• taggarna krullar sig???

  Posted by reaper on 2002-09-22 at 12:27

  Nu är det så att en planta jag känner inte mår riktigt bra. Taggarna på bladen krullar sig uppåt och jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att hjälpa denna stackars syreskapare. Väntar ivrigt efter svar.

  /Jonas

  replied 21 years, 6 months ago 4 Members · 10 Replies
 • 10 Replies
 • gronis

  Member
  2002-09-22 at 12:31

  jag vet inte riktigt men jag har hört att det kan bero på för hög värme eller för låg luftfuktighet eller både och! men vänta på nån mer erfaren odlares svar

 • carlse

  Member
  2002-09-22 at 12:40

  Detta är det första tecknet på uttorkning. Den snabbaste insatsen man kan göra är att att spraya ljummet vatten på samtliga blads UNDERSIDA, s.k. vattenmatning. Nästa steg är att vattna igenom hela krukan ordentligt (häll försiktigt i vatten i krukan tills den är genomblöt och allt överskottsvatten strilar ur i krukans botten). Låt plantan vila någon timma innan du ställer tillbaka den under stark HPS-lampa så att den får återhämta sig. Palla gärna upp krukan så att luft även når dräneringshålen i krukans botten.

 • gronis

  Member
  2002-09-22 at 12:50

  carlse vad du än svarar på så kan jag inte låta bli att bli avundsjuk på din kunskap…du vet ju allt om odling :)

 • reaper

  Member
  2002-09-23 at 10:49

  Tackar så mycket för svaren.

  Sonic: Det är precis så plantan ser ut… Provar vattnet först och fungerar inte det så kör vi i lite natrium.

  /jonas

 • reaper

  Member
  2002-09-23 at 12:04

  Jag har exakt samma problem på ett par plantor… Bladmatar för fullt nu och det ser ut som dem hämtar sig… Vågar jag använda en svag näringslösning till bladmatningen, fastän dem står i en bubblar med en näringslösning på ca 7-800 ppm?

  PLUR

 • carlse

  Member
  2002-09-23 at 12:16

  Natriumbrist (Natrium = “Sodium” på engelska, kem.beteckning = “Na”) kan det inte vara. Natriumbrist är överhuvudtaget mycket sällsynt bland alla odlade grödor och det ska visa sig på annat sätt.

  I grund och botten är det alltid vätskebrist som gör att bladkanterna viker sig uppåt som konsekvens av bladen torkar från ytterkanterna och inåt. Bladen hämtar vatten både från rötterna och från luften via bladens undersida, och detta fenomen ser man därför sällan när man odlar i hydro där plantorna har kontinuerlig tillgång till hur mycket vatten som helst utan endast när man odlar i jord. Under veggfasen ska man alltid försöka att ha hög luftfuktighet eftersom avdunstningen från krukorna då är mindre. Om man har problem med för låg luftfuktighet så får man helt enkelt se till att vattna oftare.

  Anledningen till att jag vet mycket om odling är att jag odlat allt möjligt inkl. Cannabis under en herrans massa år, samt att jag slukar allt i läsväg och har ett bra läsminne, så jag har därmed en bra grundläggande förståelse för ämnet.

 • reaper

  Member
  2002-09-23 at 12:19

  Men… 😳

  Jag odlar ju i hydro och har detta problem på vissa plantor? iofs så har jag 16 plantor som delar på 30 liter vatten. Bubblaren är i princip tom varannan dag så ja måste fylla på vatten, kan det bero på att jag låter den bli FÖR tom??

 • slan

  Member
  2002-09-23 at 12:23

  hehe Ser ut som om fanleavsen försöker rulla ihop sig till jointar redan innan blom. ;)

  Helt klart är att det är en fråga om uttorkning. Troligtvis beroende på för låg luftfuktighet i odlingsutrymmet eller p.g.a övergödning.

  Att taggarna börjar resa på sig brukar jag ta som ett tecken på att jag är väldigt nära övergödning och det stämmer rätt bra eftersom bladen rätar ut sig när jag fyller på 10-15 liter vatten i hydron.

  När jag började med hydro så hade jag mycket för stark näringslösning och då såg mina plantor precis ut som din.

  /Slan

 • carlse

  Member
  2002-09-23 at 12:27

  Jag är ingen expert på hydro då jag alltid odlat i jord, men logiken är densamma – växten kan inte försörja alla blad med vatten och torkar sagta ut. Det är inget allvarligt eftersom de uppåtkrullande bladen är första steget i uttorkningen, och växterna återhämtar sig i princip alltid bara dom får mer vätska. Om man vid hydroodling kan utesluta brist på vatten via rötterna så måste man fråga sig varför växten ändå visar tecken på uttorkning. Det kan vara så att det vatten som finns runt rötterna håller alltför hög salthalt (för mycket näring). Men övergödning brukar alltid snabbt visa sig så att bladen ser brända ut med början i bladspetsarna. Om det vore min hydroodling så skulle jag snabbt byta vatten.

 • slan

  Member
  2002-09-23 at 12:59

  Helt rätt Carlse. Om näringslösningen är för hög så kan inte rötterna ta upp vatten lika effektivt ens i hydro vilket i sin tur leder till att bladen torkar ut trots att rötterna är helt nedsänkta i vatten.

  Att de gulbruna spetsarna på bladen utblir här på bilden när bladen börjar vika sig uppåt förbryllar mig lite, det är därför jag misstänker att luftfuktigheten är för låg istället för övergödning.

  Jag odlar alltid på gränsen till övergödning iofs för att maximera skörden så plantor som liknar den på bilden är inget ovanligt i mina garderober.
  jag bedömmer dem t.o.m som fullt friska. :)

  Jag har precis börjat med hydro (4:e veckan i blom nu) och det är helt underbart vad man kan spela med PH-värde och näringskoncentration för att få bladen till att precis börja vika sig och taggarna uppåt utan att torka ut. Resultatet kan man följa varje timme. ;)
  Hydro har verkligen gett mig en djupare förstålse av sambandet mellan Näring, PH, Temp, Vatten, och Luftfuktighet. Det är faktiskt inte så olika områden som man tror från början.
  Kan nämnas att jag har 7 års erfarenhet av dirtfarming innan men det gav aldrig lika bra kontroll som hydro. :D

  /Slan

Log in to reply.