Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Avancerade metoder och problem Sockergödning(uppdaterad med experimentresultat)

  • reaper

    Member
    2003-03-13 at 21:09

    Hur går det?

  • carlse

    Member
    2003-03-13 at 21:57

    Det med att tillsätta socker hörde jag redan på 70-talet, och en metod som användes var att ta upp plantorna med rötterna, skölja av dem och sedan sätta ned dom i en hink med varmt vatten som man löst några kaffekoppar socker i, och låta dem stå så några timmar innan man slutligen hängde dom upp och ned på tork. Jag vet att jag provade denna metod men kunde inte märka någon skillnad.

    Idag så är jag än mer tveksam till nyttan med det hela. Växter TILLVERKAR själva olika sockerarter, så det är fullt möjligt att de också kan suga upp en viss mängd socker. MEN, processen för att sedan bilda THC och de övriga cannabinolerna är komplicerad och den sker i flera steg av kemiska processer, och ingen av dessa processer kan direkt utnyttja socker (sackaros). Utan vad det snarare handlar om är att det socker som tillförs kan komma att påverka lukt och smakämnen. Dvs OM man med någorlunda säkerhet kan fastställa att tillförsel av socker ger en större viktmassa på budsen så är denna extra vikt inte i form av psykoaktiva cannabinoler utan av diverse andra ämnen som bl.a. påverkar lukt och smak. Personligen så odlar jag dock hellre kvalitet än kvantitet.

    För den som är intresserad av biokemi så kan jag redogöra för hela den biokemiska processen för bildandet av de vanligaste cannabinolerna, inkl. THC.

  • reaper

    Member
    2003-03-14 at 00:14

    Car les: du får gärna redogöra det för, ant. här eller pm.

  • delta-9

    Member
    2003-03-14 at 01:02

    Sven E: Det kommer nog att ta till månadskiftet april/maj innan tomaterna är torkade, kurerade och mycket noga 😉 utforskade.
    Återkommer med rapport.

    Carlse: All info från dig är mycket uppskattat!
    Jag tror inte heller att sockertillsättning kan öka thc-halten. Men jag tror inte heller att eventuellt större buds skulle bli svagare. Jag ska jämnföra trichometäthet med mikroskop framöver.

  • reaper

    Member
    2003-03-14 at 01:10

    Tsunamï wrote:

    Man kan också hälla ner vanlijextrakt så smakar det vanilj. Allt detta enligt hörsägen och skvaller, d.v.s jag har aldrig testat det själv.

    Borde man inte kunna sticka ner vaniljstänger riktigt djupt i jorden och låta dem ligga där under kanske blommningen…vattnar man så borde ju vaniljen överföras via upptagningen från jorden? Eller? Jag skulle gilla vanilj :P

  • aghori-baba

    Member
    2003-03-14 at 01:20

    Det har varit på tal förr om smaksättning och framkommit att varken smak eller doftämnen tas upp genom rötterna. Däremot kan man torka sitt gräs tillsammans med det man vill smaksätta med. Tycker mig komma ihåg någon som pratade om citronskal eller liknande.

  • reaper

    Member
    2003-03-14 at 04:55

    @Delta-9 wrote:

    Sven E: Det kommer nog att ta till månadskiftet april/maj innan tomaterna är torkade, kurerade och mycket noga 😉 utforskade.
    Återkommer med rapport.

    Jag väntar med spänning. 😉

  • reaper

    Member
    2003-03-14 at 09:14

    @Delta-9 wrote:

    Jag ska jämnföra trichometäthet med mikroskop framöver.

    När jag läste om detta med av socker svällande buds på overgrow, så var det någon som hävdade att ju mer en bud svällde ju större blev ju mantel arean (det är så det heter va?), alltså en större yta och därmed skulle det då få plats fler trichosomer. 🙄

    Ja jag är ju absolut ingen biolog så jag har ingen aning om det fungerar så. Kom bara att tänka på det när du skrev om trichometäthet.

  • reaper

    Member
    2003-03-17 at 16:34

    Som jag kommer ihåg det kan de flesta växterna inte ta upp socker över rötterna, för att socker stoppas vid ett slags membran som bara är genomsläppligt för vissa joner. Casparian (sp!?) strip heter det. Kan ha verkligen ha fel här…

    Ledsen att jag inte har någon länk, ska försöka kolla i boken när jag kommer hem.

  • reaper

    Member
    2003-03-17 at 19:10

    @Le_Singe wrote:

    Som jag kommer ihåg det kan de flesta växterna inte ta upp socker över rötterna, för att socker stoppas vid ett slags membran som bara är genomsläppligt för vissa joner. Casparian (sp!?) strip heter det. Kan ha verkligen ha fel här….

    Det där minns jag också, men jag tror det helt enkelt hade med partikelstorlek att göra, att membranet inte släpper förbi såpass komplexa strukturer som socker är.

  • reaper

    Member
    2003-03-21 at 03:16

    Aghori Baba: En sak som jag har hört som ska göra smaken bättre är att enbart vattna med vatten, utan några näringsämnen de två sista veckorna av blomningen. Detta p.g.a. att man inte vill att budsen/bladen ska innehålla en massa salter o.s.v. som gör att det smakar och brinner sämre.
    Detta enligt Mariujana Man och killen från Cannabisculture från pot-tv.
    Dom gav en del kritik till holländarna eftersom dom ofta skördar medans bladen fortfarande var helt gröna, vilket är ett tecken på att plantan har en massa näringsämnen inom sig, som alltså försämrar smaken och hur bra gräset brinner. Dom tyckte att man ska skörda först när plantan har fått höstfärger och då inte inehåller en massa näringsämnen, salter.

    Lite off-topic men när ni kom in på smaksättning var jag tvungen att dra upp det. 😉

  • reaper

    Member
    2003-04-02 at 20:35

    Allt jag har vet om socker tillsammans med Cannabis är att i Thailand sprayade de plantorna med nån sockerlösning , men det var för att få dit några myror som sedan pissade eller nåt på plantorna.
    Tydligen så blev “kvaliteten” på ruset bättre av myrpiss :D

    Men jag märkte ingen skillnad stenad som jag var stup i kvarten

  • carlse

    Member
    2003-04-02 at 21:01

    Det är skillnad på socker och socker också. Om man skulle experimentera med detta igen, så är den enda typ av socker som verkar teoretisk möjlig de s.k. monosackariderna, dit druvsocker och fruktsocker hör. Detta eftersom de endast består av en enda molekyl medan vanligt socker (sackaros) hör till kategorin disackarid och består av två molekyler. Biokemiskt bryts mer komplexa sockerarter ned till monosackarider och motsatt så bildas mer komplexa sockerarter av just monosackarider.

  • delta-9

    Member
    2003-04-04 at 09:14

    Carlse:
    Jag har ett par frågetecken som jag skulle behöva din hjälp med.
    En del odlare tillsätter en likadan mängd citronsyra som socker. Teorin verkar vara att citronsyran adderar protein till glukosen och att det hjälper plantan att absorbera glukosen.
    Ett recept jag läst lyder: Mixa 1l varmvatten,28g rå(brunt)socker och 28g citronsyra. Blanda väl,förvarai mörk flaska. Tillsätt 1ml till 1l vatten.
    Finns det något i biokemin som stöder detta påstående?

    Finns någon skillnad på råsocker/sirap som i teorin gör det bättre än standardsocker?

    De två sticklingar jag testat med sockertillskott verkar halvvägas genom blomningen ha något större buds än sina systrar men är också en grad blekare i färgen. Några tankar runt orsakerna till detta?

    Vissa menar också att tillsatsen inte ökar vikten men att den avsevärt förbättrar smak och lukt. Finns något som stöder detta?

  • carlse

    Member
    2003-04-04 at 11:49

    @Delta-9 wrote:

    Jag har ett par frågetecken som jag skulle behöva din hjälp med.
    En del odlare tillsätter en likadan mängd citronsyra som socker. Teorin verkar vara att citronsyran adderar protein till glukosen och att det hjälper plantan att absorbera glukosen.
    Ett recept jag läst lyder: Mixa 1l varmvatten,28g rå(brunt)socker och 28g citronsyra. Blanda väl,förvarai mörk flaska. Tillsätt 1ml till 1l vatten.
    Finns det något i biokemin som stöder detta påstående?

    Finns någon skillnad på råsocker/sirap som i teorin gör det bättre än standardsocker?

    De två sticklingar jag testat med sockertillskott verkar halvvägas genom blomningen ha något större buds än sina systrar men är också en grad blekare i färgen. Några tankar runt orsakerna till detta?

    Vissa menar också att tillsatsen inte ökar vikten men att den avsevärt förbättrar smak och lukt. Finns något som stöder detta?

    Det låter skumt…

    Råsocker består huvudsakligen av sackaros som är en disackarid, ocb detta måste brytas ned med hjälp av enzymer till glukos för att sedan kunna fungera som byggstenar, bl.a. stärkelse (som är en polysackarid) i rötterna som kommer att fungera som en slags energireservoar. Det är möjligt att växterna förmår uppta sockermolekylerna via osmos, men i så fall bör man nog hellre experimentera med glukos vars molekyler är mindre, och som därigenom inte behöver brytas ned till glukos.

    Citronsyra gör vattnet surt och ändrar därmed förutsättningen för vilka näringsämnen som plantan kan suga upp via rotsystemet. Det är allmänt känt att många växter som lever i en alltför basisk rotmiljö har möjligheter att påverka sin egen rotmiljö genom att avge organisaka syror via rötterna för att på så sätt göra rotmiljön surare och underlätta upptaget av vissa näringsämnen. Mindre mängder citronsyra finns i alla växter,men jag är ytterst tveksam till att växterna kan tillgodogöra sig större mängder genom osmotisk upptag via rotsystemet. Såjag lutar mer åt att det handlar om att göra miljön surare.

Page 2 of 3

Log in to reply.