Ett svenskt cannabisforumForumsSwecanOm SwecanVad är inte spärrat?

 • Vad är inte spärrat?

  Postat av barkb på 2014-07-02 at 12:54

  Allt är generellt och inte riktat mot någon enskild administratör, moderator eller för den delen annan användare och tar någon illa upp, är det inte min avsikt och personen har bara sig själv att fråga om något är fel

  edit. nybörjar saken utredd var enbart irriterad för jag inte kunde ställa en följdfråga till en moderator i en annan tråd gällande samma frågor och missade den simpla regeln om svar där. i övrigt samma….

  Nu har jag nekats ett stort antal metoder att skiva, i div. trådar och pm.
  Jag har även nekades att skicka ett pm till er moderatorer/admins för att fråga div. frågor om forum funktioner och slippa lägga upp en tråd i onödan. Det enda jag kommit fram till är att paranoian stigit hela swecan över huvudet.

  Ja, man utsätter sig själv och eventuellt andra för alla möjlig risker.
  Ja, folk har en egenskap att ställa till det för andra.
  Ja, Polisen har en förkärlek att hata allt som berör cannabis.

  Men att ni spärrat massa funktioner bland annat pm och frågelådan (För guds skull till för NYBÖRJARE!) med hänvisning till säkerhet.
  Jag har förståelse för att ni tar det säkra för det osäkra men forumet bygger på konversation i grund och botten och utan möjlighet att fråga där man ska fråga och ta kontakt med den man ska konversera med. vad är då funtionen med Swecan?

  Jag kör mobilt/kontant bredband och använder en laptop som är inköpt av annan person (för övrigt högst avliden sen ett år)
  Har även en oregistrerad mobiltelefon som bara används ringa med (byts ut regelbundet)
  jag använder mig inte av datorer för att det är livsnödvändigt utan för att jag kan och därför kör jag inga personliga saker på en dator.
  Använder helst bara kontanter för Cash is King och all annan betalning sker genom andra personer som inte pratar med myndigheter och tar konsekvenser som kan uppstå.

  Allt detta för att jag tar risker ständigt tar risker och jag är införstådd med de risker som finns t.ex. polisen.

  Har polisen sen fått för sig att jag ska plockas in till förhör ska dom ju faktiskt bevisa att jag är jag vem jag nu är? och det är inte så lätt om jag? nu inte säger att jag? är jag?. rätt eller fel? annan bevisning har ju inte med forumet att göra då jag? måste missat en detalj här? hos mig? och jag snackar inte med fanskapen.

  Hackers som bara sabbar skiter i om du sitter på ett forum för nyblivna föräldrar, stickning, höger, vänster, liberal och alla andra typer av politik, cannabis, porr eller vad det nu rör sig om, för dom är patetiska individer med helt brända superskurks ideal.

  Så med alla dessa saker i huvudet registrerade jag mig här och blir nekad något som jag inte borde bli nekad så som att fråga i frågelådan för nybörjare………..
  Forumets säkerhet i all ära men ni verkar utsätta er själva för preventiva och högst destruktiva åtgärder som omöjligt kan leda till något bra.

  Det är ca 10 år sen jag var aktiv sist och jag förstår div. ändringar på alla plan, men det är ju knappt någon aktivitet kvar alls och varje gång jag titta in nu upptäcker jag bara hinder, hinder, hinder. Så forumet kan närmast uppfattas som ett minfällt där du inte kan göra något. Slappna av lite och ni kommer märka att livet kommer tillbaka. För en sak är ju säker, att fast det var tonvis med idioter förr så uppvägdes det av minst 100ggr fler personligheter som spred kunskap och sköna vibbar och man kunde tappa tidsuppfattningen fullständigt när man läste inlägg efter inlägg av ny saker.

  NU: SÄKERHET, FARLIGT, BORTTAGET, AKTA, PARANOIA!

  Jag säger så här använd inte internet eller sluta Röka tills paranoian gått över (om den går över) och se sen över om ni behöver vara så rädda för allt som kanske kan hända. det som har varit har varit, och folk som åker dit är klantiga på ett eller annat sätt, och jag är inte sen med att erkänna att jag har klantat till det ordentligt men lärt mig att vara ödmjuk eftersom jag klarade mig med mindre än 1år aktivt (åklagaren yrkat närmare 5-6)
  så var försiktiga men stäng inte in er för det hjälper fan inte så länge det faktiskt det personlig ansvaret som styr så länge cannabis klassas som illegalt.

  Har ni för avsikt att hantera forumet som ett forum eller ett sjunkande skepp utan livbåtar?

  Hade varit väldigt bekvämt om Swecan fortsatt varit tillgängligt så man slapp vända sig till Danmark och alla andra engelsktalande/andra länder/siter.

  Nog sagt nu, ville inledningsvis bara fråga vad som gällde genom ett simpelt pm som förr i tiden.

  Allt är generellt och inte riktat mot någon enskild administratör, moderator eller för den delen annan användare och tar någon illa upp, är det inte min avsikt och personen har bara sig själv att fråga om något är fel

  /BarkBåtsByggarn

  svarade 8 år, 8 months sedan 5 Medlemmar · 18 Svar
 • 18 Svar
 • jeron

  Member
  2014-07-03 at 06:33

  Word!

  Håller med fullt och fast. Varningen på framsidan borde ändras till något snällare.. den skrämmer bort en del nya användare i onödan… Vi/ni vill väl ha fler användare?

 • cthullu

  Member
  2014-07-03 at 17:05

  Hej, personligen hade jag gärna tagit bort alla restriktioner, låtit folk regga nya konton helt fritt, pm:a hur de vill osv då jag är av åsikten att precis som du att man tar en medveten risk och förstår att det är en själv som ansvarar för sin egen säkerhet.

  Angående hur stor risken för en attack om jag faktiskt gör det så vågar jag säga väldigt mycket större än de flesta nya medlemmar förstår.
  (uppskattar det till mellan 99.8 och 100 procent om jag slår på fri kontoregistrering och tillgång till pm för alla och fortsätter tillåta inbäddade bilder i text)

  Faktum är ju att forumet på riktigt redan har utsatts för en attack, med det resultatet att det cirklade runt en lista med över hundra swecan nicknames tillsammans med tillhörande ip adresser på internet. (alltså hyffsat starka indicier på att du är just du)

  De funktioner som attacken utnyttjade har alltså stängts av eller är nu priviligierade men de har fortfarande inte säkrats på något sätt, och attacken är väldigt enkelt att utföra.

  För att uttrycka det fint så hade en andel av medlemmarna en helt annan uppfattning om vems ansvar deras säkerhet på forumet är än vad du och jag har.

  Du kan läsa följande tråd för en tillbakablick: https://swecan.org//viewtopic.php?t=76777

 • teslakid

  Member
  2014-07-03 at 17:49

  Håller med ovan och förstår också risken som finns, men folk i allmänhet vill alltid att någon annan ska ta ansvar för deras handlingar, så vad folk än tycker om att det går att hacka eller genom olika atacker komma åt ip nummer osv så är det alltid upp till en själv att va medveten om och ta ansvar för dom risker, tex som trådskaparen gör.

  Vill inte låta för hård, men folk är generellt bortskämda skit ungar som är totalt oförmögna till att klara sig själv om ingen springer före och säkrar allt åt dom.

  Surfar man via proxy, tor eller med kontantkort så blir man väl i princip omöjlig att spåra?
  Om man vill intressera sig för olagliga saker är det ren allmänbildning att kunna iaf lite grundläggande om hur man håller sig anonym i dagens samhälle. Kan man inte det har man ingen annan än sig själv att skylla på då all info redan finns samlad i tutentals guider över nätet.

  Visst kanske admin ska göra forumet så säkert som möjligt genom att kryptera sånt som sig bör osv, men surfar man utan någon typ av proxy får man skylla sig själv och är lika dum som den som skriver sin hem adress och namn i en öppen forum post.

  Oj, det blev långt :P

 • jeron

  Member
  2014-07-04 at 11:03

  Angående pm, finns ju en inställning i phpbb 3.x som förbjuder [IMG]taggen.. vad jag kan utläsa i från https://www.phpbb.com/support/documentation/3.0/adminguide/acp_posting.php… Det borde lösa hela det problemet…

  Om det är phpbb2 så borde man uppgradera men det finns en inställning
  privmsgs_enable_bbcode i phpbb_privmsgs
  där man kan disabla all bbcode i endast pm… och därmed sätta på pm funktionen för alla.. Visst.. ingen bbcode.. men då får vi åtminstone skicka privata meddelanden det tror jag de flesta kan leva med.[/img]

 • cthullu

  Member
  2014-07-06 at 05:20

  Att ta bort img ur bbcode är nog ingen bra ide’ då det som jag ser det är den egentliga anledningen att vi har bbcode till att börja med.
  Dessutom är jag rätt säker på att vi har en ganska gammal version.

  Även forumet i sig är en rätt gammal version, största uppgraderingsproblematiken är att vi har via kodändringar tagit bort all lagring av ip adresser, denna modifiering skulle behöva återinföras vid eventuell uppgradering och just nu finns det ingen lämplig aktiv admin för sådant.

  Hmm, har inte sett i det grafiska/web interfacet att det finns någon exponerad inställning alls när det kommer till pm och bbcode, bara att slå på det eller inte överallt.
  Annars hade ju det varit toppen…

 • jeron

  Member
  2014-07-06 at 06:51

  Inställningen för det är i en fil.. phpbb_privmsgs

  kollade vad man skulle modifiera för att inte lagra ip:s i phpbb 3… inte speciellt mycket.. det kan jag göra ganska snabbt om ni vill testa att uppgradera…

  Problemet med loggning är väl mest att webservern brukar logga också.. och om den fortfarande gör det.. så blir det ganska meningslöst att ta bort den från phpbb…

 • cthullu

  Member
  2014-07-06 at 08:58

  menade att CMS som forumet kör på är modifierad för att inte logga ip’s om jag förstått saken rätt, och då eventuell uppgradering kom på tal senast var det där hindret låg.
  Framförallt där är det viktigt att inte logga eftersom det är på den nivån swecan användare kopplas till ip nummer annars. (om servern i sig loggar att ett ip anslutit gör ju ingen direktassociation till vem det ip:et är.)

  CMS Version 9.3.2.0, PHP Version 5.1.6, bbcode har jag inte lyckats hitta något versionsnummer för någonstans

  personligen har jag inte tillgång att modifiera filer på servern, eventuellt har Rygel det nu.
  (tillgång till sådant och någon med kompetens som är villig att lägga ned tiden är det som saknas för att från “personalsidan” försöka sparka liv i forumet)

 • jeron

  Member
  2014-07-06 at 16:16

  Ser ut som om det är det phpbb som körs..
  och i så fall med någon cms plugin, eftersom du hittade det versionsnummret på..

  som sagt.. jag gör gärna ett försök att porta det till ett nytt forum (ny version eller en där man kan flytta allt till enkelt)… och ordnar till så att ingen ip loggas, kan förmodligen göras ganska enkelt. Frågan är egentligen hur många andra forum som har det avstängt :).. Är ju ganska bra att ha ip’s när man vill ha bort dumma bots och/eller användare… och sedan vill man inte visa sitt ip så kan man ju alltid använda någon form av anonymizer (som tor).

  Kontakta mig gärna på min mail om det är av intresse (se min info för gpg), har 6 lediga veckor som jag gärna använder en del kvällar/nätter på för att lösa det hela. Ska inte tjata ihjäl er om det här längre, finns på mail om det är intressant.

 • cthullu

  Member
  2014-07-06 at 18:06

  man kan läsa mer om cms på http://dragonflycms.org

  I övrigt så tack för erbjudandet, vi måste dock lösa det där med full tillgång till servern / databasen innan något sådant går att börja klura på…

 • drullper

  Member
  2014-07-07 at 18:27

  @BarkBåtsByggarn wrote:

  Men att ni spärrat massa funktioner bland annat pm och frågelådan (För guds skull till för NYBÖRJARE!) med hänvisning till säkerhet.

  Allt är generellt och inte riktat mot någon enskild användare….

  Ansvariga på forumet har inte spärrat frågelådan pga säkerhet….. Ansvariga på forumet har spärrat den eftersom det finns så många stolpskott där ute….

  Ett sätt att försäkra sig om att man inte är ett stolpskott är att läsa innantill.. Se “Viktigt meddelande” som är klistrat längst upp i frågelådan…..
  https://swecan.org//viewtopic.php?t=29103

  Ang PM så har cthullu redan hänvisat till relevant tråd.

  Ang bilder så kan ansvariga på forumet stänga av BBCode och öppna PM funktionen… men ansvariga på forumet uppfattade det som att folk var mer intresserade av att kunna posta bilder än skicka PM… Det var bilderna som de flesta var upprörda kring i samband med att BÅDA funktionerna var avstängda.

  //D

 • barkb

  Member
  2014-07-07 at 21:45
  Drullper wrote:
  Ansvariga på forumet har inte spärrat frågelådan pga säkerhet….. Ansvariga på forumet har spärrat den eftersom det finns så många stolpskott där ute.

  upptäckte och rättade mig direkt när jag postat tråden. innan någon svara.
  men ja då kände jag mig aningen som ett stolpskott. och förtjänar det.
  förvånansvärt lång tid innan någonon poängterade det. och jag raderade inte texten delvis med tanke på att visa att jag haft bråttom (mkt i huvudet)
  och regeln är det inget fel på heller enligt eget tycke.

  edit. nybörjar saken utredd var enbart irriterad för jag inte kunde ställa en följdfråga till en moderator i en annan tråd gällande samma frågor och missade den simpla regeln om svar där. i övrigt samma

  ang pm så tänkte jag på ded et först när jag skulle svara på en ny tråd i köp och sälj. men det är inget större problem om man bara har lite framförhållning för egen del. svårare om personen i fråga inte ger en ett allternativa och det kan man ju inte göra något åt (lika lite som om någon inte tittar/svarar på pm om det vore aktiverat. själv fått hänvisa vidare till dcf tillsvidare och funderar på öppna en slit och släng mail också som svar kan skickas till. men det är det senare problem  en annan ska jag undrar lite i förbifarten är hur moderatorerna har det med “bemanning” och kontaktbarhet. om jag eller någon annan nu behöver svar eller vad det nu är. är alla uppskrivna tillgängliga för sina områden? för jag förstår efter det jag lästa att det varit lite svårare än normalt att täcka upp och att admin behörigheten varit si så där (är det därför användare fortfarande anges som moderatorer fast dom helt klart inte är kvar?)
  har ju inte varit enkelt att se hur det är nu när aktiviten inte kräver moderatorer överallt som syns och märks.  hade jag väntat och funderat mer än vad jag nu gjorde hade texten säkert blivit helt perfekt och innehållit minimalt med fel. Men också noll känslor, som nu faktiskt är det viktiga när det gäller saker man känner starkt för fast man varit borta i 8 -!0 år,. Jag har lugnat mig och tänkt hålla mig kvar fast det är stendött från och till. om jag har åsikter ska jag också se till att göra mitt bästa för att själv vara en del av lösningen på problemet. Och det ska jag göra. hoppas livet sakta kommer tillbaka bara.

  så ångrar inte texten fast den hade sina fel och brister. sen får väl man tycka vad man vill om min reaktion som var lite spretig i innehåll och saklighet osv.

  /BarkBåtsByggarn

 • drullper

  Member
  2014-07-08 at 02:33

  @BarkBåtsByggarn wrote:

  en annan ska jag undrar lite i förbifarten är hur moderatorerna har det med “bemanning” och kontaktbarhet.

  Varför undra, det uppenbara svaret är att det tog ca 30 timmar innan du fick ett personligt svar från en moderator i den här tråden.

  Med tanke på den ersättning (noll och inget, det är helt ideellt) som utgår till moderatorerna, så är det inte en orimlig väntetid på ett allmänt spörsmål med Topic icon, grälla färger och stor text mitt i sommaren. De flesta av moderatorerna har anställningar, familjer, barn, semestrar och annat relevant att prioritera före forumet. Ett annonymt cannabisforum på internet är inte alltid högst prioriterat, inte ens i en moderators liv.

  Men ja, det finns ett antal (läs en stor majoritet) moderatorer som är passiva, som står som ansvriga för olika forum. Det beror på att ansvariga plockat bort någon av de moderatorer som varit aktiva de senaste ca 14 åren. Det finns en förståelse för att det kan vara lite missledande, om det orsakar allt för mycket huvudbry kan nog ansvariga plocka bort de hänvisningarna på resp underforum. Men iom att merparten av användarna ändå inte kan skicka PM så finns det ändå ingen större risk att något meddelande blir liggande hos någon av dessa moderatorer. De som har behörighet att skicka PM är nog väldigt medvetna om förutsättningarna. Så ärligt, det borde inte vara ett problem.

  Du får ursäkta om jag raljerar, men jag har persoligen så väldigt svårt för stora bokstäver i gälla färger… Jag uppfattar det som motsvarigheten till om någon står och skriker, hoppar runt och försöker riva ner det som finns i bokhyllorna hemma hos mig… Det här är ett annonymt cannabisforum på internet som drivs ideellt, inte en dyr betalsite, manjana manjana kompis.

  ps. Du verkar tycka att det är lite av ett problem att det tog “förvånansvärt lång tid innan någonon poängterade det.” avs förekomsten av den klistrade viktiga tråden i forumet där svaret på dina spörsmål framgår…. avs just det forumet…. Själv uppfattar jag det som ett problem att det inte var där du började, innan du skapade den här tråden. Det får mig oaktat att tänka på den här tråden.

  https://swecan.org//viewtopic.php?t=78678

  Har du tagit det illa och väldigt personligt ber jag om ursäkt för det. Men även jag är människa och har lite taskigt morgonhumör, förlåt.

  //D

 • barkb

  Member
  2014-07-08 at 03:49

  inget av mitt senaste inlägg var menat att överhuvudtaget vara negativt.
  och nu verkar allt bara tagit helt fel fel väg
  moderator frågan – var bara en rad frågor om er, kan framstå negativt ang tillgängligheten, men vill faktiskt bara veta om den moderator som anges på respektive plats är kvar eller om man ska söka upp en annan och isf hur ni föredrar att man kontaktar er.

  att det tog lång tid att kommenteras för felet jag fått in/tagit tillbaka och erkänt var av sen här typen -det var löjligt dumt att missa det och jag förtjänade en pikning med en gång av vem som helst, men får inte ens till det…
  och det för att Murphys lag är min religon

  tog inget personligt själv och hoppas att vi ska ha rett ut eventuella missförstånd.

  allt startade när bilden av forumet satt som berget och jag samtidigt blev förvirrad över div situationer när jag också ser annons om frön ( numera mkt ovanligare att köpa icke femmade frön från producenterna) och kan inte svar på den privat och adhdn tog mig snabbt men ogenomtänkt till det här resultatet.
  jag har sen tänkt till flera gånger och insett både det ena och andra och nu är det aningen enklare för mig att ta både det ena och det andra och bilden börjar bli lite mer nyanserad. jag försöker dagligen undvika liknande saker som förstoras upp av mig själv helt i onödan. visst är det riktigt irriterande för mig att tänka attt det ska gå med pm kontakt utan att det är tillgängligt men jag har tänkt till och ist valt att lösa sånt på egen hand så gott det går. och

 • drullper

  Member
  2014-07-08 at 17:12

  @BarkBåtsByggarn wrote:

  tog inget personligt själv och hoppas att vi ska ha rett ut eventuella missförstånd.

  Bra. Hoppas du fått dina svar. Som jag skrev ovan, förlåt om tonen var hård men morgonhumöret är inte det bästa.

  MVH

  Drullis

 • jeron

  Member
  2014-07-08 at 21:21

  Om du tittar på källkoden för v9 (länk) i modules/private_messages/index.php så hittar man följande kod på rad 72-76:
  [php] if (!$board_config) {
  $bbcode_on = 0;
  } else {
  $bbcode_on = intval(($submit || $refresh) ? empty($_POST) : $userdata);
  }
  [/php]

  om man kommenterar bort rad 72 och 74-76 så att det ser ut på följande sätt (eller tar bort dom)
  [php] //if (!$board_config) {
  $bbcode_on = 0;
  //} else {
  //$bbcode_on = intval(($submit || $refresh) ? empty($_POST) : $userdata);
  //}
  [/php]

  så borde bbcode stängas av endast för pm.

Page 1 of 2