• Posted by reaper on 2002-09-15 at 16:07

  Två st 75w hpser eller en 150w hps, vad blir egentligen varmast? Och går det att polinera låt oss säga, hälften av budsen på en hon blomma om man polinerar den manuellt med tops eller liknande eller går det åt helvete med blommorna som inte polineras då? Tack grabbar, och flickor!

  och föresten, hur är det om man sätter ett glas framför sin hps, dämpar det ljuset avsevärt?

  replied 21 years, 7 months ago 3 Members · 4 Replies
 • 4 Replies
 • xeno

  Member
  2002-09-15 at 16:17

  Kan besvara 2 av dina frågor: Du kan pollinera din buds med tops utan att dom andra blir förstörda och om du sätter en glas skiva framför så försvinner 5-10% av ljuset.

 • slan

  Member
  2002-09-15 at 17:24

  :):):)

  En 150W HPS eller 2st 75W HPS är ju exakt samma effekt och borde därför enligt fysikens första lag producera exakt lika mycket värme.
  (Energi kan unte förstöras eller tillverkas bara omvandlas i olika former)

  En 150 W HPS är dock att föredra då den producerar mer ljus än 2 st 75W HPS:er. (Även om de mesta ljuset i slutändan kommer att omvandlas till värme, så vill man ju initialt sett ha så mycket ljusenergi som möjligt)

  Glaskiva mellan HPSlampan och plantorna gör att du kan sänka lampan 10-20 cm vilket gör väldigt stor skillnad i växthastigheten. ;)
  Problemet med värme kvarstår dock och ventilationsproblemet måste lösas med fläktar för att hela ditt odlingsutrymme inte ska bli överhettat.
  Det glaskivan gör är att filtrera bort IR spektrat (icke synlig värmestrålning) ur ljuset vilket är det ljus som värmer mest.
  Priset man betalar för den fina filtreringen är att glasskivan blir varm som attan och måse vara väl ventilerad. Utsuget från odlingsutrymmet bör sitta i anslutning till glasskivan för att det ska vara någon mening alls att använda glasskiva.

  /Slan

 • opagaddur

  Member
  2002-09-16 at 20:13

  jag har en lampa med utsugshål överst på reflektorn å glaset ligger längst under, såklart.. men varmluften stiger ju.. å när man suger extra i toppen borde det ju funka?
  inte så att man måste ha utsuget bredvid glaset eller? aja..
  vet inte om det blir nått iaf.. min lossas pappa hitta lampan å krukorna.. å han gillade det inte alls, tyckte väll iof mäst att det skulle bli dyrt.. menmen man får se hur det går

 • slan

  Member
  2002-09-16 at 21:42

  Opagaddur:
  Det är det som jag menar med i anslutning till glasskivan.

  om varm luft stiger upp eller inte spelar inte så stor roll…. heller inte var fläkten sitter…. det viktiga är att du har luftströmning förbi ytan på glasskivan så att den kyls kontinuerligt. :)

  /Slan

Log in to reply.