• Posted by reaper on 2010-02-17 at 16:16

    hur torkar man för att på ett bar sätt behålla vikt, smak å potens.
    en nivå som är rökbar och lagringsbar. men inte torrare än så. snarar på gränsen å god att förånga. vore intressant att veta hur man bäst tar sig till.

    verkar som att torka lite före å lite efter verkar vara en bra väg. funderar då lite på % tal på viktminskningen.

    replied 14 years, 2 months ago 6 Members · 15 Replies
  • 15 Replies
  • Teslakid

    Member
    2010-02-17 at 16:35

    De finns en hel del trådar om kurering om du läser runt lite och även guider både här och om du googlar lite.

    Här är en kort:

    Buds skördning
    När 75 % av de vita stråna(egentligen är det trikomerna man ska kolla på med en lupp eller förstoringsglas) har gått och blivit rödbruna så är det dags att skörda (vid 80-90% så får du ut lite mer styrka). Den sista veckan under plantans liv så ska den inte matas med någon näring, vattna bara med vanligt vatten. Tricket för att få budsen att få en perfekt fuktighet och smak när dem är klara ligger i själva torkandet. För långsam torkning kan leda till att det börjar mögla och då är det bara att slänga.
    1. Klipp av budsen och samtliga blad från plantan så att det enda som är kvar ser ut som ett träd utan löv. Lägg budsen och löven i var sin hög (spara samtliga löv och gör hasch av det).
    2. Trimma bort alla små löv som sticker ut från budsen.
    3. Ta fram en kartong eller liknande och spänn några linor tvärs över kanten.
    4. Häng buden på linorna och ställ lådan i ett mörkt och ventilerat utrymme (undvik fuktig miljö). Och låt lådan stå i ca 5-7 dagar. När stammen kan knäckas av då vet du att det är ok att gå till nästa steg.
    5. Placera samtliga buds i glasburkar och förslut tätt med lock(fyll burkarna).
    6. En gång per dag i två till tre veckors tid ska du öppna upp burkarna och ventilera budsen. På detta sätt så sprider sig fukten jämt bland budsen. Om detta inte görs så är busen väldigt torra på utsidan och fuktiga på utsidan, detta kan leda till att mögel bildas och att det brinner dåligt.
    7. Nu är budsen ”kurerade” så pass att de är godkända att användas och du behöver inte öppna locken i fall du inte vill komma åt budsen. För att fullständigt kurera budsen så ska du låta de stå i 6 månader förslutna i burkarna, detta ger en mycket mjukare och skönare rökning.

    (från denna tråd https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=53930)

  • baralillajag

    Member
    2010-02-17 at 16:47

    20-21% av färskvikten brukar innebära krisptorrt, medans 25% som många anser är bra (åtminstone i USA) är lite väl blött, tycker jag alltså – 23% brukar bli ganska bra som slutresultat – men sedan beror det lite på hur stor andel av vikten som är trikomer (som självklart inte torkar) – starka grejer minskar troligen mindre i vikt än svagt, bladigt gräs.

  • reaper

    Member
    2010-02-17 at 19:01

    lutar mer mot timmar snarare än dagar, ang torkning. å sen in å kurera.
    plus lite till torkning innan slutförvaring.

    23% procent å 5-7 dagar är inte dom siffrorna jag letar efter.

  • sodapop

    Member
    2010-02-17 at 23:14

    Vill du ha ett gräs av hög kvalite gällande smak och potens, så ska du sträva efter att få ut så mycket vikt du kan
    ur dina färska buds. med en långsam tork och kurerings process.

  • reaper

    Member
    2010-02-21 at 19:55

    @sodapop wrote:

    Vill du ha ett gräs av hög kvalite gällande smak och potens, så ska du sträva efter att få ut så mycket vikt du kan
    ur dina färska buds. med en långsam tork och kurerings process.

    låter klokt. långsamt verkar vara en bra måttstock.

    hur blir det om man varvar torkning å kurering? syre bryter väl ner och d är väl nedbrytning man är ute efter? för ibland läser man att luft inte bör tillföras under kurering.

    vad händer om man kurerar lite varmare än rumstemperatur kontra lite svalare?

  • reaper

    Member
    2010-02-21 at 22:18

    och om man även anser att vikt är av vikt och inte vill vänta ett halvår. utan snarare anser att tiden för torkning och kurering bör hållas så kort som möjligt. men samtidigt ge bra smak å styrka. hur tänker man då?

  • billball420

    Member
    2010-02-21 at 23:43

    @liselotten wrote:

    anser att tiden för torkning och kurering bör hållas så kort som möjligt. men samtidigt ge bra smak å styrka. hur tänker man då?

    Då tänker man fel! Läs gärna igenom tråden igen. Inte bara dina egna postningar.

    bill

  • reaper

    Member
    2010-02-22 at 00:05

    [quote=”billball420″
    Då tänker man fel! Läs gärna igenom tråden igen. Inte bara dina egna postningar.

    bill[/quote]
    ursäkta mig?!

  • billball420

    Member
    2010-02-23 at 13:54

    Du har fått svar på din fråga, men du tycker inte om dem och vill ha medhåll istället. 😉

    Om du vill, kan du ju dela upp en skörd i två delar och torka och kurera hälften enligt din modell och hälften enligt den som du kan läsa om här. Sedan återkommer du med ett resultat, som blir till gagn för oss andra. :D

    bill

  • Teslakid

    Member
    2010-02-23 at 14:07

    Vatten kurering finns också annars, ska gå relativt fort.
    Men dock förlorar man mycket i smak..

    https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=65465&highlight=vattenkurering

    och

    https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=62602&highlight=vattenkurering

    Annars får du nöja dig med att vänta några månader, eller uppfinna nån helt ny metod för att snabba på nedbrytningen av klorofyllet osv men som behåller smak och lukt.

  • reaper

    Member
    2010-02-24 at 01:39

    svar ja. jag fick svar jag inte var nöjd med.
    är nog mest tonen jag blev snopen över.

    tror inte hjulet behöver uppfinnas igen, utan tror att kunskap å erfarenhet finns här. bara man ger sig lite till tåls.

  • Teslakid

    Member
    2010-02-24 at 06:32

    @liselotten wrote:

    svar ja. jag fick svar jag inte var nöjd med.
    är nog mest tonen jag blev snopen över.

    tror inte hjulet behöver uppfinnas igen, utan tror att kunskap å erfarenhet finns här. bara man ger sig lite till tåls.

    Tyvärr finns det inget annat sätt än det som redan nämnts, så du är nog illa tvungen att uppfinna nått nytt om du ska bli nöjd.

    Jag funderade ett tag på att torka och kurera i ett utrymme med undertryck så fukten skulle “sugas” ur plantan, men det riskerar troligen att torka den för fort..

    Problemet är att klorofyllet bryts ner så sakta, och det kan du aldrig komma runt så länge du vill ha smak och lukt kvar, iaf inte med dom tekniker som finns idag.
    För helt helt perfekt resultat rekommenderas kureringen ska gå så sakta som möjligt just pga detta.
    Fanns det en snabbare metod med samma resultat skulle den vara välkänd och användas av väldigt många.

  • reaper

    Member
    2010-02-26 at 16:14

    ok. jag hör vad ni säger.

    men det är inte en ny revolutionerande metod jag är ute efter. utan snarare det finlir som erfarenhet ger.

  • wayne

    Member
    2010-02-26 at 16:17

    Om det kan vara värt något vet jag inte men Franco från Greenhouse Seeds har det här att säga om kurering:

    A cannabis grower is always taking a chance. A crop means months of hard work, from the selection of the genetics down to vegetative growth, flowering, the ripening of the buds and the harvest process. After all the effort, commitment and waiting, the final stage has come. And now?

    After months of risk, commitment and hard work, the crop has been harvested. It’s too late now to correct any mistakes done during the flowering, but it is never too late to improve the flavour and the high of your buds by implementing a controlled drying and curing process.
    Drying is as important as growing, and a bad drying process can ruin even the best buds. Curing is a painfully long but necessary step towards the highest possible quality of the smoke. Most commercial growers do not cure their crop; they just dry it and sell it. But for the real connoisseur, curing is the essence of it all, the culminating moment towards the perfect result.

    Drying marijuana means reducing the water content of the buds to 10-15%, depending on the desired crispiness of the final product. This can be achieved in many different ways, but the best method is to use a climate-controlled room. The room must be lit using special green fluorescent tubes (laboratory light, of the special green spectrum that does not affect plant material). The temperature and the humidity must be constantly controlled and adjusted, and the air exchange exactly calibrated to the desired volume. In an ideal situation, you want to let most of the moisture evaporate from the bud in the first 3 days, and then the process should slow down. In the first three days, a temperature of 20 degrees Celsius and a relative humidity of 55% will ensure that the buds get to roughly 30-40% water content. From this moment on, the temperature should drop a few degrees down to 18 Celsius and the relative humidity should rise to 60% to slow down the drying process. This allows the chlorophyll and other substances to leave the buds through evaporation with the water. If the drying is too fast the chlorophyll will stay, and the smoke will have a bitterer taste, and a green aftertaste. The volume of air exchanged in the room is also critical. Do not exceed 10% of the total volume every hour, or it will be too fast. Use a timer and an open/closed duct-fan to regulate air intake and extraction. In total, the drying process should take around 10 to 14 days for a perfect taste.

    Taste is not the only variable affected by the drying process. The longer the drying, the more THC will degrade into CBN and other cannabinoids. Therefore even in the same strain, the effect will slightly change from higher to more stoned, from uplifting to more physical. The difference between drying 10 days and 14 days is not very evident to the novice, but it is a world of difference to the connoisseur.

    After drying, commercial growers package the crop. They usually like to dry the buds to 15% water content; this results in a heavier product (more water equals more money). Connoisseurs, on the other hand, like their bud between 12 and 10% water content because the flavour improves and the weed burns better. If the buds are to be smoked pure, lower water content is preferable (down to 8% for good burning). On the contrary, when weed has to be vaporized, it is best to leave a higher water content (12 to 15%) to prevent easy combustion of smaller particles at vaporization temperature. So, after the drying is finished, the connoisseurs will still dedicate a month or two to curing. Curing weed corresponds to ageing a good wine. If the weed quality is average, it is not worth the effort and waiting necessary for curing it. On the contrary, if the buds are high grade it is well worth waiting a little longer to get the best out of it.

    Curing cannabis means packaging it in a wooden box or cardboard box, pressing it slightly so that some of the trichomes break and some of the resin oils and terpenes spread over the surface of the buds. Some growers like to cure their bud in air-tight glass jars, but this requires the jar to be opened for a few hours every few days (depending on the environmental factors of the drying room). After packaging it in the chosen way, leave it in a cellar-like environment (18 degrees Celsius, 50% relative humidity and total darkness) for a period of 1 to 2 months. Keep checking regularly to prevent fungus and mould formation from damaging the product. If you smell mould or ammonia, immediately open the containers and allow the bud to dry in a warmer environment for a few hours before continuing the curing process.

    Curing is very difficult, and should be tried with small batches first. Once the technique has been mastered, bigger batches can be attempted.
    Curing cannabis will increase the intensity of the flavour and will slowly but steadily lower THC in favour of other cannabinoids. The high of cured weed is always deeper and more introspective, almost becoming a meditation and inner-vision tool in some cases. The flavour gets much more complex and refined, gaining in depth as well as in variation of bouquet.
    Cured buds always look slightly brownish and have a typical smell, one that real smokers love from the bottom of their soul. Like a very good old wine, there is something unique about a well cured crop.

    Franco
    Green House Seed Company

    Taget från http://www.francogrow.com/web2/pages/grow-area/drying-and-curing-cannabis.php

  • reaper

    Member
    2010-02-27 at 00:05

    en god utgångspunkt.
    men ett läge mellan den verklige finsmakaren och den kommersielle odlaren, som beskrivs är väl av intresse för en och annan hemmaodlare. om man kan hålla fingrarna i styr 3-5 veckor. och som tidigare beskrivits vill ha en balans mellan vikt och smak rus.

Log in to reply.