• Narkotika politik

  Posted by reaper on 2003-02-27 at 14:34

  Cannabis en politisk fråga?

  Jag undrar om det är försvarbart att ha en lag där den som odlar en växt, och röker dess torkade växtdelar i sitt hem ska kunna dömas till fängelse? Enligt min vetskap tycks det bli allt mer vanligt att röka cannabis i övriga världen och så även här i Sverige. Innehav av mycket små mängder cannabis, (gram), är klassificerat som narkotikabrott. Straffet för ringa narkotikabrott är böter (eller fängelse upp till sex månader, (jag är lite osäker).

  Dödlig dos av cannabis är så väldigt mycket större än en normal dos att det inte tros vara möjligt att uppnå genom rökning. (Normal dos ca 0,4g dödlig dos > 1kg enligt information på rådgivning av narkotikafrågor i Lund hemsida)
  Är det inte lite märkligt att ”Sverige i EU” arbetar i motvind nu när det enligt mig och många andra har börjat bli lite humanare syn på drogen cannabis bla annat i flera EU-länder. Den svenska lagen måste ändras.

  Vad händer till exempel om en vanlig svensk turist under en utlandsvistelse i ett liberalare land röker en joint (en cigarett preparerad med cannabis),
  efter någon vecka när personen ifråga kommit tillbaka hit till Sverige, råkar ut för en poliskontroll av någon anledning.
  Polisen tar ett urintest eller blodprov,
  svaret blir troligtvis ”Cannabisrökare” alternativt ”Knarkare”, ett faktum som gör att vederbörande kanske får gå igenom en mängd trassel hos olika myndigheter och kanske en förklaring hos sin chef på jobbet vilket säkert inte heller känns särskilt trevligt.

  Cannabis kan nämligen spåras upp till flera veckor efter ett enda röktillfälle. Är det samma sak som att man faktiskt är påverkad?
  Möjligtvis rent medicinskt.
  Det finns säkert medicinska instrument för att mäta om du drack en öl i förrgår, men inte anses man vara alkoholpåverkad idag för det.
  För visst är det kanske cannabisrökning som är inkörsporten till allt narkotikamissbruk, men jag menar att det är narkotikapolitiken som driver in cannabisrökare i samma kretsar där missbruk av akut livsfarliga droger förekommer.
  Jag hävdar att ett samhälle måste skilja på missbruk och bruk av droger. Med nuvarande politik kan många som röker cannabis inte gå ut offentligt och argumentera för sin sak utan risk för att bli arresterade av polis eller kanske bli av med jobbet.
  Endast med anledning av att en person tycker om att röka hasch någon gång ibland kan kosta honom eller henne dryga böter eller i värsta fall fängelse.
  Inget förbud kan få bort allt missbruk helt och det måste få vara accepterat att få använda en drog som man kan odla upp hemma, och som dessutom är näst intill omöjlig att överdosera till dödlig effekt.

  Ett förbud bjuder in till kriminell verksamhet. Det borde vara välkänt att nu när cannabis är olagligt blir det bra affärer för kriminella gäng att arrangera smuggling och därigenom tjäna stora pengar. Förbud och skatter hindrar inte folk att få tag i vad de vill ha. Man kan ju se hur det gick när skatten på cigaretter höjdes, då fick cigarettsmugglingen ett uppsving. Sedan skatten sänkts har staten ändå inte lyckats bli av med smugglingen. Marknaden är redan etablerad.
  Förbudstiden i USA gjorde att maffian kunde stärka sina positioner och de har fortfarande stort inflytande på flera håll. Jag tror inte att missbruket bland unga kommer öka mer för att det blir lagligt men kanske snabbare, men det sker ju en ökning redan nu.
  Jag tror att det finns ett stort mörkertal bland svenska invånare som inte vill eller vågar ge sig tillkänna på grund av dagens hårda narkotikapolitik.
  Jag hävdar att det vore mycket mer humant för både individ och samhälle om cannabis togs bort från narkotikastraffskalan.

  Det kommer att bli svåra problem för Sverige i EU där det blir en allt mer liberal syn på cannabis. Vem ska samhället och staten stödja? Invånarna eller de kriminella ligorna? Ligorna tjänar mer pengar ju längre tiden går.

  Annars kan det väl snart det väl snart dags att totalförbjuda rökning och alkohol som kostar staten massor med skattemedel varje år. Sen kan man ju börja förbjuda bilar för alla avgaser.
  Ett faktum är att i flera andra EU länder har vanligt folk börjat acceptera bruk av cannabis och därmed har lagarna börjat regleras därefter, detta kan leda till svåra problem för Sveriges narkotikabekämpning mot cannabis.

  Vad jag tycker kanske inte spelar så stor roll, eftersom jag inte vill eller kan gå ut offentligt i debatt. Antingen blir man beskylld för att vara flummare, knarkare, pundhuvud, idiot, eller så kan man råka ut för lagens långa arm.
  Jag tänker nämligen inte riskera att bli av med mitt jobb.

  Jag sticker inte under stol med cannabis kan vara farligt och säkert är, tvärtom, men jag menar att en person som röker cannabis under normala omständigheter inte utsätter sig själv eller andra för någon större skada. Är det ”kicken” man vill förbjuda så är det ju ett helt bisarrt samhälle vi lever i, för man måste väl som vuxen individ själv få välja hur man vill leva sitt liv?

  replied 21 years ago 2 Members · 5 Replies
 • 5 Replies
 • UpInSmoke

  Member
  2003-02-27 at 22:01

  Using the criminal law to prohibit a (possibly) self- endangering form of behavior is repugnant to the fundamental values of a legal system founded on personal liberties and is thus not part of the legitimate function of a criminal justice system supposed to uphold a system of that kind. That applies to the consumption of all drugs but particularly so in the case of cannabis which, while it is not harmless, is nonetheless far less dangerous than the others. Accordingly, German legal commentators have of late increasingly tended toward the view that, because it violates the principle of proportionality, the prohibition of cannabis consumption is unconstitutional.

  -Cannabis Report of the Swiss Federal Commission For Drug Issues (EKDF)
  May 1999

 • UpInSmoke

  Member
  2003-02-28 at 00:13

  Ja – nu är det ju så att den som tar heroin eller röker cannabis utför en handling som riktar sig mot den egna personen. Medan den som börjar skjuta folk riktar sina handlingar mot andra. Det är den skillnaden budskapet i din avatar syftar till. Poängen är ju att det endast är den enskilde individen som har rätten att fatta beslut som rör den egna personen.

  Jag kan inte se att det budskapet är förenligt med ett förbud av vare sig lätta eller tunga droger. Inte heller kan jag se att ett förbud på något märkbart sätt skulle hindra dessa från att sprida sig i samhället.
  Istället, och detta gäller i högre grad heroin än cannabis, har ett sådant förbud en rad negativa effekter som inte skulle drabba vare sig samhället eller den enskilde användaren om heroinet var lagligt.

  Legalförskrivning är ett utmärkt exempel på hur man i Schweiz och Holland har lyckats tackla de ENORMA problem vi i Sverige upplever med heroinmissbruk: marginalisering, dödlighet, kriminalitet, prostitution etc. Legalförskrivning är en form av legalisering som jag stödjer. Däremot vet jag inte hur ett system för icke-medicinskt bruk skulle utformas, men å andra sidan finner jag inte frågan särskilt angelägen heller i dagsläget.

 • reaper

  Member
  2003-02-28 at 01:12

  UpInSmoke: Jag håller helt med dig.

 • reaper

  Member
  2003-02-28 at 12:12

  Fraktal,

  “Att utföra “självdestruktiva” handlingar skall enligt mig bara tolereras till en viss gräns.”

  Det är just så som våra folvalda resonerar betr. narkotika. Vem avgör vad “självdestruktiva” handlingar är? Du? Knappast! Lika lite som jag eller någon anna för övrigt. Är det självdestruktivt att pierca sig? Tatuera sig? Äta dålig kost? Vara med i AFA eller Livets ord? Deltaga i medicinska experiment? Ska vi upprätta en lista på självdestruktiva saker?

  Rätten att göra vad man vill men sin kropp måste vara OINSKRÄNKT och får inte REGLERAS. Börjar man rucka på denna rättighet är man snart ute på djup vatten även fast ditt syfte kanske är gott.

  Peace 8)

 • reaper

  Member
  2003-04-28 at 16:05

  UpInSmoke:
  Jag håller med dig till fullo.
  Eftersom cannabisintaget bara rör den egna personen borde det vara lagligt. Det som försigår nu är fascistmetoder av några få utvalda överförmyndare som säger vad som är bäst för dig och din omgivning.

Log in to reply.