• Utomhusodling-förutsättningar

  Postat av relaxxed på 2017-04-30 at 21:03

  För att lindra min endometriossmärta har jag bestämt mig för att odla eget.
  Jag hoppas väl inte på mer än en okej skörd för eget bruk och att slippa belasta sjukvården.
  Tidigare har jag rökt en del i min ungdom och därav dök idén om smärtlindring upp. Jag vet att det fungerar bättre än de spasmofeninjektioner jag får 20 dagar av 30 i dagsläget.

  Bor på landet. Sista huset av tre på en 7 km lång framfartsväg. Ganska långt till närmsta granne. 960 hektar åkermark runt omkring gården, så vi bor som på en ö. Ingen onödig trafik omkring. Två av grannarna är till vardags uniformerade statliga arbetare, men jag har sett vad de har i sina växthus så jag är inte orolig för den sakens skull.

  Har drivit upp 15 plantor autoblommande ak47 och Nordic Jack. De står inomhus idag men ska flyttas ut.

  Ännu är det frost och den senaste veckan har det varit minusgrader ute. Men jag har förberett mina platser. Ett ställe är där en älgko miste sitt liv i vintras. Benrester och päls är på väg att brytas ner och växtätare håller sig undan. Marken är väldränerad. Söderläge. Där håller jorden en temp på 12 grader. Det finns gott om sly och gammalt ris som kan ge viss skugga. Krondiken runt om. Gammal tipplats som inte brukats på 17 år.

  Övriga ställen är utvalda platser där större delen av dagen erbjuder sol. Här blåser kraftigt, men växtligheten omkring kan erbjuda både skugga och vindskydd. Diken runt om gör det lätt att stödvattna vid behov. Vattnet är kontrollerat och bör vara ok. Eventuell förorening vid besprutning på fälten men då kan vi lätt och diskret bära med oss dunk hemifrån. Sydväst.
  Där håller jorden egentligen bara en temp omkring 4-7 grader. Men efter att jag grävt upp hålor som jag fyllt med asfaltskross, p-jord och svingödsel har jag fått en temp på 11 grader även om jorden omkring är bra mycket kallare.
  Tänker sätta ut mina plantor i dessa gropar, men i skyddade behållare med lämplig jord så att det jag förberett endast värmer upp marken i direkt anslutning till plantorna utan att ge näring.

  Vågar jag sätta ut dem under dessa förhållanden?

  Alternativet är annars ett garage som är oisolerat. Men jag kan säkert på ett par dagar få upp tempen genom att ta in den jord jag har lagt ut då den ligger i gamla jutesäckar. Lysrör och armatur finns redan men jag behöver sänka ner kedjorna och eventuellt byta ut den gamla industrifläkt som finns. Samt sätta på ett lås.

  Vad tror ni om dessa förutsättningar? Kan det ge en lyckad skörd för eget medicinskt bruk?
  Tar tacksamt emot tips!

  svarade 5 år, 11 months sedan 1 Medlem · 1 Svar
 • 1 Svar
 • teslakid

  Member
  2017-05-03 at 18:09

  Så vida ingen hittar och trampar ner plantorna så tycker jag det låter hur fint som helst! Så du kommer garanterat få ut en del såvida väder gudarna inte är för sura :)

  Men vänta med att sätta ut dom tills temperaturerna känns stabila runt 10-15 grader och uppåt.

  Men har du möjlighet så kan du ju fixa en mindre odling låda i ladan, räcker gott med en låda på ca 1x1x1 meter (600w HPS) så kan du om du vill odla fram mer än du någonsin kan förbruka själv (runt 300-600g/odling om allt skönt fint)
  En väldigt lyckad odling med en strain som producerar mycket (nån indica) så kan man få runt 1g/watt.

  För egen del när jag odlade så rökte jag i snitt 2-3g i veckan, så klarade mig gott med en 150 watt HPS. Motsvarande med lysrör hade nog funkat lika bra.

  Kan då odla tex såhär för att utnyttja utrymmet:
  https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=189454

  Kom själv fram till att följande är ganska optimalt om du skulle bestämma dig att odla så:
  1x1m 600watt
  0,8×0,8m 400watt
  0,6×0,6m 250watt (då blir de dock väldigt smått, så bättre att gå lite större och ha mer platts bakom plantorna.)

  Men med cooltube kan bladen i princip röra röret runt en 400watt utan att brännas.

  Det finns också färdiga tält man kan köpa osv om du inte vill skruva ihop ett eget skåp.