Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Cannabisaktivisten Ökade utmaningar för narkotikapolitiken

 • Ökade utmaningar för narkotikapolitiken

  Posted by professorn on 2002-11-15 at 18:30

  Stockholm/Berlin Utmaningarna för den svenska narkotikapolitiken växer. På fredagen försökte ledande socialdemokrater på flera håll mobilisera stöd.

  “Narkotikan är ett internationellt, överstatligt problem, och lösningen är samarbete, samarbete och åter samarbete, sade hälsominister Morgan Johansson vid ett seminarium på fredagen om den europeiska utvecklingen på narkotikaområdet.”

  Trots att tillgången på narkotika ökar, allt fler unga provar, och Sverige i dag har ett tungt narkotikamissbruk på kontinental nivå ser vår senaste minister med ansvar för frågan inga skäl till reform av den restriktiva svenska linjen.

  “Vi ger aldrig avkall på visionen om ett narkotikafritt samhälle, sade Johansson.”

  Men med insikten om narkotikans internationella struktur kommer problem. Ambitionerna om en mer harmoniserad lagstiftning inom EU växer, och få regeringar i unionen delar den svenska totalförbudslinjen. Nedskärningarna inom vård och förebyggande arbete under 1990-talet, och de dystra svenska resultaten, gör att många européer ser Sverige som enbart inriktat på hårda tag mot narkomanerna.

  “Kan vi inte visa bättre resultat får vi svårt att argumentera för vår linje, medgav Morgan Johansson.”

  Samsynen i EU är stor när det gäller de tyngre drogerna, smuggling och omfattande handel. Men synen på bruk och innehav av cannabis skiljer sig starkt från den svenska i majoriteten av EU-länderna.

  Regeringen oroas nu över att den planerade EU-ramlagen mot försäljning av olagliga droger ska lämna kryphål för cannabisförsäljning i holländska coffeeshops. För att täppa till hålen krävs enighet i EU:s ministerråd, och en sådan har Sveriges linje inte åstadkommit.

  Inför ett justitieministermöte den 29 november reser justitieminister Thomas Bodström runt hos EU-kollegorna och söker stöd.

  Bodström har tidigare hotat med att sänka hela ramlagen om inte de svenska villkoren möts, men arbetar nu i stället för att en gemensam deklaration ska slå fast allas vilja att “arbeta mot försäljning av droger”.

  http://se.news.yahoo.com/021115/58/12pnh.html

  replied 20 years, 10 months ago 2 Members · 2 Replies
 • 2 Replies
 • smartboy

  Member
  2002-11-16 at 01:21

  En sån förbannad hycklare han är ..

  Vad har han för mailadress nuförtiden förresten? Jag försökte maila honom på thomas.bodströ[email protected] eller nåt för ett litet tag sedan men det gick inge bra.
  Nu får jag plötsligt lusten att läsa lusen av honom igen 😉

 • reaper

  Member
  2002-11-16 at 03:00

  mmmmmmmmmmmmmmm…… säger jag bara va sjukt allt är…………………. :? [/list]