• Creator
  Discussion
 • #579

  reaper
  Participant

  JAg undrar om det är nån som vet hur cannabis/THC påverkar blodsockret, om det nu gör det ?

 • Author
  Replies
 • #62976

  smacky
  Member

  Ja, jag tror jag har läst att blodsockret sjunker (det är därför du blir hungrig efter du rökt).

 • #62977

  zap
  Member

  tror det är det som händer när man blir nojjig, iaf mig, brukar dricka läsk då och då går det över direkt

 • #62978

  Japp, blodsockret sjunker av cannabiskonsumtion. Det är därför man får munchies. Vill man inte vara onyttig och vräka i sig en massa snask så kan man istället se till att ha ätit ordentligt innan man röker och sen fylla på med lite frukt- eller druvsocker. Till skillnad från vanligt raffinerat socker så går det direkt ut i blodet och ger en snabbare effekt.

  Att man blir nojig tror jag mest beror på att vi lever i en polisstat, men fysiskt obehag påverkar också säkert till viss del =)

 • #62979

  reaper
  Member

  Cannabis påverkar såvitt jag vet insulinnivåerna. Följden blir kraftigt sänkt blodsockerhalt, som dessutom håller i sig under hela ruset och i regel iaf halva dagen efter oxå.
  Att äta känns som om det hjälper, men det gör det troligen inte.

  Att dricka mkt vätska är alltid bra att göra, eftersom cannabis på nåt skumt vis är vätskedrivande.

 • #62980

  reaper
  Member

  Jag tycker att det känns som om att man “nyktrar” till om man äter efter att ha rökt. Jag klarnar i alla fall till ordentligt.

 • #62981

  Självklart hjälper det att äta något, speciellt då socker i olika former och helst då någon typ som inte behöver processas allt för mycket innan det kan gå ut i blodet. Varför skulle det inte hjälpa?!

  Inte nog med att det stämmer rent logiskt sett, menar du dessutom att alla som påstår sig få effekt av att äta antingen ljuger eller bara känner av en placeboeffekt? Det skulle förvåna mig… :D

 • #62982

  reaper
  Member

  Eh, nu vart jag visst otydlig. Jag menade att eftersom cannabisen fortsätter att hålla blodsockernivån sänkt, så hjälper det bara tillfälligt att äta socker och dylikt. Vill man hålla sin sockernivå “normal” får man alltså tugga druvsocker ganska konstant tills ruset gått över, man sovit några timmar, och sen knaprat en liten bit in på nästa dag oxå…

  Men grejen med socker är att… ja, om man äter socker etc för att höja sin blodsockernivå, så märker kroppen det och jämkar genom att ändra ännu mer på insulinnivåerna.

  Och självklart menar jag att alla ljuger som säger emot mig. 😉

 • #62983

  reaper
  Member

  @neaner wrote:

  Jag tycker att det känns som om att man “nyktrar” till om man äter efter att ha rökt. Jag klarnar i alla fall till ordentligt.

  Hehe, jag håller med faktiskt :)

  Känner du och jag bara av att vi får lågt blodsocker då? 😆

 • #62984

  josef_k
  Member

  Var har du fått reda på att det är insulinnivåerna som höjs? Jag trodde att det fina med cannabis var att sockret går in i cellerna via andra glukostransportörer…

  I fall det är som du skriver, Radix, så är ju cannabis ett stort hot mot folkhälsan i form av åldersdiabetes…

 • #62985

  Josef_k och radix: Om blodsockret sänks tack vare att insulinnivån höjs borde ju inte diabetiker få “the munchies”. Visst kan en viss insulinframställning finnas även hos diabetiker, men det är väl bara hos åldersdiabetiker och precis färska typ1-diabetiker isåfall? Har två kompisar som är diabetiker och de blir också godissugna. De brukar skämta om att gå över till cannabis för att helt kunna sluta med sin sprutnarkomani! :D

 • #62986

  reaper
  Member

  Humm… minns inte vart jag fått det ifrån. Ber om ursäkt för mitt självsäkra “tonfall”. 😳

  Eventuellt var det från maps.org´s diskussionslista.. men eftersom jag verkligen suger när det gäller biologi (jag gick på en kristen skola som bröt mot regler och istället läste bibeln för oss) så kan jag ha blandat ihop sasker o ting därifrån.. nivån är ibland ganska hög oxå, iom att det mest är hyfsat seriösa forskare som skriver där.

  Ska se mig om ifall jag hittar nåt.

 • #62987

  josef_k
  Member

  Hehe, gör inget.. :D

  Det är dock ett väldigt intressant ämne, vad cannabis egentligen gör med blodsockret. Den säkraste artikeln jag har läst (Läkartidningen från -67) skrev att det varierar väldigt mycket. Alltså att det sänks och höjs omvartannat. Men den förklaringen är ju inte så exakt. Har ni vänner med diabetes så kan ni väl fråga dem om de inte vill göra några expriment när det röker? Det hade varit väldigt värefullt, i alla fall för mig (som slipper sticka mig stup i kvarten).
  I sådana fall: Kolla blodsockret innan röktillfället. Kolla det ca 15 min efteråt och däefter varje kvart första timmen, för att sedan kolla det varje halvtimme de förljande två timmarna.
  Detta blir alltså nio blodprov, vilket är ganska mycket, när jag tänker efter. Men gör det bara första timmen då! :)
  Den enda personen jag känner med diabetes är en fins tjej som av allt att döma inte röker, så jag kan tyvärr inte skaffa egna försökspersoner.

  Om folk har länkar eller liknande för hur cannabis påverkar blodsockret så är de varmt välkomna.

  Typ-1-diabetes, ungdomsdiabetes innebär att betacellerna i bukspottskörteln förstörs av immunsystemet. Resultatet blir att man inte får nått insulin.

  Typ-2-diabetes, åldersdiabetes innebär att insulinnivåerna ständigt är höga i blodet (mkt pga dålig mat) och då vänjer sig cellerna vid detta, varför det behövs extra mycket för att insulinet ska verka. Resultat, man får skithöga insulinnivåer och betacellerna i bukspottskörteln finns i mycket stort antal för att kunna motsvara denna enorma ökning som krävs.

 • #62988

  reaper
  Member

  http://www.childrenwithdiabetes.com/dteam/1998-04/d_0d_2kv.htm

  For the insulin dependent diabetic patient, additional problem arise with the use of marijuana. It does not decrease blood sugar; instead marijuana may mask hypoglycemic reactions and it also has been reported to increase insulin requirements.

  Mja, så säger de där iaf. Men jag haren känsla av att den typen av site inte alltid vet vad de snackar om. 🙄

  Här är iaf en som nämner några värden… men doktorn kommer inte på något käckare än att skylla på munchies. (Och att man får munchies är ju inget nytt, se t.ex. http://www.druglibrary.org/crl/behavior/williams-01.pdf för hur man plågat ett gäng råttstackare för att ta reda på det.)

  http://www.medhelp.org/forums/addiction/messages/30602a.html

  Question Posted By: Deb in Indiana on Sunday, October 15, 2000

  In my younger days, I used to smoke pot daily for many years. It had been several years since I had smoked and I recently started again though very light. Now I am wondering about how it may be affecting my blood sugar. My blood sugar tends to be higher in the morning so my doctor has me taking a dose of Glucophage during the day. Before I starting smoking again, my blood sugar was running between 120 and 140 first thing in the morning. Now it always seems to be close to 160 in the morning. I’ve been smoking just a little bit a night before bed. Does pot affect blood sugar? What can you tell me about Diabetes Type II (or Diabetes in general) and Marijuana.

  Answer Posted By: SA, M.D. – HVMA on Sunday, October 15, 2000

  Type II diabetes occurs mostly in overweight people whose cells develop resistance to insulin. Overeating is both a risk factor for Type II diabetes, as well as a condition which interferes with the ability to maintain blood sugars within normal limits. To the extent that pot smoking causes “the munchies,” it may have a significant role in causing and/or worsening Type II diabetes.

  DrSteve – http://www.HeadDocs.com

  Men det stör mig… när jag låter sådär självsäker brukar jag ha gott om mark under fötterna (på nåt vis registreras “hyfsat säker” kunskap nånstans och sen glömmer jag bort själva grunderna till det men är fortfarande säker på min sak)…men nu hittar jag inte alls var jag fått det ifrån. (det var oxå en sisådär….två(?) år sedan jag var mer seriöst orienterad i drogfrågor)

  …Om nån vet hur/var man kan söka igenom gamla diskussionslistor på http://www.MAPS.org så hjälp gärna till. :?

Log in to reply.