Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Odlingsplatsen – design & konstruktion Så sänker du temperaturen: Segelmetoden (Tyg+Hink)

  • Så sänker du temperaturen: Segelmetoden (Tyg+Hink)

    Posted by reaper on 2003-03-06 at 23:29

    Disclaimer
    Detta system har bara testats i ett litet utrymme.

    Tradtionell Metod
    Tidigare har jag läst om att man för att sänka temperaturen i sitt odlingsutrymme kan ställa in en hink med vatten eller en väta en handduk som du hänger in.

    Segel Metoden
    Jag kom på att ifall man doppar ner ena änden av tyger i hinken som var fylld med vatten, och sedan spände upp resten av tyget som ett segel; då sänkte det temperaturen en hel del.

    Hur effektivt är det?
    Denna metod tycker jag verkar fungera bättre än att de jag beskrev under som traditionella metoder.

    Ta följande siffror med en nypa salt. Det är siffror som jag tar rent ur minnet och det kan vara så att jag mins lite fel. I det stora hela stämmer det i alla fall: I ett utrymme som är 20 x ~90 x 20 och med ett 30watts lysrör, så är temperaturen utan något segel, hink eller handduk ~32 grader Celsius. När samma utrymme utrustades med en vattenfylld botten av avkapad 1.5 PET-flaska blev temperaturen ca ~29 grader. När ett segel hade installerats sjönk temperaturen till ~24 grader. Denna temperatur medgav en installation av en 23watts LE-lampa och då steg temperaturen till 32 grader, fuktigheten var vid detta tillfälle så hög att min fuktighetsmätare inte klarade av att mäta; bladen på växten hade dock inte vikt sig något på det sätt som de så typiskt gör när de avdunstar för mycket vatten från dom, tvärtom såg dom ut att må mkt bra. Under en “dag” gick det åt någon få deciliter bara. Den kan kanske vara intressant att veta att tygduken sträckte sig lika högt upp som växten nådde, men den större delen av toppen av tyget var helt tort.

    Varför Funkar Det?
    När vattnet avdunstar går det åt energi och därmed minskar värmen i utrymmet. Dessutom så ökar fuktigheten i luften, vilket gör att växterna klarar av högre temperaturer bättre.

    Anledningen till att “Segel Metoden” är så effektivt tror jag är för att tyget som alltså är utspänt som ett segel, exponerar mer vatten för luften och därmed utgör en strörre yta som medger avdunstning. När vattnet dunstar så suger tyget upp nytt vatten ifrån hinken, precis som en slags veke.

    Underhåll
    Jag har hört att man inte skall använda sköljmedel för det gör att tygets sugförmåga blir sämre. Annars är det bara att fylla på vattnet i hinken lite då och då.

    Förbättringar?
    Jag håller på att kolla efter ett tyg som suger maximalt med vatten och som reflekterar maximalt med ljus. Alltså ett vitt tyg gjort av… vadå? Har du ngt förslag?

    Förslag på Tyg!
    Kriteriet för att tyget skall vara bra är att det inte skall brytas ned(S) av vattnet, att tyget har en bra sugförmåga(K) och reflektera(R) så mycket ljus som det bara är möjligt. Här kommer en sammanfattning vad jag tror (Inga exakta sanningar alltså! Hjälp gärna till med att ta reda på hur det egentligen ligger till!) olika material har för egenskaper:
    Linne (-)(K+)(?)
    Wettex (S)(K++)(-) ➡ Färgning/Klorin? Hur gör man det vitt?
    Ull (-)(K++)(?)
    Bomull (-)(K)(?)
    Silke (-)(K)(?)

    Aktiva vs. Passiva
    Segelmetoden är en enkel metod som man tillverkar väldigt snabbt av sådan man har hemma (t.ex. en gammal t-shirt och en gammal syltburk eller en PET-flaska och en gammal näsduk). Jag tycker att man bör kalla denna metoden för Passiv eftersom den inte inbegriper någon motor. Vissa swecan-medlemmar har påstått att “Ultimate AirCooler”, som är en aktiv luftkylare, fungerar bättre. Jag har ingen egen erfarenhet av “Ultimate AirCooler” men jag är ganska säker på att den är mycket bättre än Segelmetoden. Så ifall inte Segelmetoden fungerar för dig så borde du definitivt kolla in denna länk: https://swecan.org/forum/viewtopic.php?t=2394. Snyggt ser den ut att vara också :).

    Det Luktar Ju Illa?
    Trots att man häller på nytt vatten lite då och då så kommer i alla fall tyg trasan att efter ett tag börja lukta illa. Jag gissar att det skulle kunna vara för att det blir bakterier och annat sånt dära som sätter sig kvar i tyget. Det jag gjorde för att bli av med lukten var att hälla ner några droppar citroseed (giftfri vätska som man köper på hälsokost affären) och sedan har jag inte haft några problem med lukten. Jag fick problem med lukt nästan på en gång (i Mars någon gång) och då tvättade jag först tyget och sedan hälde jag i typ 20 droppar citroseed och sedan dess har jag bara fyllt på med vatten när det behövts och det luktar inget längre. Ifall man helt tvättar ur trasan/vattenbehållaren, så kom ihåg att fylla på med ny citroseed. Själv har jag som sagt inte tvättat trasan igen eftersom det inte behövts.

    replied 9 years, 10 months ago 10 Members · 32 Replies
  • 32 Replies
  • reaper

    Member
    2003-03-07 at 02:44

    Hej Tsunami!!

    Har tänkt lite i dessa banor jag med och gillar din idé skarpt!

    Funderat på linne, det används ju till handukar,
    så det har uppenbarligen en utmärkt uppsugnings förmåga…
    Sen är det tätt vävt, så det borde reflektera ljus bra utan att släppa igenom det.

    Eller? 😳

    Det blir hem och sno mammas linnedukar och testa… 😈 😈 😈

    Tja inte vet ja, men det var ju en idé.. 💡

  • reaper

    Member
    2003-03-07 at 03:19

    Jag tror att det bästa uppsugningsmaterialet är frotté. Lätt. Alternativt skulle man ju kunna köra motsvarande metod med wettexdukar. Finns mongo-stora sådana att få tag på. Vet inte var men Clas Ohlson är ju ett hett tips..(?)

    Dock har jag ingen aning om hur de olika materialen reflekterar ljus, det är ju inte helt oviktigt…

  • reaper

    Member
    2003-03-07 at 04:27

    Bra idéer du kommer med! Har själv spånat lite över alternativa kylmetoder till fläktar. Ett alternativ torde vara att textilfärga nedanstående trasor (från Clas Ohlson) vita, och sammansätta ett antal:

    SMART Microfiber – Effektiv rengöring utan kemikalier!
    – Damning med torr (statisk) duk
    – Rengöring med lätt fuktad duk
    – Grovrengöring med våt duk

    Trasa SmartWipe. Tillverkad i Tyskland i unika viscosefibrer (syntetiskt sämsskinn). Superabsorberande, absorberar 10 ggr sin egen vikt. Maskintvättbar i 60 grader. Storlek 50×35 cm. 2-pack.

    34-4088

    28,00 kr

  • reaper

    Member
    2003-03-07 at 17:11

    Narren, den dära trasen verkar ju jätte bra. Undrar om man kan doppa den i klonrin för att få den vit?

  • reaper

    Member
    2003-03-07 at 18:07

    @tsunamï wrote:

    Narren, den dära trasen verkar ju jätte bra. Undrar om man kan doppa den i klonrin för att få den vit?

    Vet inte. Men det är ju inte så dyrt att testa med en trasbit. Annars finns det ju andra färgningsmetoder.

  • trestor

    Member
    2003-03-07 at 18:15

    Puff: Frotté är ju inget material heller.. det är mer.. hmm, tygvariant. Man kan göra frotté av en mängd olika material.

  • reaper

    Member
    2003-03-10 at 00:43

    Vanliga handdukar är gjorda av Bomullsfrotté. Det finns även ullfrotté.

  • mry

    Member
    2003-03-10 at 00:50

    Det låter som en förträfflig idé. :D

    Själv har jag använt flera kylfläktar från TV-shop med viss framgång. Men jag kan gott tänka mig att det här är bättre.

    Undrar hur många man behöver för en något större yta? 🙄

  • hr-sanders

    Member
    2003-03-12 at 15:42

    En mycket intressant anordniong.

    Min gamle fysiklärare berättade en gång att han med hjälp av blöt/fuktig handduk (av beskrivningen att dömma en badhandduk) ordnade ett kylskåp i sin båt. Han hade den inte som ett segel, men väl med änden i en behållare med vatten.
    Denna segelmetod borde rimligen ge en högre avdunstning, och därmed högre temperatursänkning.

    Glöm bara inte bort fläktens förmåga att byta ut luften i odlingsutrymmet, vilket kan sänka luftfuktigheten och därmed avdunstningen från seglet (en mindre fläkt kan då användas/ alt. fläktens varvtal(och ljudnivå) kan sänkas eftersom fläktens betydelse för temperatursänkning minskar).

    /Hr Sanders.

  • reaper

    Member
    2003-03-12 at 17:25

    Denna metoden (på ett ungefär) har tagits upp tidigare av någon på forumet kommer inte ihåg av vem dock…. Tråden hette “Hur du bygger din egen Ultimate Aircooler” och anordningen fungerade tydligen VÄLDIGT bra…. Tråden finns dock inte längre. Det var en bildtråd som beskrev exakt hur man skulle göra. Vad jag kommer ihåg så använde man sig av ett kärl med vatten i, en Wettex “rulle”, en fläkt som blåste mot wettex duken (strimlad), och silikon som tätning så att all luft från fläkten var tvungen att gå genom wettex duken.

  • reaper

    Member
    2003-03-13 at 23:30

    Nu börjar det kanske bli dax för skyddsjord om det saknas :D

    //meek

  • reaper

    Member
    2003-03-17 at 23:53

    @Titan-Agent-Orange wrote:

    Denna metoden (på ett ungefär) har tagits upp tidigare av någon på forumet kommer inte ihåg av vem dock…. Tråden hette “Hur du bygger din egen Ultimate Aircooler” och anordningen fungerade tydligen VÄLDIGT bra…. Tråden finns dock inte längre. Det var en bildtråd som beskrev exakt hur man skulle göra. Vad jag kommer ihåg så använde man sig av ett kärl med vatten i, en Wettex “rulle”, en fläkt som blåste mot wettex duken (strimlad), och silikon som tätning så att all luft från fläkten var tvungen att gå genom wettex duken.

    Det måste vara den här tråden, hittade den till slut! :-) https://swecan.org/forum/viewtopic.php?t=2394&highlight=ultimate

  • reaper

    Member
    2003-03-19 at 22:19

    Om man vill ha bra avdunstning ifrån det blöta “seglet”, då lär man väl ha ett svart tyg?
    Man vill väl inte reflektera bort ljuset som ska få vattnet att avdunsta?

    Ull >kan< vara ett bra tyg, om jag inte minns fel så är ull bra på att suga åt sig vatten och snabb att torka i solen.

  • reaper

    Member
    2003-03-25 at 02:22

    Puff_the_magic_dragon:
    Precis den tråden var det! Tack för det, den här metoden tycker jag verkar vara snäppet bättre än “segel” metoden…

    Förstår inte varför wettex duken ska vara vit?! Så stor skillnad gör det ju inte, jorden är ju brun och den färgar vi minsann inte :?

  • reaper

    Member
    2003-05-23 at 16:56

    Måste bara tipsa om en grej som jag testade igår kväll.
    Jag tog 2 glassbunkar (ni vet vad jag menar?) och fyllde dem med vatten, sedan klippte jag av en halva av min wettextrasa och la den så att den var i båda bunkarnas vatten och låg över kanten till den andra bunken.

    Enkelt som F*N och det sänkte min temperatur från 34 grader till 28 grader och ökade min luftfuktighet till mellan 70-90%.

    Inte illa skulle jag vilja påstå. Kan fixa en bild ifall det var någon som inte fattade.

    Edit: Denna metod verkar vara en enklare variant av segelmetoden så det är väl inte direkt MIN uppfinning. Tänkte bara tipsa om denna variant. Sedan skulle jag också vilja tillägga att om jag sträcker in min hand i garderoben så blir den full av vattendroppar på nolltid.

    Take care

Page 1 of 3

Log in to reply.