gödsla med :)

  Har fått tag på Mexikansk Tagetes, malört & en salig blandning chile sorter som ska bli spännande att börja odla lite längre fram. Men det är som sagt bara en liten del av mina planer jag har för framtiden.

  Har du tänkt odla något ovanligt till våren?

 • cthullu

  Member
  2013-11-04 at 15:57

  vore bra om du bytte till något mer beskrivande namn på tråden.

  hinner inte svar så noga nu,

  Angående mexikansk tagetes uppstår lätt missförstånd, så gå på latinska namnet om det är “lucida” varianten du är ute efter (drog-tagetesen alltså…), det är inte den de säljer som “mexikansk” på impecta t.ex. men många amerikanska sidor verkar kalla den “mexican”.

  Ett å annat ovanligt blir det ju, men det är så liten värld så börjar dra öronen åt mig att berätta öppet om vissa saker även när det gäller lagliga växter.

  Har du tillgång till stor area, så tycker jag du ska kolla in alfalfa som gröngödsel också, frön säljs i stora askar för groddning i matbutiken.

 • pipen

  Member
  2013-11-04 at 17:00

  Ja den stämmer inte alls efter en stunds redigerande. Min fantasi inom odling är lite för avslöjande om mig. Efter att ha läst igenom det jag skrivit så blev jag orolig att det avslöjade för mkt angående mig. Ska ändra det!
  Fast du har så rätt angående 7m vilken värld vi lever i, har slutat helt med olagliga örter pga polisens befogenheter att avlyssna osv. Ett ganska nytt & hastigt beslut ifrån mig.

  Nej ja menar den lagliga Mexicanska tagetes som kan användas i sallad & är en bra fiende mot sniglar & myror. Den har många fler användningsområden även om den läggs i jord som du säkert vet.

  Alfaalfa är ännu en gröda som dragit till sig min uppmärksamhet, har även läst i någon blogg om maskrosor att göra gödselvatten på. Det som känns konstigt är att man får känslan av att hjulet återuppfunnits igen.

 • naturbarn

  Member
  2014-07-14 at 19:33

  har du en chilli/habanero med svarta frõn om inte så har jag som du skulle kunna få :D