Ett svenskt cannabisforumForumsUniversitetet – Samhälle och kulturU| Lag & rättNytt utandningstest som kan detektera cannabis (bland annat)

 • Nytt utandningstest som kan detektera cannabis (bland annat)

  Postat av enzi på 2013-01-02 at 08:39

  Här var en intressant nyhet på DN:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-drogtest-snart-har

  Det är alltså forskare på Karolinska Institutet som har utvecklat ett utandningstest som kan detektera bland annat amfetamin, cannabis, kokain och ecstasy i utandningsluften, och i framtiden kommer polisen troligen använda detta vid t.ex. trafikkontroller. Tydligen kan testet bara spåra droger ett dygn tillbaka, så det ersätter inte helt urin och blodprover. Det verkar dock finnas, eller har åtminstone funnits, någon typ av lagliga förhinder för sådana tester, men det kanske ändras snart, eller så har det redan ändrats. En lite äldre nyhet här:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/krav-pa-drogtest-vid-vagkanten

  Det står inget om det i artikeln om det nya drogtestet ovan, men rimligen så kan man väl tänka sig att polisen kan komma att använda sådant när de griper någon på stan som de misstänker är påverkad också, så det är väl inte bara en trafikgrej. Bara för att polisen inte har någon anledning att gå och testa om folk druckit alkohol t.ex. på stan eller på skolor (eftersom alkohol inte är olagligt i sig, utan bara i vissa sammanhang som t.ex. trafiken) så finns det ju inget som hindrar dem från att använda dessa drogtester lite varstans i samhället. Kanske kan man också tänka sig att arbetsgivare hellre använder utandningstester än att tvinga sina anställda att pissa.

  Samtidigt har straffen för narkotikabrott sänkts på senare tiden, och gränsen för vad som räknas som grova brott har höjts:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-hd-praxis-kritiseras-av-polis

  Utvecklingen går med andra ord åt olika håll på samma gång.

  Man blir lite nyfiken på hur dessa tester fungerar. Om det t.ex. spelar någon roll om man röker, vaporizar, eller äter cannabisen, för vilket utslag testet ger.

  svarade 9 år, 9 months sedan 2 Medlemmar · 2 Svar
 • 2 Svar
 • chong

  Member
  2013-04-23 at 17:19

  Kan i och för sig se fördelar med dessa nya tester. Skulle det bli lagligt med cannabis så är det ju bra att man kan kolla eventuell drogpåverkad bilkörning, för det är väl ingenting som vi förespråkar.
  En annan fördel är ju att man ej riskerar att torska för att man rökt flera dagar tidigare som ju är fallet med de gamla testerna.
  Det gör det ju också möjligt att kolla att man ej jobbar påverkad. Då kan man ju förbjuda företag att kolla vad man håller på med på fritiden. Det kan man ju tycka att dom inte har med att göra.
  Med andra ord. Det kan ju vara bra verktyg för framtiden ifall förändringar skulle komma.

  Mvh C.

 • thc-junkie

  Member
  2013-06-15 at 16:21

  Av onämnda anledningar fick jag ta del av detta test.

  Tyvärr (för oss) klarade detta utandningstest mer än 24 timmar detektionstid när det gäller rökt cannabis. Säkra 46 timmar, upp till 96 timmar enligt hörsägen på platsen.

  Detta är framtiden damer och herrar, utandningstestet kommer bli standard för drogtester i Sverige.

  Men som vanligt slår drogtesterna hårdast mot den minst farliga drogen. Men lite bättre med 46 timmar än 2 veckor. Moving in the right direction at least..