• Vad är Bokashi?

    Posted by holyryder on 2011-11-18 at 20:19

    Hittade detta när jag surfade omkring efter jordförbättring.

    http://www.bokashi.se

    Bokashi är Japanska och har innebörden ”jäst organsikt material”. Jordbrukare har under lång tid blandat mikroorganismer från gödsel med organiskt material för att gödsla åkrar.
    På 1980-talet uppfanns en metod i Japan för att ”koncentrera” rätt typ och blandning av mikroorganismer så att dessa kunde förvaras och transporteras i en vätska. På så vis fick man grunden till EM, ”Effektiva Mikroorganismer”. Dessa mikroorganismer finns naturligt i vår omgivning och ”väcks till liv” när de kommer i kontakt med organiskt avfall som då bryts ner genom jäsning.

    Det jag nu undrar är om det finns mer information om vad det är för jäsning som sker och om det är det samma som “kruk-lasagne” men en snabbare metod?

    Är det någon som har använt Bokashi och kan utvärdera det?

    Mvh HolyRyder

    replied 12 years, 5 months ago 2 Members · 3 Replies
  • 3 Replies
  • holyryder

    Member
    2011-11-20 at 12:01

    Läste på lite mer.

    Bokashi composting
    Inside a recently started bokashi bin. The aerated base is just visible through the food scraps and bokashi bran.Bokashi composting uses an aerobic or anaerobic inoculation to produce the compost. Once a starter culture is made, it can be used to extend the culture indefinitely, like yogurt culture. Since the popular introduction of effective microorganisms (EM), bokashi is commonly made with only molasses, water, EM, and wheat bran.

    In home composting applications, kitchen waste is placed into a container (often known as a bokashi bin or bokashi bucket) that can be sealed with an air-tight lid. These scraps are then inoculated with a bokashi EM mix. This usually takes the form of a carrier, such as rice hulls, wheat bran, or sawdust, that has been inoculated with composting micro-organisms. The EM are natural lactic acid bacteria, yeast, and phototrophic bacteria that act as a microbe community within the kitchen scraps, fermenting and accelerating breakdown of the organic matter. The user would place alternating layers of food scraps and Bokashi mix until the container is full. Liquid “compost tea” is drained once or twice a week and can be diluted 1:100 and added to plants as fertilizer, or poured directly down drains to help clean them.[18] Once the container is full, it is left to ferment for one to two weeks in the container, and then buried under 6-8 inches of soil, in ground or in a non-reactive container. After another two weeks buried under soil, the food scraps should be broken down into rich humus.

    Låter som en mycket bra starter av nedbrytningen, pluss att man får kompost te.

  • cthullu

    Member
    2011-11-20 at 12:46

    ja, även om de även säger aerobic så är det de sedan beskriver fermentering/jäsning i en syrefri process. (air tight lid osv)

    Det som verkar lite special är väl just sammansättningen av startkulturen.

    Avlakningsvattnet / te’t efter man spätt ut det är antagligen att se som ganska likvärdigt med andra klassiska fermenteringsdekokter, t.ex. när man jäser nässelvatten i en hink under en vecka.
    Men inte samma sak som syresatt kompost te vilken tvärtom genomgått en kort process i extremt syrerik miljö och innan dess komposterats på klassiskt vis, även då i stor mån av aeroba processer.

    tycker iaf att det låter som en smidig och praktisk metod, speciellt för inomhusbruk.
    Om du testar i praktiken vore det roligt att få höra om det. :)

  • holyryder

    Member
    2011-11-23 at 10:09

    Tackar för tankarna och lovar att jag kommer höra av mig om jag testar Bokashi.

Log in to reply.