• rötter fråga

  Posted by reaper on 2002-08-24 at 17:16

  Tja !!!!
  sticklingar som har rotat i jord som sedan sköjts rent o stoppat i leca kulor som sedan lagt ner i hydrobubblare.
  ska vattnet nå nätkorgarna nu från början eftersom rötterna inte blivit tillräkligt långa för att nå ner till vattnet än eller ska vattnet vara under nätkorgarna och jag ska vänta tills rötterna växer ner själva medans jag duchar de 2-3 ggr dagligen :?:

  replied 21 years, 8 months ago 2 Members · 3 Replies
 • 3 Replies
 • reaper

  Member
  2002-08-24 at 17:58

  jag gjorde så som du tänker göra, asså jag doppade krukorna ett par gånger om dan tills rötterna nådde ner, men misstänker att det inte var en bra ide, för alla mina plantor i bubblarna är mini-mini jämfört med dem jag har i jord….
  Men vad jag läst på overgrow så ska man låta vattnet nå krukorna tills rötterna når ner till ytan. fast vet att några här oxo sagt att man absolut INTE ska göra det.

  Läs mer här: http://www.overgrow.com/faq/browse.php?qa=748

 • reaper

  Member
  2002-08-25 at 17:29

  @Papai Noel wrote:

  Bubblingen bryter ytan, så att o2 frigörs och stiger upp till rötterna, som tar upp o2. Det är själva principen, och alltså ska man inte hålla på och doppa ner krukorna i början. När rötterna växt ner i lösningen, tar rötterna upp näring och vatten “där nere” och o2 “där uppe”.

  Det skulle bli jobbigt att doppa alla krukor i början, om man kör ett system med, låt säga 75 plantor….

  mmmm läst på overgrow så ska man låta vattnet nå krukorna tills rötterna når ner till ytan 8)

 • slan

  Member
  2002-08-26 at 09:40

  När jag körde med syrestenar så hade jag väldiga problem med att reglera vattennivån…. fanns kanske 0-3 cm spelrum mellan vattenytan och bottnen på nätkorgarna. Sjönk det under det så torkade lecakulorna och rötterna ut.

  Nu kör jag med porösa luftslangar istället (finns på hjortgatans zoo) vilket gör att jag har kunnat sänka vattenivån ytterliggare 1-15 cm och ändå ha fuktiga lecakulor i nätkorgarna.
  porösa luftslangar tog även bort problemet med att det fanns sämre och bättre platser i bubblaren.

  En mycket prisvärd investering som gör att jag inte behöver fylla på vatten mer än var 3-4:e dag nu. :)

  Tycker hela systemet låter felkonstruerat om man ska behöva doppa krukorna eller höja vattennivån över nätkorgens botten.

  /Slan

Log in to reply.