Ett svenskt cannabisforumForumsSwecanArkivetOdlings Guide. Skriven av Iskall.

 • Odlings Guide. Skriven av Iskall.

  Postat av dod på 2002-07-30 at 22:45

  Viktigaste 3 punkter.
  1:1- Frön
  1:2- Så frön
  2:1- Jord
  3:1- Ljus

  Övrigt
  4:1- Stjälken
  5:1- Torkning/Skördning
  6:1- Vattning
  7:1- Blommning

  Frön: Det finns hempa frön i fågelfrö kartoner, men det är oftast industrihempa och fungerar inte speciellt bra att odla med. Det jag rekommenderar istället är att man beställer frön från någon hemsida. Det finns flera olika hemsidor att beställa ifrån dom sidorna som är bäst att beställa ifrån är ju självklart svenska sidor. Men för störst utbud ska man helst besöka nångon utlänsk sida såsom en Dansk eller Hollänsk websida. Det fungerar också att ta frön ifrån något bra marijuana som du rökt.
  Så frön: Det går att stoppa ner fröt direkt i jorden, men då är chansen stor att det inte kommer upp någon växt. Istället är en metod som kallas “pappersmetoden” oftast en säker sucess till att få fröt att slå rot. Ta lite papper och lägg fröt mellan papprena sedan fuktar du och håller pappret fuktigt ett par dagar till en vecka tills skalet knäcks och en liten svans tittar ut. Då sätter du ner fröt cirka en halv centimeter i jorden, håll jorden fuktig. Efter ett par dagar bör en liten växt titta fram. Låt då jorden torka ut och vattna sedan försiktigt.

  Jord: Marijuanan trivs bäst i en jord som har PH värde 7 men växer i PH värden mellan 5.0-8.5, varken sur eller basisk jord. Hasselfors Garden rekommenderas med mini-lecakulor. Men många odlare blandar sin egen jord för bästa resultat. Hasselfors jord har använts och visat stor framgång hos många marijuana odlare. Inte är det speciellt dyrt heller, en 50 liters påse uppskattas kosta runt 50 kr. Jorden skall vara luftig och väldränerad. Om PH värdet i jorden är högt kan man använda sig utav torv för att sänka värdet. Torv´s PH värde brukar ligga runt 4-4.5. En viktigt punkt i just jord är dess PH värde. Det är ganska lätt att man te.x vattnar för mycket och håller jorden konstant fuktig, på så sätt blir jorden sur och PH värdet sänks kraftigt vilket medföljer att plantans rötterna ruttnar och dör. För att hålla jorden luftig är lättgrus bra. Lättgrus har ett neutralt PH värde och innehåller inga näringämmnen, dess ojämmna yta binder vatten och luft vilket gör att jorden blir luftig. Innan man köper blomjord måste man uppmärksamma PH värdet (brukar stå på plasten). En PH mätare finns att köpa hos blommhandlare. Här är en länk där man kan beställa en PH mätare för endast 99kr.
  http://www.willabtradgard.se Art.Nr: 5494.

  Sammanfattning:
  PH: Viktigt att hålla koll på jordens PH.
  Torv: Blandas med jord för att sänka PH värdet.
  Lättgrus: Blandas med jord för att få den luftig.
  Jord: Rekommenderas Hasselfors Garden med mini-lecakulor.

  Ljus: Under den vegetativa fasen vill plantan ha blått och vitt ljus, och i blommningsfasen vill den ha rött och gult. Om du tänker odla dina växter under 40 watts taklampor så skippa iden att odla. Det är inte tillräckligt med ljus och ljuset ger inte vad växten behöver. Istället för att få okej röka ska du odla under 5 st 20wLE lampor (100w vanligt ljus) (LE= Låg Energi). Använd dig utav 5 st och placera 4 st runt om plantan och 1 som hänger ovanför lampan. Dom lampor runt växten ska vara där bladens mittersta blad pekar, ha cirka 2-3 cm ifrån.

  Självklart fungerar växten så att desto bättre ljus den får desto bättre mår växten och desto mer THC producerars. En väldigt bra ljus källa som dom flesta lite mer avancerade odlare använder är 400w HPS ljus. HPS är en förkortning av “High Pressaure Sodium” vilket på svenska betyder Högtrycksnatrium. Det är alltså istället för en koltråd som brinner i glödlampan, en stav med natriuminblandning.En 400w HPS lampa ger lumens på 53000, desto mer lumen desto bättre för plantan. Det finns även upp till 1000w HPS ljus, men dom är för lite fler plantor. Under en 400w kan du självfallet odla fler plantor. Men det blir ett extremt bra resultat med en planta.

  Tabellen visar ljusflödet för olika effekter på HPS:er (lm=lumen)
  100W = 9500 lm
  150W = 16000 lm
  400W = 53000 lm
  600W = 90000 lm
  1000W = 140000 lm

  Sammanfattning:
  HPS: Använd 400w HPS om det finns kapital
  LE: Ska du använda LE så använd minst 5.

  Stjälken: Detta är ett vanligt problem och det blir desvärre flera planters död. Oftast beror dom smala stammarna på att det är för svagt ljus eller att ljuset sitter för högt (eftersom växten “drar” sig mot ljus). Detta är vanligast när plantan är ung, oftast bara nån vecka gammal. Som ung är plantan mest motaglig för att gå av eller råka ut för andra tråkigheter. Ett bra sätt att undvika så att stammen inte blir för smal är att ofta ha en bords fläkt koncentrerad på just stjälken. Man behöver inte vara orolig när växten svänger mycket att den ska gå av eftersom plantan tål väldigt mycket “stryk”. Ett bra knep är också när plantan blir lite äldre att försiktigt trycka till med tummen och pekfingret på stjälken tills det krasar till (men inte för hårt). Det ökar plantans motståndskraft och förhårdnar samt förtjocknar plantans stjälk efter den har läkt. När du nypt till så kommer plantan koncentrera all sin näring/kraft på att läka stjälk-brotten och plantan kommer att upphöra växa på ett par dagar, men det är inget att oroa sig över. Om nu plantan är väldigt liten och hänger för att den har för tunga blad och du måste agera snabbt så ta en ståltråd (eller liknande smala redskap) och stödj plantan med, låt sedan en fläkt stå på lite avstånd och blåsa på stjälken. Har du inte tillgång/pengar till fläkt så kan du som ung växt vika lite på den fram och tillbacka några gånger om dagen, det förstarker också. Jag personligen gör alla tre punkter varje dag, fläkten har jag på nästan hela tiden på när ljuset är igång, resultatet blir en tjock fin stjälk. Om stjälken bryts eller liknande är det inget att ora sig över. Växten har en enorm “överlevnadsförmåga” och klarar det mesta så länge den får lite hjälp. Om stjälken är omöjlig att rädda efter den brytits så kan du “toppa” plantan genom att klippa av några millimeter ovanför närmaste bladpar där stjälken brutits (Obs helst 3-4 bladpar bör ha utvecklas innan man toppar en planta).

  Sammanfattning:
  Fläkt: Ha en fläkt spruta luft på plantan. (Ung & Vuxen)
  Nyp: Nyp till med fingrarna på plantans stjälk. (Vuxen)
  Toppa: Toppa plantan där den brutits. (Vuxen)
  Vika: Vika på stjälken. (Ung & Vuxen)

  Torkning/Skördning: Man gör bäst i att ta bort alla blad från blommorna (manicure), bladen kan man sen torka lite hur man vill, eller göra olja av dem. När bara budsen återstår gör man bäst i att hänga dom i ett mörkt utrymme med bra luftcirkulering. THC som utsätts för luft, ljus, uv-strålar och värme omvandlas sakta till en mindre psykoaktiv cannabinoid, CBN. CBN är ungeför 10-gånger mindre verksamt än THC, det är alltså en oxiderad biprodukt av THC’n. Ju högre värme THC’n utsätts för ju fortare omvandlas THC till CBN. Skär av stammen vid jorden med en vass kniv el sekatör,häng plantorna på en lina 2-3 dygn i mörker, normal rumstemperatur och fuktighet,klipp bort alla löv och lägg ut budsen på på en bricka,kartong el dyl,låt ligga ca en vecka eller tills de känns torra (förvara som ovan),lägg då ner dem i en glas burk el liknande och stäng locket(förvara som ovan) efter ca 12-15 timmar öppna burken,budsen kommer då att kännas våta igen, låt burken stå öppen tills de känns torra igen(oftast 12-15tim, känn på budsen i botten av burken), upprepa detta tills de inte längre är fuktiga när du öppnar burken, låt sedan stå (med stängt lock)i kylen i minst en vecka gärna längre,på så sätt drar du nytta av de aerobiska bakterier som tar bort klorofyll samt omvandlar cbd till thc.

  Sammanfattning:
  Bladen: Gör olja på dom.
  Budsen: Häng i tort och luftigt utrymme.
  Värme: UV strålning och värme gör budsens THC till CBN.
  Torka: Torkningen tar upp till 3-4 veckor om du ska ha det bästa.

  Vattning: Vattning är ju också en viktigt punkt. När du vattnar i början utav växtens liv ska du odla ungefär varannan var tredje dag. Det är ganska lätt att se hur just din planta ska vattnas eftersom dom snabbt visar resultat. Om bladen börjar gulna eller bli bruna utepå topparna är det övervattning eller för lite vattning, och du vet nog själv vilket av dom det är. När plantan blir lite större räcker det med att du vattnar ungefär var fjärde dag, och som stor planta räcker det med mer sällan vattning. Näring kan du börja använda dig utav efter ungefär 2-3 veckor. I slutet av plantans liv ska man inte använda sig utav näring. Det är bra om du växlar lite med vanligt vatten och närings vatten. Tänk på att låta kran vattnet stå i ett dygn innan du använder dig utav det eftersom kloret i vattnet bör fösvinna. Regn vatten är väldigt bra att använda. Låt också gärna plantan få torka ut ibland, att inte vattna på ungefär 1 till 2 dar efter du har din planerade vattning, plantan tycks gilla det.

  Sammanfattning:
  1 Vecka: Vattna ca 1 gång varannan dag.
  2 Veckor: Vattna varannan/var tredje dag.
  3 Veckor: Var tredje/fjärde dag.
  4 Veckor: Var tredje/fjärde dag.
  Osv: Nu kan du känna 1 dm jorden när det ska vattnas.

  Blommning: Blommnings fasen är ju så att säga den viktigaste fasen i plantans liv. Det är i den här fasen som blommorna (budsen) produceras och den mesta THCn tillkommer. Det finns några saker du måste tänka på i plantans blomm fas. En utav dom sakerna är att du inte ska använda samma näring som du gjorde innan plantan kom i blomm, en näring du kan använda är “Orkidee” näring. Det har visat sig fungera bra. I blommans fas är det också viktigt att brassa på med ljus. Desto mer lumen desto bättre buds får du. Om du använder dig utav en 400w HPS behöver du inte tänka på det. Men kör du däremot LE lampor eller lysrör så bör du öka med antingen 2-3 lysrör eller 2-3 LE lampor. Helst att du lägger in en 70-150w HPS och använder lysrör/LE lampor samtidigt. Men HPS:er är inte dom lättaste att få tag i om du inte beställer från internet. När du sätter plantan i blomm sätter du ljuset i en 12 timmars ljus och 12 timmars natt fas. På så sätt lurar du blomman att det är på väg att bli vinter och blomman sätter sig själv i blomm.

  Sammanfattning:
  Blommning: Produceras det mest THC.
  Näring: Byt näring (orkidee näring)
  Ljus: Brassa på ordentligt under blomm fasen.
  Blommning: Sätt ljuset på 12h dag & 12h natt.

  Av: Iskall

  svarade 20 år, 6 months sedan 0 Medlem · 0 Svar
 • 0 Svar

Tyvärr hittades inga svar.

Forumet 'Arkivet' är stängt för nya diskussioner och svar.

Start av diskussion
0 av 0 svarar juni 2018
Nu