• Ritning till kolfilter, behöver feedback

  Posted by reaper on 2002-12-14 at 17:09

  Jag har gjort en ritning på ett kombinerat kolfilter och utfläkt för ett blomningsrum.

  Det är dock inte ett fungerande koncept än och bara en ritning där jag har lånat lite lösningar från andra kolfilter så jag vet inte om det är nån detalj jag har förbisett som gör att den inte funkar som den ska.

  Jag behöver nåt material runt gallret med kolfiltret i. Det måste hålla kvar aktivt kol så att det inte kommer massa koldamm ut ur filtret och det måste släppa igenom luft lätt.

  Jag funderar på att ha en liten kant längst ner i lådan som går ut från spånskivorna som gallren kan vila på med en silkonfog på så att ingen luft kan läcka ut.

  Jag har sett uppskattade specar på fläkten mellan 67-95cfm det motsvarar 113,4-161,4 kubikmeter per timme. hastigheten kan också varieras.
  behöver bara ett sätt att fästa en fyrkantig fläkt till ett runt rör. Nån som har en smidig lösning?

  Finns det nån billig tolvvolts likström transformator som man kan använda istället för en powersupply?

  gallret ska helst va ca 2cm djupt och hålen ca 2*2 cm också och storleken spelar inte så stor roll eftersom man kan limma ihop flera sektioner för att det ska passa storleken på lådan. Galler verkar vara ett bra sätt så att inte kolet blir så kompakt och luftgenomströmningen går bättre.

  Istället för spånskiva kan man ju använda mdf board som man bygger högtalare med. Det ska vara väldigt lite resonans i den. Men det är ju en prisfråga och jag vet inte hur stor skillnad det blir på ljudet.

  Den ska ha små gummifötter på ca 2cm så att luften kan komma ut under.

  Locket måste ju tas ut för senare byte av kol så det får bli nån sorts lösning med gångjärn och nån gummilist och nåt beslag som spänner ner den mot resten av lådan så att det blir lufttätt. Jag funderar också på att ljudisolera locket på lådan med lite “buckligt” skumgummi.

  Material:
  spånskiva
  power supply från dator
  fläkt, länk under
  http://www.komplett.se/k/ki.asp?action=info&p=18832&t=734&l=2&AvdID=1&CatID=28&GrpID=3&s=pl
  plaströr
  galler
  slangklämma
  duk runt gallret

  den övre delen av bilden är lådan sedd i genomskärning från en kortsida och den undre är ritad som om man skulle titta ner i lådan med öppnat lock. måtten får bli nånstans 40*45 och nånstans 20 cm hög så att den går in i en garderob smidigt. på nån hylla över blomrummet.

  replied 20 years, 9 months ago 1 Member · 1 Reply
 • 1 Reply
 • reaper

  Member
  2002-12-15 at 16:56

  Hej är det nån vänlig själ som kan hjälpa mig att få upp storleken på bilden? Jag fattar fan inte :D