Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Cannabisaktivisten Seminarium om Arenas uppmärksammade knarknummer – IDAG!

 • Seminarium om Arenas uppmärksammade knarknummer – IDAG!

  Posted by reaper on 2003-01-14 at 11:46

  @ABF wrote:

  “Det narkotikafria samhället som idé och politik – är det dags att lägga om svensk narkotikapolitik?”

  Magnus Linton, chefredaktör Arena
  Björn Fries, regeringens narkotikapolitiska samordnare
  Lef Lenke, professor i kriminologi

  Samtalsledare: Karin Alfredsson

  Tisdag 14 januari kl 19.00
  ABF-Huset, Sandlersalen,
  Sveavägen 41
  Entré 40 kr

  Någon stockholmare som kan masa sig dit?

  replied 20 years, 8 months ago 12 Members · 26 Replies
 • 26 Replies
 • tomster

  Member
  2003-01-14 at 13:54

  Jag ska faaan dit! Coolt!

  Får se om jag realiserar detta eller bara snackar en massa som vanligt!

  //Tommie

 • reaper

  Member
  2003-01-14 at 14:57

  Jag är tyvärr sjuk, men annars skulle jag lätt dra dit!

  Snälla nån som är frisk och intresserad! Spring dit och spana in och avlägg rapport sen!!

  Peace!

 • chong

  Member
  2003-01-14 at 18:31

  Jag tror greengiant skulle gå?

  Mvh chong.

 • tomster

  Member
  2003-01-14 at 21:13

  Jag realiserade det och jag träffade även greengiant himself. Just nu testar jag dock min nya monsterbong, så jag kan nog inte skriva något intressant i frågan.

  Bingbadabing.

  //Tommie

 • chong

  Member
  2003-01-14 at 21:44

  Synd för jag ser verkligen fram emot att få veta vad som sades där. Någon liten vink kanske possitivt eller negativt?

  Mvh chong.

 • kimblah

  Member
  2003-01-14 at 22:01

  Instämmer med chong, gör ett försök tomster! är otroligt nyfiken på vad som hände där.

 • reaper

  Member
  2003-01-14 at 22:35

  jag vill också träffa greengigant himself… *snyft*

  Få veta vad som hände dååå!!!

 • reaper

  Member
  2003-01-14 at 22:55

  fan att inte nån hade med sig en diktafon eller nåt 👿 :( 😥

 • professorn

  Member
  2003-01-14 at 22:56

  Tomster! Kul att ses även om det blev väldigt kort..!

  Har också smakat pipan precis, men ett jättekort referat:
  Debatten utgick från Arenas senaste nummer. Linton fokuserade mest på att målet om det narkotikafria samhället satte stopp för reformer, typ metadonprogram.. Politikern Fries var expert på att prata runt frågorna och inte lämna några konkreta svar, exempelvis: “Det viktigaste är att vi fyller politiken med innehåll”, “det är viktigt att diskutera denna fråga”. Den 4 mars ska han dock leverera svar på frågan om vad han tycker om sprututbytesprogram. Lenke…här får någon annan fylla i.

  Det fanns en del hårda narkotikamotståndare där, men även dreadlocks och annat skumt folk. 8) Jag tyckte mig ana en viss desperation bland narkotika-fascisterna, de var väldigt upprörda över Lintons och Lenkes synsätt på narkotikaproblemet. Dom är i motvind och desperata. Om Fries tar sitt förnuft till fånga inför den 4 mars så kommer vi göra ett litet framsteg, men för antiknarkmaffian är det en stor förlust.

  typ

  Har en del anteckningar så jag får se om jag kan få ihop något mer utförligt.

 • reaper

  Member
  2003-01-14 at 22:59

  bra jobbat greengiant med anteckningar i alla fall! (om jag får beskåda dessa d.v.s. 🙄 )

 • ashtray

  Member
  2003-01-15 at 04:20

  Mumsigt green..

  Lät Linton honom snacka sig runt problemen eller gick han på agressivt?

 • tomster

  Member
  2003-01-15 at 10:20

  Leif Lenke är min gamla föreläsare i kriminologi på Stockholms Universitet och det är en skärpt kille, även om han just denna kväll verkade sömnig (vad sägs om konstpauser på 20 sek innan varje svar?). Hans syn på det hela är utifrån ett kontrollpolitiskt och kriminologiskt perspektiv. Han anser att Sverige har gått över betydande gränser i jakten på det narkotikafria samhället, t.ex. detta med att man har fängelse i straffskalan för bruk av narkotika. Det bryter mot flera viktiga rättsprinciper såsom proportionalitetsprincipen (misshandel har lägre straff än mord) etc. Han är väldigt vettig. Han menar även att polisen inte är de som ska hålla i stafettpinnen i frågan, utan att narkotikapolitiken bör skötas på socialpolitiskt håll.

  Upprörda röster från folk inom narkomanvården höjdes då han pratade om att det inom kontrollpolitisk forskningsvärld inte råder konsensus kring svensk narkotikapolitik, snarare tvärtom. Då höjdes som sagt röster. Vad gäller den svenska alkoholpolitiken råder större konsensus, vilket han tyckte var intressant.

  Sen var det frågestund där folk från narkomanvård etc tog enormt utrymme utan att egentligen ställa några frågor. Christian någonting uttalade sig och jag kände igen honom från TV typ, är det nån som kan uttala sig om vem det är? Frihetsfronten eller nåt sånt är ett ord som dyker upp….

  Efter mötet gick min kompis tillbaka och snackade med Fries, jag stod bredvid. De diskuterade frihet etc. Björn sa att min kompis skulle mejla, men det var inte han intresserad av. Jag erbjöd mig och presenterade mig. Jag tog upp det faktum att i det “narkotikafria samhälle” som sossarna skapat så kallas folk med avvikande åsikter (jag) för haschtomtar och pundarjävlar och att det inte var så kul. Då kom en psykologtant (hon som höjde rösten mot Leif Lenke) och hånade mig, jag vet inte varför. Hon kanske tycker det är ok att kalla folk för saker de inte är i syfte att kväva debatten?

  Jag förklarade för Björn att jag tar droger, är höginkomsttagare och betalar massor med skatter och att jag inte vill bli kallad kriminell. Han sa att han ville prata med de grupper som brukar droger om varför de gör det etc, så jag erbjöd mig. Han sa då att jag skulle maila honom och att han kunde tänka sig att ta en fika och snacka lite.

  Han ställde även den retoriska frågan (under debatten) “varför dessa människor väljer att droga sig, vad det är de flyr ifrån”, vilket jag tycker är tragiskt. Svaret är ju självklart.

  Man dricker sprit för att om man är onykter så är det ok att avvika, man förändrar även sitt sinne såtillvida att man tror sig vara stark, snygg och bra på att dansa. Samma sak gäller ju för alla droger. De som röker gräs vill känna den känslan, den sinnesförändrande känslan.

  Debatten gav inte mycket, i min mening. Jag vågade inte yttra mig öppet, men ropade i alla fall “Men om jag vill knarka då?” när en stöt gav prov på en hemsk samhällssyn där det narkotikafria samhället var uppnåeligt, bara vi gjorde “lite till”.

  Tack för mig,
  Tommie
  Bakisruuuuus… bongen funkade so so… får jobba vidare!

 • reaper

  Member
  2003-01-15 at 10:51

  fan vad jag hade velat vara där… låter som om d var en intressant debatt

 • professorn

  Member
  2003-01-15 at 11:39

  Christian Gergils var ordförande för Frihetsfronten, och partiledare för försöket med Fria Listan. Bra snubbe tycker jag.

 • smacky

  Member
  2003-01-15 at 12:19

  “Men om jag vill knarka då?”

  Hihi :D

  Bra resumering av Seminariet. Intressant. Passar inte detta som en nyhet på swecan’s förstasida?

Page 1 of 2