• Surfa säkert med Tor?

  Postat av shane på 2013-01-27 at 13:58

  Hej ! funderar på ensak med Tor kanske någon kan förklara för mig.
  Om jag har en router i huset och sen sitter och surfar via en laptop som jag kör tor på så får jag upp ett nyt Ip nummer var gång jag startar tor, men det jag undrar är blir det inte utåt sett alltid data som levereras till routerns adress, eller är det så att alla datorerna i huset ser ut som enskilda datorer utåt. kanske inte så bra på att förklara hur jag menar , men typ ser inte min internetleverantör att trafiken går till vårt hus även om jag sitter och surfar på en av datorerna med TOR ?
  Tänker jag helt fel? Jag har inga djupare kunskaper i data, men funderat en hel del på detta, skulle kännas tryggt om någon kan förklara detta för mig

  Regards Shane

  svarade 10 år, 2 months sedan 4 Medlemmar · 4 Svar
 • 4 Svar
 • hpuwolf

  Member
  2013-01-27 at 17:35

  När du surfar genom en proxyserver typ Tor, så surfar du till och från en proxyserver någonstans på Internet. Det är sedan denna proxyserver som din Internetleverantör kan se att du surfat till. Men de ser inte resten av trafiken, d.v.s de ser inte vad du gör. Trafiken mellan din dator och proxyservern är krypterad med medelhög kryptering för att inte kosta för mycket i bandbredd.
  Var din dator är spelar ingen roll eftersom det är trafiken till och från din dator som spåras. Hoppas du förstår min dåliga förklaring.
  Slutsats: Det är aldrig helt lugnt men inget att stressa upp sig över om man inte är en storsäljare.

 • cthullu

  Member
  2013-01-28 at 05:15

  försök att förtydliga:

  Om du använder TOR:

  Det enda din internetleverantör ser är massa krypterad data från ditt ip till en TOR nod.
  Vilken TOR nod den går till byts ca. var 10:e minut.

  Därifrån bundlas din trafik med andra personers trafik och fraktas vidare genom flera TOR noder till en TOR-exit nod och går därifrån till sin slutdestination, t.ex. swecan.

  Om du använder någon krypterad proxy / vpn

  Det din internetleverantör ser är massa krypterad data till proxy servern, vilken alltid har samma ip. Därifrån går den direkt till slutdestionationen, t.ex. swecan.

  skillnaderna gör att TOR är långsammare men säkrare.
  En vanlig proxy eller vpn är typiskt skapad för att skydda innehållet i din trafik men egentligen inte avsändare -> ger i princip inget skydd alls mot statistisk trafikanalys eller påtryckningar från myndigheter och liknande, medans TOR och annan decentraliserad onionrouting är skapat just för att skydda mot sådana saker.

  Men båda alternativen skyddar dig mot simpla saker som snokande internetleverantörer.

 • someshta

  Member
  2013-01-28 at 10:46

  Med en pedagogisk bild: https://www.torproject.org/images/htw2.png (tagen från https://www.torproject.org/about/overview.html.en)

  Din dator är Alice, Swecan är Bob, och din router (och förmodligen alla andra routrar du passerar hos din internetleverantör) sitter på den gröna pilen mellan Alice och den första Tor-noden. Alltså kan de bara se att du kopplar upp dig mot en Tor-nod, men inte vart trafiken tar vägen sedan.

 • shane

  Member
  2013-01-28 at 20:23

  Stort tack, en del ord som jag inte vet vad det är typ proxy server, men det var bra förklarat, känns bättre nu när ni förtydligat det, tackar och bugar
  :) Regards Shane