• Nån som har erfarenhet av aloe vera?

  Posted by reaper on 2003-03-18 at 10:58

  Jag har precis fått ett litet aloe vera-skott som jag har planterat, någon som har någon erfarenhet av denna växt?
  T ex ska den ha mycket vatten/ljus eller t ex vad ska man använda för växtnäring? går flytande blåkorn bra?

  replied 20 years, 6 months ago 4 Members · 9 Replies
 • 9 Replies
 • aghori-baba

  Member
  2003-03-18 at 15:13

  Aloe ska ha lite vatten och mycket ljus. När du planterar skottet lägger du det bara ovanpå jorden, så söker sig rötterna ned.

  Jag brukar luta skottet mot kanten av krukan och från början inte låta jorden torka ut under alldeles för långa perioder, men den får heller inte stå för fuktigt, då ruttnar den.

  Jag har aldrig använt näring till mina, jag bara planterar om dem ca 1 ggr/ år. Men de växer bra ändå, men jag kan tänka mig att blåkorn liksom de flesta andra blomnäringar fungerar alldeles utmärkt i små doser.

  Tänk på att Aloe gillar sandig jord, typ kaktusjord.

 • reaper

  Member
  2003-03-18 at 15:33

  Ok, tack för ditt svar.
  Nu gjorde jag så som att jag gjorde hål ett hål för rötterna som hade bildats och så stack jag ner rötterna i det hålet samt lade dit lite lös jord, så jag kanske blir tvungen att ta ett nytt skott om det här inte fungerar :/

  Fast kaktusjorden var rätt i alla fall, tur de :)

 • aghori-baba

  Member
  2003-03-18 at 15:51

  Har den redan fått rötter tror jag inte att det är något större problem. Att lägga skottet ovanpå gör man med skott som inte ännu har utvecklat rötter.

  Se bara till att inte övervattna den.

 • high-jack

  Member
  2003-03-19 at 22:14

  Aloe Vera är en otroligt fin växt att odla 8) Den växer snabbt, och förökar sig som kaniner. Och dess användningsområden är stora, särskilt om du bränt dig i solen eller blivit stucken. Fungerar i de flesta fall bättre än det mesta du köper på apoteket.

  Lycka till!

 • reaper

  Member
  2003-03-19 at 22:39

  Kul att höra :)
  Får hoppas att jag klarar den nu, men det borde inte vara några större problem.

 • reaper

  Member
  2003-03-19 at 22:54

  låter riktigt nice…

  hur får man tag på aloe vera?

 • reaper

  Member
  2003-03-19 at 23:16

  Såg att det gick att köpa frön för 40:-, men varför inte be att få ett skott av nån polare? det måste väll vara någon i din bekantskap som har en Aloe Vera planta :)
  Eller så kan du få ett av mig när min planta har vuxit till sig, men det kan ta ett tag.

 • pachipachihand

  Member
  2003-03-27 at 10:58

  Vad är bäst? Att odla eget aloe vera eller att köpa nåt sorts extrakt på hälsokostbutiken? En till fråga: Hur ska man använda aloe veran när man väl odlat upp den? Bara lägga bladen på såret eller? Det tvivlar jag iaf på… :?

 • aghori-baba

  Member
  2003-03-27 at 12:31

  PachiPachiHand dela bara på bladen med t ex rakblad och skrapa ur gelén som finns däri. Gelén använder du sedan som salva, det går att förvara några dagar i kylskåp men jag tycker det är bäst att ta det färskt direkt från plantan.

  Skillnaden mellan det man köper i hälsokostaffären och det man odlar själv har jag ingen aning om, dessutom finns det ju väldigt många olika sorters Aloé. Men jag anser att om man lägger ned sin egen energi i odlandet bygger man en planta med mer kraft än en som är odlad för dess ekonomiska syften.