• Posted by reaper on 2006-11-08 at 12:02

    Har ni någon gång lagt färska buds i en helt tät plastpåse (då menar jag 100% tät, värmeförsluten). Några timmar senare när ni öppnar så luktar det typ ruttnande gräsklipp. Inte så bra… Jag gjorde detta misstag en gång.

    Men budsen ska ju så långt det är möjligt befinna sig i syrefri miljö för de aktiva ämnenas långlevnad, men även för cureringsprocessens skull.

    Så jag kom att tänka på att torka dem direkt i en syrefri miljö. Optimal miljö för torkning är enligt en viss odlingsvideo 18ºC och 40% RH under två veckors tid.

    Vad jag har tänkt är att man torkar budsen inuti en frys med en luftavfuktare och termostat som styr frysen. Om man aldrig öppnar frysen så blir miljön efter en kort tid syrefri, och därmed startar (ponerar jag) curingsprocessen samtidigt som budsen torkar.
    Jag vet inte om det fungerar bra, dvs, jag vet inte om det kommer att uppstå den där lukten av ruttnande gräsklipp, eller om faktumet att budsen faktiskt torkar (vilket de inte gör i en hermetiskt tillsluten påse) eliminerar den processen.

    Detta behövs:

    ¤ 1 stycke frys
    ¤ 1 liten luftavfuktare (ska rymmas inuti frysen)
    ¤ 1 stycke trepolig termostat med givare på kabel.
    ¤ Lite silikon och/eller fogskum
    ¤ Borrmaskin

    Man borrar hål i lämplig del av frysen och för in sladden med givaren till termostaten, och fäster på lämpligt ställe inne i frysen. Täta hålet med silikon eller fogskum. (Alternativt fogskum först, skär bort överflöd, lägg på en yta av silikon på in- och utsida.)

    Koppla frysen till strömuttag via termostaten.
    Termostaten ska vara trepolig så att man kan ändra brytningen. Alternativt att man köper rätt från början. Oftast slår de ju på när temperaturen blir för låg, men i detta fall skulle ju det leda till att det blir iskallt inne i frysen. Så, termostaten ska göra tvärtom, slå på strömmen när temperaturen blir för hög. Om frysen då står i rumstemperatur så kommer temperaturen att vilja utjämnas till ca 22 grader, men om termostaten är inställd på 18 grader så kommer frysen att jobba ner temperaturen (snabbt och effektivt) till 18 grader med hjälp av termostaten. Sedan stänger den av sig och väntar på att temperaturen sakta utjämnas till inställd brytpunkt.

    Luftavfuktaren håller konstant 40% RH inne i frysen för att torkningen ska gå precis i den takt som är optimal, inte för snabbt, inte för långsamt.

    replied 10 years, 6 months ago 8 Members · 21 Replies
  • 21 Replies
  • radix

    Member
    2006-11-08 at 15:55

    De kureras nog inte sålänge de ligger i frysen.. kyla är ett rätt bra sätt att avaktivera svampar(t.ex. penicillin) och mikroorganismer ju.

  • torparn

    Member
    2006-11-09 at 16:49

    Du har inte funderat på vattenkurering?

  • reaper

    Member
    2006-11-09 at 17:05

    Använd sk. “torrboll” vid sluten torkning.

    Brukar ni köpa brustabletter?! Hattarna till rören funkar fint att lägga i en påse eller burk, och sedan in i kylen med det.

  • reaper

    Member
    2006-11-09 at 19:49

    Radix: Hallå, läs noggrannare. Frysen är en behållare med ett maskineri, men jag moddar den för att tillfredsställa kraven. Frysen kommer således inte att vara lika kall som en vanlig frys. Temperaturen inuti frysen kommer med en extern termostats hjälp att ligga på konstant 18ºC Att jag använder en frys är för att:

    1. Den är lufttät.
    2. Den har ett maskineri för att kyla ner sitt innehåll.
    3. Den är isolerad och klarar därför att behålla önskad temperatur oavsett rumstemperatur.

    torparn: Jo det har jag. Men detta är något helt annat – som jag nu också funderar på. Vattenkurering ger 30% loss i vikt och svagare arom. Detta är ett försök att hitta en snabb och effektiv cureringsprocess i optimal miljö för bästa bevarande och framhävande av arom och smak – utan att förlora vikt

    Belladonna: Jag har tänkt på torrboll, men sen kom jag på att den har ingen digital inställning för RH% Wink Så jag kom på att en luftavfuktare ser ju till att luftfuktigheten är konstant, samt på önskad nivå. Det ska ju inte bara torka alltihopa, det ska torka i rätt takt.

    Okej gott folk, hoppas få höra några tankar kring detta, hittills noll (torrbollen var ett bra tips iof, men detta är DeLuxe varianten – Next Level).

  • bigbanana

    Member
    2006-11-09 at 22:10

    Jag tycker det låter Skitfett… Verkligen… Men du bore tänka på att ha lite småfläktar iallafall för att vispa runt luften, för lite cirkulation behövs nog…

    Kanske pumpa utrymmet fullt av koldioxid? Vad det nu skulle hjälpa… 😳

  • reaper

    Member
    2006-11-10 at 18:45

    Sico:

    Ang torrboll, byt ut den regelbundet, kanske 1gång per dygn. Använd bara kanske 1 msk, eller kanske bara 1 tsk, vid varje omgång.

    Använder du bara sådana små mängder så måste det ju bli ganska kontrollerat, eftersom så små mängder blir mättade på vatten snabbare?

  • reaper

    Member
    2006-11-10 at 18:51

    Du kanske iofs vill slippa alla dom där bytena om du har större mängder :D

    Så clever man kan vara ibland bara för att man själv är arbetslös och ägnar dagarna åt att vakta poten… 😆

  • reaper

    Member
    2006-11-12 at 18:57

    Precis så Belladonna ;)

    Jo, BigBanana, en fläkt för att vispa sunt luften lite, det blir jättebra. Så att det inte blir någon slags skiktning med högre fuktighet högre upp och lägre längre ner eller nåt i den stilen.
    Min idé är att man monterar en liten fläkt på en ventslang (100 mm) och hänger upp/skruvar fast överst i frysen, och leder ner slangen till botten av frysen. Sen ska man välja vilket håll fläkten ska blåsa, om det nu gör någon skillnad… :)

    Luftavfuktaren i sig kommer också blåsa, så länge den är på.

    Ok attention, ni tre personer som röstat att ni inte tror att det här fungerar, kan ni förklara vad ni inte tror på? Ni vet, så man kan bearbeta det som inte fungerar osv.

    Kommer nog att bygga en sån här inom kort, men ville bara kasta upp idén här så man inte missar något uppenbart fel. Samt dela med mig av snilleblixten. För jag tror ju att det här fungerar. Det skulle alltså ge dessa fördelar:

    ¤ Doftfri torkning/kurering (frysen är lufttät som ni kanske vet)
    ¤ Underhållsfri torkning/kurering (inget öppnande av burkar och i och urplockande av buds)
    ¤ Optimal torknings- och kureringsmiljö (för bästa smak och arom, samt bevarad potens)

    Om man vill ha det najs och fint så kan man ha en termometer och RH-mätare på kabel in i det där hålet också, och sätta upp displayerna på frysen, så kan man gå och läsa av – för att se att maskinerna gör det man sagt åt dem att göra … :)

    Det här behöver inte vara largescale-grejer. Man kan ta en väldigt liten frysbox på 50 liter. Lite hightech för kontrollfreaks och connoisseurer.. ;)

  • reaper

    Member
    2006-11-15 at 00:53

    Torkning
    Nu är det alltså dags att torka: häng plantan i ett mörkt, rumstempererat, torrt utrymme med viss luftcirkulation, t.ex. en garderob i ca 2-4 dagar.
    Klipp bort alla löv samt alla löv som sticker ut från budsen, dessa kan användas i hasch tillverkning men kan ej rökas som de är, samt avlägsna all överflödig stam.
    Lägg ut budsen på fat eller brickor etc, min favorit är de “flak” som man har öl och läsk burkar i, de har en kant som är ungefär lika hög som fina buds är tjocka.
    In med dessa i utrymmet i ca 5-7 dagar eller tills de känns torra. Lägg nu ner budsen i lufttäta glasburkar, plastlådor eller liknande. Stäng locket in i utrymmet i ca 12 timmar.
    När du öppnar burken kommer budsen att kännas våta igen, det beror på att de torkar utifrån och in när de ligger framme och inifrån och ut när de ligger i en stängd burk.
    Lägg ut budsen på faten igen i ca 12 tim eller tills de känns torra, ner i burkarna igen i ca 12 tim, de är nu våta igen.
    Nu räcker det med att ha locket öppet, du behöver inte faten mer. Öppna och stäng burkarna med ca 12 tim mellanrum tills de känns torra efter att det varit stängt 12 tim. Ställ in burkarna i kylen i ca 14 dagar.
    Anledningen till att torka så här är att aerobiska bakterier bryter ner klorofyll vilket ger en betydligt bättre smak samt att en del cbd omvandlas till cbn vilket ger ett bättre rus.

    Är det alltså aeroba bakterier (syrekrävande) och inte anaeroba (lever i syrefria miljöer) som bryter ner klorofyll? I såfall så är detta med syrefri miljö för torkning helt fel ju… Någon som vet?
    Fick för mig att det var anaeroba..

  • bigbanana

    Member
    2006-11-15 at 09:59

    Nää, det är väl dom som arbetar utan syre… Aeroba… Shit, hjärnsläpp…

    Jag vill verkligen se hur du lyckas, seså ut å bygg en kureringsanläggning med dig nu… :D

  • reaper

    Member
    2006-11-19 at 12:01

    Aeroba arbetar med syre, anaeroba utan. I vilket fall, hur var det egentligen med cureringen då?

    Jag ska bygga :) , men jag tänkte att folk skulle säga och spåna lite mer. Folk verkar ju totalt ointresserade av det här.

  • melo

    Member
    2006-11-19 at 18:23

    Jag följer tråden i tysthet, tycker det verkar intressant faktiskt. Har tyvärr inte så mycket att tillföras men det ska bli mycket intressant att se hur det går om du genomför experiment!

    Personligen tror jag inte de behöver någon syre tillsatt, eftersom man i kureringsguiderna jag läst luftar budsen bara när de fortfarande blir fuktiga pga att de inte torkat ända igenom. Efter de har torkat så de inte kommer börja mögla låter man dom ligga lufttätt i t ex kylen några veckor för att slutföra kureringen, alltså tillför man inte syre i det läget.

    Bara rena spekulationer dock. 🙄

    Ge inte upp, lycka till ska du ha också! :)

  • bigbanana

    Member
    2006-11-19 at 22:21

    Ja, mitt förtroende har du vunnit iallafall… Ser fram emot labb-rapporten… :)

  • reaper

    Member
    2006-11-19 at 23:07

    Hej Sico

    Jag tror på din metod, lite argumentation varför:

    Om vi förvarar skördade växtdelar vid hög luftfuktighet i en syrerik miljö så kommer dessa att ruttna.
    Om vi istället förvarar dessa i en fuktig miljö utan syre så startar en mjölksyrejäsning (böndernas traktorägg).

    Om vi förvarar skördade växtdelar vid låg luftfuktighet i en syrerik miljö så kommer dessa att torka men själva omvandlingen “kurereingen” går långsamt. Syret bidrar dock till en ökad nedbrytningshastighet av dom aktiva substanserna i gräset.

    Däremot, då vi istället förvarar dessa i en torr miljö utan syre så kommer ju torkningen att fungera normalt samtidigt som den syrefria miljön påskyndar kureringen och minskar nedbrytningen av gräset.

    Så kör igång dom praktiska proven :D

    /Xp

  • reaper

    Member
    2006-11-20 at 18:59

    Ja, BigBanana, du har varit peppande från start :) puss

    XP, precis, det var det jag menade. Precis sånna här grejer jag menade att jag ville höra :) (eller några välgrundade kritiska tankar)

    Så, jag kommer inte göra proven än på ett litet tag. Men jag tänker absolut testa idén.

Page 1 of 2

Log in to reply.