-
Ph upp/ner lista
Efter den roliga posten om julmusten så började jag tänka på vad man kan använda för Ph upp och ner av sånt man har hemma. Jag kollade runt lite på nätet och hittade följande:
Ph upp
Natriumbikarbonat – Höjer *Kh värdet. Läste även att det kan göra en kort dipp ner mot det sura, men att det efter en kort tid plockar upp Ph:et.
Kalk – Kan man använda sådan dära dolomitmjöl, men det innehåller ju magnesium så det kanske blir för mycket mg, eller är det frågan om så små mängder så det skulle kunna gå bra? Vattnet borde bli hårdare (högra gh värde) tack vare magnesiumet oxå, men det kanske inte spelar någon roll?Ph ner
Vinäger – På vissa sidor hävdar dom att det är bra, på andra att man skall undvika det. Själv vet jag inte vem man skall tro på. (edit: det visade sig efter lite eftersökningar att vinäger inte är en bra idé eftersom det avdunstar)
Citron – Det är ju surt, men är det bra?
Batteri syra (HNO3) – Ny på listan! Skall tydligen fungera bra men det är inte enkelt att få tag på eller hur?acetic
Är det något som inte stämmer eller är någon av de som nämns inte lämpliga? Just nu har jag ingen aning om någon av dom funkar, pröva inte dom som står på listan om du inte gillar äventyr och kan tänka dig spoliera hela odlingen.Har ni något mer vi kan lägga till listan?
*kh = vad jag förstår betyder det att ett högt kh värde betyder att det sura kan bli neutraliserat utan stor förändring i ph värdet. ifall man inte har kh så blir vattnet surare med tiden. hårt vatten brukar betyda högt kh värde. har man för högt kh värde kan det bli klurigt att sänka ph.
Inget om kemi kan jag heller så har vi otur kanske saker börjar explodera också!
edit: Jag uppdaterar denna post kontinuerligt. Jag läste föresten en intressant grej om bufferts som jag inte kände till. Ifall man t.ex. använder natriumbikarbonat och vill ta ner Ph:et lite grand, då får man göra det gradvis för ifall det blir för surt så kan buffringsförmågan sluta att “fungera” och då rasar det snabbt i botten.