• Panikångest!

  Postat av reaper på 2003-07-08 at 21:22

  Jag har rökt regelbundet i någonstans mellan 2 och 3 år nu och har aldrig varit med om eller sett något liknande det som hände mig nyligen.

  Det var i onsdags som jag rökte en pipa efter jobbet och hade en “gränspsykotisk upplevelse”, vilket fick panikångest att bryta ut.

  Först trodde jag att det var en helt vanlig nojja som skulle gå över när ruset lade sig, men ack så fel jag hade… 2 dagar efteråt stod jag inte ut och var tvungen att träffa läkare, hon sa att det var panikångest och skrev ut lugnande (Atarax).

  Det har nu gått en vecka och jag är inte fri från panikångesten, det känns lite bättre och jag klarar av att t.ex. sitta vid datorn korta stunder men det känns fortfarande ruskigt jobbigt.

  Nu till det konstiga, det var ingen speciellt krävande upplevelse då det bara var standardhasch jag rökte, dessutom var ruset på väg ner, det hände alltså någon timma efter rökningen.

  Jag har t.ex. tagit svamp och rökt salvia innan, så det var inte på något sätt att det blev för mycket, tvärtom kände jag mig trygg och lugn… ändå bröt det ut.

  Samtliga jag har pratat med (läkare och liknande) skyller på att jag har rökt för mycket för länge, men jag har väldigt svårt att tro att rökat ensamt är boven.

  Allt jag vill nu är att bli “normal” och jag kommer låta bli att röka på obestämd tid.

  Vad jag undrar över är väl egentligen ifall det är någon som har egna erfarenheter av det här och kanske kan uppskatta hur lång tid det tar innan det går över?

  Kan väl tillägga att de första dygnen var fruktansvärda, vågade inte vara ensam, vågade knapt gå på toa ens… ständig rädsla och skräck, kallsvettningar, kräkningar, muskelryckningar m.m.

  svarade 12 år, 1 month sedan 21 Medlemmar · 114 Svar
 • 114 Svar
 • reaper

  Member
  2003-07-09 at 06:30

  har rökt regelbundet i ca 3 år och aldrig varit med om något liknande, ja förutom vanliga nojjor då. finns ju folk som rökt bra mycket längre utan att råka ut för det som hände dig, hoppas det lägger sig. nu har ud iaf en bra anledning att softa med rökat ;)

  tror att det måste varit något som legat latent hos dig som cannabisen kanske hjälpte fram, eller så kanske samma hänt om du druckit alkohol….

 • draken

  Member
  2003-07-09 at 08:35

  ..Jag lider med dej :( Jag tycker att du ska gå tillbaks till din doktor å be om att få utskrivet den minsta dosen Diazepam,..0,5mg Xanor,om det här inte går över..MEN..Röka inte på mer å passa dej för Diaz. så du INTE tuggar i dej för många, det e jäävligt vanebildande..Atarax e sömnmedel å hjälper inte speciellt mot Panikångest..Mitt råd: Lägg ner rökat,Be om en LITEN kur med Xanor,,E de jobbigt på vägen,hjälper jag dej gärna 😉 ..m.v.h.!

 • friggs

  Member
  2003-07-09 at 10:09

  Jag har liknande erfarenheter men då inte av ett cannabisrus. Tvärtom var
  detta under en av min perioder av avhållsamhet från drogen. Istället var
  den utlösande faktorn ett tandläkarbesök. I samma stund som jag steg upp
  ur tandläkarstolen så hamnade jag i någon sorts chocktillstånd med stark
  ångest som varade i 3-4 veckor. Jag gick till läkare flera gånger men dom
  kunde inte komma på vad det var för fel, däremot av dom mig en
  sjukskrivning och rekommenderade mig att ta det lungt. Jag fick även tid
  hos psykiatriker och psykolog. Jag har inte tandläkarskräck så jag vet att
  det inte är det. Jag var inte påverkad av några droger förutom
  lokalbedövande och enligt läkaren så kan detta inte heller utlösa denna till
  av ångesttillstånd. De enda mediciner jag fick var insomningstabletter, jag
  är därför inte så säker på att de mediciner som dragonfly rekommenderar
  är rätt. framförallt ska du ha medicin så ska de rekommenderas av en
  psykiatriker, inte av någon här på forumet och egentligen inte heller av en
  allmänläkare då dessa inte är helt insatta i psykiatrin och dess mediciner.

  Allt jag kan säga är att det kommer att gå över men att det kan ta ett tag,
  för mig tog det som sagt 3-4 veckor men det kan nog ta längre tid också.
  Jag skulle också rekommendera dig att gå till psykiatriker som kan skriva
  ut en lämplig medicin åt dig och till en psykolog, det kan vara skönt att
  kunna prata med någon om ångesten.

 • e2npau

  Member
  2003-07-09 at 13:07

  Det låter onekligen rejält otrevligt det du har råkat ut för, jag hoppas att det ordnar upp sig för dig omgående!

  Kom att tänka på en sak som hände under greklandssemester för ett par år sedan. Ett par rum bort från oss på hotellet så bodde det ett gäng grabbar som hade åkt på semester för att “supa skallen i bitar”, något som de onekligen var väldigt bra på. Festen verkade vara igån dygnet runt i deras hotelrum. En dag så var det en av gossarna som hade fått lite mycket att dricka och gick hem för att “vila sig”.

  Ett par timmar senare kom ambulansen tillsammans med polis och hämtade honom, då hade han hunnit slå sönder hotelrummet riktigt ordentligt och kleta ner väggarna med bajs. Psykos tror jag visst att det kallas för … Jag pratade lite med en som jobbade på hotellet och det var tydligen inte första gången som något sådant hände, folk som råkade ut för det blev tydligen kvar på hispan i ett par veckor.

  Så nog kan olika former av rusmedel vara en utlösande faktor för psykoser alltid, om det är vanligare vid intag av cannabis än vid alkohol har jag dock ingen aning om.

  /N

 • weasel

  Member
  2003-07-09 at 13:16

  hmm testa röka en till joint med det gräs du mest föredrar,kanske går det över?

 • reaper

  Member
  2003-07-09 at 13:56

  Jobbigt, har själv vart med om det där. Att börja medicinera vet jag inte riktigt om det är en bra ide än. Men det känner du själv, är det allt för jobbigt så kanske du måste ta något för att orka ta itu med problemet. Sen så tycker jag du ska inse och inte tvivla på, att du inte har hamnat i en “hashpsykos”, utan drogen utlöste panikångest som låg och väntade inom dig. Vidare så kan det vara givande att prova vilka situationer panikångesten bryter ut, och istället för att fly känslorna och symtomen(vilket kroppen är automatiskt inställd på) försöka känna vad det är som egentligen händer i kroppen i dessa situationer. Det är jobbigt men det är så du får jobba med det. Lyssna inte på läkarna och alla som enbart skyller på rökat, dom “försöker” bara väcka tvivel och skuld i dig vilket resulterar i att det blir svårare att bli kvitt det. Om du känner tvivel av någon anledning, att du tex. pga. vissa symtom tvivlar på att det enbart är panikångest det handlar om, var inte rädd för att prata om det, här eller någon annanstans.
  Det ordnar sig ska du se, lycka till!

 • reaper

  Member
  2003-07-09 at 20:22

  Tack för alla svar, speciellt tack till dig Friggs.

  Friggs: Läkaren jag skrev att jag hade uppsökt var psykiatriker, men detta kändes inte speciellt givande, så jag ska lyda ditt råd och försöka få kontakt med psykolog eller liknande, skulle kännas skönt att få prata med någon expert på området som verkligen vet vad han/hon pratar om.

  Känns också bra att du gav mig ett tidsperspektiv, då detta känns som en av de värsta grejerna, man undrar ju om man kommer få dras med det här resten av livet… vilket jag garanterat inte skulle stå ut med.

  Cheech: jo tack, det har jag märkt… Är lite det som är så jobbigt också, att man inte har kunnat få någon bra hjälp någonstans, vänder man sig till vården så skyller dom på rökat, vänder man sig till “andra sidan” får man mest höra tvärtom, att det inte är rökats fel, men ärligt talat så skiter jag i allt vad cannabis heter just nu, det är panikångest jag behöver hjälp med, inte att komma ur något s.k missbruk.

  För övrigt glömde jag tillägga att det hela präglas av en stark overklighetskänsla, som är förbaskat jobbig, känns som att vara i en tecknad serie ungefär.

  I skrivande stund känner jag mig ganska lugn, har en vän på besök och han är den första utomstående som jag har kunnat umgås med sen det hela bröt ut, vilket känns som ett framsteg :)
  Förvirringen är dock otroligt jobbig, har t.ex. ingen aning om vad jag faktiskt skrivit precis nyss, så jag ber om ursäkt ifall texten kanske är svår att tyda.

  Är det kanske någon som vet hur vanligt det här är egentligen?
  Finns det över huvud taget någon bra hjälp att få?

  Har dessutom fått problem med mardrömmar, har haft 5-6 extrema mardrömmar på bara 2 nätter och jag menar extrema.
  Igårnatt upplevde jag t.ex. att jag vaknade i min dröm, jag trodde alltså att jag hade vaknat och var i “verkligheten”, folket runtomkring mig på stranden jag stod blev avbitna på mitten av groteska varelser…
  Fasar inför natten som nu kommer…

  Återigen tack för de seriösa svaren.

 • reaper

  Member
  2003-07-09 at 23:05

  Har du känt av antingen i det akuta stadiet när det bröt ut eller efteråt typ kramper i ryggslutet,krypande/brännande/kyla/extremt tryck längs ryggraden,nacken och hjässan?

 • z0rdim

  Member
  2003-07-10 at 10:17

  Det här med “mardrömmar” känner jag igen, kommer varje gång man har ett uppehåll tycker jag… Men vet inte om jag skulle vilja kalla det mardrömmar, snarare väldigt bisarra drömmar, tycker faktist själv att det är väldigt intressant, och har aldrig vaknat som man gör ur en riktig mardröm, dvs sätta sig upp i sängen och skrika typ (hände väl nån gång när man var liten). Drömmarna är ju alltid drömmar, även om dem ibland kan kännas väldigt verkliga.

 • reaper

  Member
  2003-07-10 at 15:54

  fan va läskligt det låter.. jag vill inte få någon psykos eller panikångest.. jag har rökt i nästan 3 år och har aldrig någonsin haft några problem med rökat.. förutom lite vanliga nojjor och att man glömmer lite mera nuförtiden..

  nu när ni skriver sådana här saker så triggar ni nån oro inom mig så jag också kommer få psykos.. 😯

  craaaaaaaaazy…

 • raja-ram

  Member
  2003-07-10 at 17:12

  @inconvenience wrote:

  fan va läskligt det låter.. jag vill inte få någon psykos eller panikångest.. jag har rökt i nästan 3 år och har aldrig någonsin haft några problem med rökat.. förutom lite vanliga nojjor och att man glömmer lite mera nuförtiden..

  nu när ni skriver sådana här saker så triggar ni nån oro inom mig så jag också kommer få psykos.. 😯

  craaaaaaaaazy…

  Jag var med när det hela hände för Vali Hala, har varit lite ängsligt att röka sen dess. ;)

 • reaper

  Member
  2003-07-10 at 18:06

  @cheech wrote:

  Har du känt av antingen i det akuta stadiet när det bröt ut eller efteråt typ kramper i ryggslutet,krypande/brännande/kyla/extremt tryck längs ryggraden,nacken och hjässan?

  Ja, exakt.
  Känner så hela tiden och jag känner igen känslan från tidigare starka nojor från vissa röktillfällen, bara det att det försvinner inte nu.
  Du skrämmer mig nästan när du beskriver så in i detalj hur det känns, hur kunde du veta? Inga dåliga nyheter hoppas jag och isåfall får du linda in det fint så jag inte får panik 😉

 • reaper

  Member
  2003-07-10 at 18:14

  Fick föresten träffa en underläkare idag, som skrev remiss samt skrev ut recept på Cipramil.
  Kommer väl ta ett par veckor innan jag börjar känna av dess effekt antar jag, så det är väl inte mycket mer jag kan göra än att vänta och se vad som händer och försöka hålla ut.

  Tyckte det var lika bra att hålla tråden uppdaterad, ifall nu någon annan skulle råka ut för samma sak så kan det kännas skönt om man kan få veta lite om det.

 • smacky

  Member
  2003-07-10 at 20:35

  Det är bra att du håller tråden uppdaterad. Skriv gärna här ibland och berätta vad som händer.

  Du blir nog bättre snart. Krya på dig. :)

 • reaper

  Member
  2003-07-10 at 21:10

  Har läst runt lite om panikångest nu, vilket har varit otroligt lättande.
  Ni som kanske blir oroliga för att drabbas av samma sak när ni röker kan nog vara lugna, det handlar inte om cannabis iaf, även om det i mitt fall var en av de utlösande faktorer.

  Symptom på panikångest är:

  * Ansträngd andhämtning
  * Yrsel, ostadighetskänsla
  * Hjärtklappning
  * Smärtor eller obehag i bröstet
  * Darrningar, skakningar
  * Svettningar
  * Kvävningskänslor
  * Illamående eller magbesvär
  * Overklighetskänsla
  * Stickningar i händer och fötter
  * Värmevallningar eller frysningar
  * Rädsla att dö
  * Rädsla att bli tokig eller att göra något okontrollerat

  Den understa punkten var förmodligen den som skrämde mig mest i början…
  Panikångest verkar föresten vara ganska vanligt, ska visst vara lika vanligt som diabetes!
  10% av befolkningen har drabbats av det medans 2% lider av det.

  Har dessutom läst lite om kundaliniresning, vilket också stämmer in ganska bra på det jag upplever… lite FÖR bra nästan 😆

  Tack än en gång för era svar!

Page 1 of 8