• Odla i kokos, en FAQ

    Posted by sticklingen on 2009-03-25 at 05:08

    Att odla i coco coir
    Har du frågor om din specifika odling går det bra att starta en ny tråd om det i passande avdelning.

    Kokos blir bara populärare och populärare som odlingsmedium. Kokos ska inte hanteras på samma sätt som jord, det är ofta det felet nybörjare gör. Det är ett hydromedium där näringen tillförs i vattnet, det finns ingen näring i kokos. Får man grepp på näringen och vattningen så är kokos lättare än jord.

    Vad är kokos?
    Coco coir eller förenklat kokos tillverkas av kokosnötens skal. Det är ett organiskt material och kan användas vid organisk odling. Det levereras på säck eller torkat och pressat i form av block som blötläggs och sväller upp. Kvaliten mellan olika märken kan skilja sig en del, om det verkligen gör skillnad tvistar de lärde. Jag försöker köra på det säkra före det osäkra.
    Kokos är även ett utmärkt jordförbättringsmedel.

    Varför ska jag använda kokos?
    Kokos passa alla, från nybörjaren till den erfarna. Det är miljövänligt och helt nedbrytbart. Transporterna kan man dock ifrågasätta som alltid.
    Kokos har en utmärkt dräneringsförmåga och uppsugningsförmåga. Den kan hålla kopiösa mängder vatten och fortfarande ha mer än tillräckligt med luft. Det går inte att övervattna.
    Kokos innehåller svampen Trichoderma som skyddar rotsystemet från sjukdomar och andra svampar (mögel). När man odlar i en genomskinlig kruka kan man se att cocosen blir full med denna svamp, detta är precis i sin ordning och är inte mögel.

    Finns det några nackdelar?
    En nackdel är att det är ett medium, till skillnad från mediumlösa system där rötterna inte har något motstånd vid tillväxten. Det ger långsammare växt de första 1-2 veckorna jämfört med tex DWC (bubblare). Det är svårare att sköta en planta grodd från frö den första veckan än i jord för att man måste kontrollera näringen själv och plantorna är mycket känsliga för över- och undernäring i det stadiet. Det går att så i såjord och sen plantera om den i kokos för att underlätta för nybörjare. Jag brukar ha näringsfritt i ca en vecka tills det börjar komma taggiga blad, då ger jag lite näring med halv styrka och ökar lite varje dag. Mer om färgen börjar bli ljus, tills du når den vanliga näringsdosen.

    Vilken näring behöver jag?
    Du behöver en kokosspecifik näring. Kokosen beter sig konstigt vid höga kvävevärden och den kräver mer kalcium och magnesium. Du kan även använda viss icke kokosspecifik näring med modifierade recept. I kokos är det du som har kontrollen över näringen precis som i annan hydro. Du behöver oftast inte olika näring vid vegg och blom. PK13/14 verkar sätta igång budtillväxten lite snabbare men klonerna utan kom ikapp två veckor senare vid mitt experiment.

    Ska jag ha näring i vattnet varje gång jag vattnar?
    Allt vatten man vattnar med ska innehålla näring, precis som i annan hydro. Förutom när man flushar vid livets slutskede såklart.

    Vilket system ska jag använda och hur ska jag vattna?
    Du kan handvattna kokos, vid varje vattning ska minst 10% av näringslösningen rinna ut ur krukan och kastas. Detta för att förhindra saltuppbyggnad. Man kan även skippa övervattningen och istället flusha plantan med jämna intervaller. Exakt hur ofta som behövs kan jag inte svara på men nånstans mellan varannan och var sjätte vecka skulle jag gissa på. Det kan vara en fördel om man vet hur plantan ska växa och utvecklas när man experimenterar med olika metoder för att veta om man gör rätt. Beprövade sticklingar är altså bäst för experiment.
    Det går även att använda automatisk bevattning som drippers eller ebboflod. En del föredrar att inte återcirkulera näringen utan låta den rinna ut i en slask.
    Det verkar gå åt lägre EC vid återcirkulering än run to waste och handvattning.
    Även ebb & flod och autopot används framgångsrikt med kokos samt säkert fler jag missat.

    Behöver jag kontrollera pH?
    Både ja och nej. Vissa fabrikat är buffrade och då behöver man inte reglera pH om det inte är väldigt hårt vatten. Denna buffert ska normalt hålla i minst 3 odlingar. Man kan även buffra kokosen själv med produkter man kan köpa, tex Canna Buffering Agent. Är kokosen inte buffrad får du kontrollera pH-värdet själv, 5,5-6,5 rekommenderas. Även om kokosen är buffrad kan det bli pH-fall om det finns syrefattigt vatten i kokosen och/eller saltavlagringar från näringen om man inte vattnat helt regelmässigt.
    Använder du ett återcirkulerande system mäter du pH i reservoaren. Annars mäter du det på avrinningsvattnet.

    Ska kokos torka ut mellan vattningarna?
    Kokos får inte torka ut, då sjunker pH-värdet (Men jag har inte mätt själv, hur mäter man pH på något torrt?) och det tar ett tag för kokosen att börja suga åt sig vatten igen. Det är dock inte världens undergång om den råkar torka ut av misstag nån enstaka gång. Det har hänt mig själv flera gånger. Puff puff pass. Tills kokosen blir ordentligt fuktig igen får du då vattna väldigt ofta.
    Vattna så ofta du orkar, hinner och kommer ihåg. Du kan inte övervattna.

    Hur stora krukor behöver jag?
    Krukstorleken påverkar storleken på plantan i mindre utsträckning än för jord, det behövs inte så stora krukor för att få stora plantor. 60g i 1l eller 150g i 3,5l fullt möjligt. Men du vill fortfarande ha tillräckligt stora krukor om du handvattnar så du inte behöver vattna stup i kvarten. Ju oftare du vattnar ju stabilare blir näringsvärdena men samtidigt ska man ta hänsyn till bekvämlighetsfaktorn, pröva dig fram.

    Kan jag använda kokos utomhus?
    Det passar utmärkt när man odlar i krukor eller likvärdigt utomhus.

    Kan jag återanvända kokos?
    Ja, du kan återanvända kokos obestämt antal gånger. Tillverkarna brukar skriva 3 gånger men jag har cocos jag använt långt mer än det. Enzymer som bryter ner döda rötter är nästan en nödvändighet om man återanvänder sin kokos, tex Cannazym. Jag har dock återanvänt kokos många gånger utan att använda enzymer och det har verkat gå bra men jag har misstankar om sämre immunförsvar hos plantorna. Du kan återbuffra kokosen igen med tex Canna Buffering Agent.
    Ytlagret kan vara fullt med näringskristaller som lämpligen avlägsnas, ersätt med ny kokos. Rotklumpen får man krama och skaka tills kokosen har separerat från rötterna. Fina rötter kommer brytas ner rätt snabbt.

    Omplantering
    Man behöver inte väta kokosen innan omplantering för att minska stress, annars är det som i jord.

    replied 11 years, 5 months ago 11 Members · 21 Replies
  • 21 Replies
  • sticklingen

    Member
    2009-03-25 at 10:08

    I Malmö kan du köpa det på ebboflod. I Göteborg kan du köpa det på hydrogarden och i Stockholm kan du köpa det på nordic grow.

  • sticklingen

    Member
    2009-03-25 at 10:15

    @genesha wrote:

    ok. tack så mycket för hjälpen. ska kolla upp om man kan ta sig till någon av dessa ställen på något vettigt sätt. tack för ett snabbt svar…

    Kan poängtera också att man måste ringa o boka tid i förväg om man ska till hydrogarden.

  • dreamevil

    Member
    2009-03-25 at 17:41

    Vilka olika kokos fabrikat har du testat å hur blev resultatet ?

    Jag har bara testat Neopeat i ca 20-25% blandning i jord för det gör joden typ luftigare å som du skrev håller mycket vatten.

    Neopeat är 28-29kr brickan ger då ca 10-12L (blomsterlandet).

    Bionova har ju HN men vet inte om den är bra.

    Mvh DreamEvil

  • sticklingen

    Member
    2009-03-25 at 19:32

    Jag har använt bionova bricks och biobizz säck med utmärkt resultat. Bionova håller pH 5,8 och biobizz mätte jag aldrig på. Rötterna stormtrivs. Att det är stor skillnad på olika märken har jag hämtat från icmag. Man vill ha mycket granulat, lite hår och bra buffring. Bionova har lite mer hår än önskvärt men det är så fruktansvärt billigt.

  • reaper

    Member
    2009-03-25 at 20:17

    Bionova håller mer vatten och är lite mer finkorning är Cocos bounce som finns vanligast tillgänglig i Sverige.

    I stort sett alla webshoppar har cocos pga det är helt sjukt bra. Svårare är inte svaret. :)

    Cocos + autobevattning is the shit!

    Ljus, timers, en reservoar med näring/vatten för ca en vecka..sen kollar man och fyller på näring/vatten efter att ha kollat hur plantorna utvecklas och ev behöver ändring i näringsdosering.

    Må bäst…

  • kringlarn

    Member
    2009-03-31 at 13:04

    Har precis dragit igång en odling med kokos som medium och har en litet problem då jag handvattnar (Satte i frön med svans för 2 dagar sen).
    Översta 1-4 cm torkar Välldigt snabbt och nu när plantorna är så små (tittar upp 2 cm) så når ju inte rötterna ner så bra till fukten/näringen.

    Vad kan man göra för att ytan skall behålla fukten bättre?
    Borde väll hjälpa att täcka översta lagret med lecakulor?
    Kanske lite vanlig jord?

    Dock skall det säga att plantorna verkar må rätt så bra dom växer fint o ser bra ut så kanske oroar mig i onödan?

  • wayne

    Member
    2009-03-31 at 18:40

    @kringlarn wrote:

    Vad kan man göra för att ytan skall behålla fukten bättre?
    Borde väll hjälpa att täcka översta lagret med lecakulor?
    Kanske lite vanlig jord?

    Dock skall det säga att plantorna verkar må rätt så bra dom växer fint o ser bra ut så kanske oroar mig i onödan?

    Nu har jag aldrig använt cocos….
    Men du skulle kunna spänna plast över krukan (med venthål) för att hålla fukten.
    Men det verkar ju gå bra ändå. Cannabis skickar ner sina rötter längre än många andra växter så dom når nog rätt så långt ner rätt så snabbt.

    Fråga:

    Är det för att man inte behöver pilla med PH som ni tycker cocos är så bra?

  • kringlarn

    Member
    2009-04-01 at 05:29

    @Wayne wrote:

    @kringlarn wrote:

    Vad kan man göra för att ytan skall behålla fukten bättre?
    Borde väll hjälpa att täcka översta lagret med lecakulor?
    Kanske lite vanlig jord?

    Dock skall det säga att plantorna verkar må rätt så bra dom växer fint o ser bra ut så kanske oroar mig i onödan?

    Nu har jag aldrig använt cocos….
    Men du skulle kunna spänna plast över krukan (med venthål) för att hålla fukten.
    Men det verkar ju gå bra ändå. Cannabis skickar ner sina rötter längre än många andra växter så dom når nog rätt så långt ner rätt så snabbt.

    Det med plasten skulle kanske gå men blir rätt mkt jobbigare med vattningen.
    Får helt enkelt vattna mindre o oftare tills dom växt till sig nån vecka :)

  • sticklingen

    Member
    2009-04-01 at 07:02

    Ett bra sätt att hålla ytan fuktig brukar vara att köpa bättre kokos. 😆

    Men skämt å sido så borde det gå utmärkt o vattna oftare men du behöver inte dra ner på mängden du vattnar bara för det. Det är bara o vattna på. Glöm inte att minst 10% ska rinna igenom.

    För att undvika diskussioner om specifika odlingar i denna tråd hänvisar jag här till reglerna. Det går jättebra att skapa nya trådar. Just den här gången tillförde det dock något till tråden som exempel på hur kokos av sämre kvalitet kan bete sig.
    @regler wrote:

    3. Rubriken och det första inlägget i varje tråd bestämmer hela trådens ämne.
    (Byt inte ämne och undvik onödiga sidospår.)

  • rixkrim

    Member
    2009-04-02 at 21:56

    @wayne wrote:

    Fråga:

    Är det för att man inte behöver pilla med PH som ni tycker cocos är så bra?

    Jag måste justera pH trots att jag kör cocos. Har ganska hårt vatten här så jag lär sänka med hesi pH minus.

  • reaper

    Member
    2009-04-03 at 10:51

    Tack för en bra FAQ sticklingen. Vore kul att se någons cocos-odlingsdagbok. Gärna på SoG i cocos. Någon som har länk till en sådan?

    Edit: Hittade en rätt schysst här:
    http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=79666

  • dreamevil

    Member
    2009-06-02 at 18:44

    Hittade lite kul innehålls info ang cocos.

    Coco Peat Product

    Chemical Analysis

    Electrical Conductivity : 1 – 2 mS / cm

    PH : 5.5 – 6.8

    Air filled Porosity : 17 – 19 %

    Water Holding Capacity : 850-910 %

    Dry Bulk Density : 0.11 g / cc

    Moisture : below 15 %

    Total Porosity : 89 %

    Cation Exchange Capacity 56.8- 72.2 (meg/100g)

    Phosphorus -PO4 1.6 mg/l

    Potassium 190.5 mg/l

    Magnesium 5.0 mg/l

    Zinc 1 mg/l

    Vet inte om nån har nån nytta av det men man kan inte få för mycket info tror jag iallafall..

  • trainwrek

    Member
    2010-02-12 at 11:00

    Minnst 10% skulle rinna ut. Ska man då vattna på enda tills det rinner ut eller är det nån sorts metod som skall användas?

  • b52

    Member
    2010-02-12 at 16:21

    Nån som testat blanda cocos/perlite? En del tester på nätet visar på
    bra resultat…
    Ska starta Hempy hinkar och har canna cogr och perlite, ska buffra cocosen
    till ca 5.5ph…visst borde det fungera?

  • reaper

    Member
    2010-03-19 at 09:20

    Jag undrar när man egentligen ska slänga på näringen? Det står ju i schemat att man ska börja vräka på direkt när veg-stadiet börjar, så jag gjorde det. Nu har de stått helt stilla i växten i ca 24 timmar. Sen så när jag läste några growdiaries från icmaq så såg jag att de inte började med näringen förrän efter 2 veckor. Det är så segt med information när det gäller cocos. Någon som vet?

Page 1 of 2

Log in to reply.