• Posted by reaper on 2003-02-04 at 08:46

  Hur har ni löst det med vattnet som rinner ut ur krukan efter att ni vattnat? Jag menar, man vill ju att vattnet som rinner ut ska rinna bort till något slags uppsamlingsskäl så att rötterna inte ruttnar. Hoppas ni förstår vad jag menar, jag kanske låter lite yr.
  Krukorna som jag använder är 10-15l hinkar.

  replied 20 years, 7 months ago 1 Member · 3 Replies
 • 3 Replies
 • reaper

  Member
  2003-02-04 at 09:06

  Jag har tre lösningar på problemet:

  1) Gör orkidé manövern, med att sänka ner krukan (som skall ha små hål i botten så att vattnet kan rinna bort) i vatten. Sedan lyft upp den och låt rinna av på diskbänken/i dusheb. Eftersom jorden bara absorberat precis så mycket vatten som den kan, behöver du inte vara orolig för vattenansamling vid rötterna och du behöver inget uppsamlings kärl heller (om du är noga med att låta den rinna av).

  2) Går hål i krukan och placera den på ett fat. Det finns stora fat för stora krukor. Vattna tills det kommre ut vatten på fatet.

  3) Slutligen, och det är denna teknik som jag använder med stor framgång: Vattna bara precis så mycket som det behövs och vänta till det mesta av vattnet försvunnit innan du vattnar igen. När man är lite van så är det enkelt att göra den bedömning som krävs, bara genom att liksom “känna med växten” (d.v.s titta på löven, jämföra med tidigare erfarenheter, se ifall jorden ser “sprickig ut” etc) och stoppa ner fingrarna i jorden. Ifall man vill kan man lyfta på krukan och erfara dess vikt när den i nyvattnad och sedan jämföra mot när den är uttorkad. På det sättet kan man också lära sig hur mycket vatten man skall tillföra och när.

  Lycka till med vattnandet!

 • reaper

  Member
  2003-02-04 at 09:37

  Tack för tipsen, men jag vill ju slippa och bära runt plantorna vid varje vattning. Alltså, jag vill kunna låta plantorna vara på sin plats så gott som hela tiden. Slippa lyfta runt dem.
  Jag kanske ska låta plantorna stå på ett galler som i sin tur står i en balja….långsökt.
  Ähh jag vet inte, jag tycker det skulle vara smidigt att låta plantorna stå där dem står.

 • reaper

  Member
  2003-02-04 at 09:58

  Så jävla krångligt behöver det inte vara! Se bara till att det finns några hål i krukans botten och lägg ett lager med lecakulor i botten. Ställ krukorna på fat eller vanliga tallrikar brukar passa bra. Nu är det bara att vattna tills det blir lite blött på fatet/tallriken och sedan vänta med att vattna tills jorden är torr en bit ned i krukan (känn efter genom att stoppa ned ett finger).
  Har man hål i botten, leca och någorlunda porös jord, är det mycket liten risk att rötterna ruttnar.