Ett svenskt cannabisforumForumsCoffeeshopenCannabisodlingNågra tänkvärda ord om N Ä R I N G NPK-ratio

 • Några tänkvärda ord om N Ä R I N G NPK-ratio

  Postat av billball420 på 2011-03-08 at 21:18

  @cthullu wrote:

  Vi tar det från början, först och främst för lite eller för mycket är alltid relativt, det är rationa som är intressanta. Dvs t.ex. NPK (kväve, fosfor, kalium) 3 1 5 är samma sak som NPK 6 2 10 bara det att den skall spädas hälften så svagt.

  Som jämförelse tittar vi på vanlig “krukväxtnäring” av märket POKON jag råkar ha en gammal flaska liggandes av.
  Hursomhelst, denna näring har N – P – K ration 7.0, 1.3, 5.8.
  Vi noterar att kväve är dominant. Denna och liknande funkar som vegnäring.

  Men den har aldeles för lite av både fosfor och kalium (i förhållande till mängden kväve alltså) för att frambringa feta buds.

  Orkide’ näringen av samma tillverkare POKON ligger på 5.0, 2.6, 5.8. – ja jag har en sådan flaska också, och den används till orkide’er och inget annat Blinka

  Ok, det är samma rekommenderade utspädning på dem, då jämfört med den man kunde använda som vegnäring har de alltså trappat ned på kvävet en aning. bra. När vi inte längre bulkar grönmassa/blad behövs inte lika mycket kväve. Det är dubbelt så mycket fosfor. nice. fosfor är bra för blommor och orkide’er har ju stora sådana. Kaliumet däremot är precis samma mängd som den som passade för vegetativ tillväxt. vad nu!? Ska man bulka stor massa i form av frukt / frön / stam och inte bara stora tunna blomblad behövs massor kalium. Gäller för tomater. Gäller för feta buds. Om man inte rakt av köper resonemanget kan man ta en funderare varför produkten PK används så mycket i blom. just det, P som i fosfor, och K som i kalium. Man behöver mer av båda jämfört med vegnäring och orkide’ näring ger bara extra P.

  Så när kaliumbristen uppstår med sneda eller lite skrumpna blad, blek och svajig stam, bränna liknande torra fläckar längst med kanterna kan man öka mängden för att ge mer K men då ger man ju samtidigt mer av N och P och det slutar i N bränna.
  Ser man inte skillnad mellan K brist och N bränna öser man på. (vanligt)
  Ser man skillnad trappar man ned igen och får K brist igen.

  Visst går det och visst kan man få en hyffsad skörd, men långt ifrån optimalt.
  De två odlingar jag trodde på guiderna som rekommenderar orkide’näring (min andra och tredje odling, vart sämre än min första då jag bara planterade om i större och större kruka vid brist) slutade med att jag satsa på att ligga på en inte alltför dödskraftig bränna och en inte alltför kraftig K brist Hellre lite sönderbrända blad än aldeles för små buds typ.

  Detta borde typ saxas ur och klistras någongång för jag orkar inte skriva en bok varje dag i veckan jag ser någon som blivigt lurad till att tro att orkide’näring är jättebra.
  (men det går som sagt ändå och det är bättre än vegnäring)

  Observera också att om ni jämför olika svenska förpackningar av näring med vad man läser på utländska forum så skiljer sig P värdet markant för vad som är bra. Sverige anger inte siffran för P på samma sätt så svenska siffror är mycket lägre för samma mängd!!

  Lämnar åt den som orkat läsa så här långt att själv kolla upp vad lämplig NPK är för cb. (tips: google, eller kolla på en cb-näringstillverkares hemsida eller liknande) samt hur man översätter utländs P värde till svenskt.
  Kan också nämna att Tomatnäring funkar bra. I princip näring för alla kaliumslukare är finfina grejor om man inte vill handla från growshops.

  svarade 11 år, 1 month sedan 12 Medlemmar · 22 Svar
 • 22 Svar
 • baralillajag

  Member
  2011-03-09 at 01:30

  Kan dra lite om dosering.
  När jag kör helt i hydroläge, dvs mitt medium har ingen näring kvar så använder jag 0,7-0,8g N och runt 1-1,5g K per 10 liter näringslösning under 400 watt, 28-29 grader och 50% luftfuktighet.
  Har du en näring med 2,5/1,5/4 så innebär detta ca 2 msk (30ml) per 10 liter vatten.
  Denna dosering brukar innebära att alla plantorna växer bra utan att någon bränns; många får en lättare brist i slutet av blomningen (bra smak), utan att skörden verkar påverkas mätbart negativt. Givetvis förutsätts att Ph hålls någorlunda inom rekommenderat intervall (själv siktar jag på 5,5, men det stiger ibland upp till 6,5 och liknande).
  Har man starkare ljus, eller väldigt fuktigt så behövs lite starkare näringslösning – motsvarande minskning får göras om man har svagt ljus eller torr luft.

  Kör man med jord eller annat medium som fortfarande har viss näringsreserv kvar, så bör dosen vara betydligt mycket lägre – 1/2-1/6 av den jag angav. Näringsbränna, även om den är lätt, är väl kanske den vanligaste orsaken till dåliga skördar (tätt följt av överbevattning/syrebrist i rotparti, koldioxidbrist och fel temperatur).

 • doctordoom

  Member
  2011-03-09 at 06:53

  Läste på weedfarmer.com att för vegg skulle man köra 15-5-5 (3-1-1) och för blom 10-30-10 (1-3-1) för NPK.

  Kollade även på min flaska (om jag tyder det rätt) har den 5-5-5 (1-1-1). Vad är risken med att använda den? Risk för att få för mycket K (kalium) då den ligger högt i förhållande till guiden eller för mycket N (kväve) i blom fasen?

  Bra skrivet, letade efter detta tidigare på forumet men hitta inget (om en trasig länk)! Tack Billball420!

 • cthullu

  Member
  2011-03-09 at 16:00

  Eftersom jag inte orkar skriva en halv bok till svarar jag bara: läs aldrig mer på weedfarmer.com och läs om översta inlägget i denna tråd ordentligt 3 ggr.

  BLJ “förstörde” hemläxan genom att ha med en fungerande ratio i sitt inlägg. (hade jag själv också precis i början, fast jag avrundade kraftigt så blir aningen missvisade) Notera att det innebär nästan dubbelt så högt värde på K som N.

  Skulle man någonsin i sitt liv få se en kaliumöverdos (högst osannolikt) så är det som inträffar att man får en magnesium (Mg) lockout dvs samma symptom som vid mg brist.

 • billball420

  Member
  2011-03-10 at 10:46

  Vi konstaterade att potatisgödsel också är bra och jag hittade Weibulls potatisgödning i höstas på Granngården. Förpackningen är på 1,5 kg och skall räcka till 30m². Jag har glömt priset men utgår ifrån att det var överkomligt lågt.

 • razer

  Member
  2011-03-10 at 10:58

  Jag använder potatis näring när jag odlar utomhus, tro mig du får extremt mycket för väldigt lite pengar. :) Att använda det inomhus har jag aldrig haft möjlighet till dessvärre, men kan inte tänka mig att resultatet skulle bli sämre direkt.. :hemp:

  /razer :hippie:

 • nisse_hult

  Member
  2011-03-17 at 20:08

  Detta ämne är inte helt lätt alltså…

  Ratio 3-1-5 (6-2-10) är det optimala men vart ligger toleranserna innan man gissa sig till problem?

  Jag har en näring från Gunry som är: 4 – 2.6 – 5 (8-5.2-10).
  Vågar jag använda denna till blom tror ni?

 • cthullu

  Member
  2011-03-17 at 20:49

  3, 1, 5 (<--- svensk angivelse av P) är kanske inte optimalt men det funkar i både veg och blom! Ofta funkar blomnäring fint i veg men inte tvärtom. Extra kalium och fosfor är namnam för rötter och stam även i veg... Risken är P bränna i veg men krävs rätt mycket, tomatnäring ger inte det enligt min erfarenhet. Sen avrundade jag, egentligen är den näringen 2.5, 1, 4.5, orginaltexten är tagen ur en tråd där jag försökte förklara varför orkide'näring är olämplig som blomnäring, men det är en seglivad vanföreställning att den skulle vara ett bra alternativ om man inte vill handla cannabisnäring från growshops så kändes inte så noga med siffrorna, samt att jag ville att läsarna skulle kolla upp själva.
  Men det verkar ju sluta med att de hittar helt galen info (weedfarmer siffrorna någon hittade) ute på nätet suck.

  Sen är det ingen exakt vetenskap, ca 7, 6, 12 (<--- icke svensk angivelse av P!) är t.ex. vad soma rekommenderar i sin bok. Skiljer sig lite hit och dit om du jämför olika böcker och ålika kommersiella cb näringar. Förstår inte vad som är svårt/krångligt, det enda man egentligem behöver ta till sig av alltihop är: 1) I veg funkar i princip alla näringar för gröna växter.
  2) I blom ska man leta efter så hög kalium ratio som möjligt. Edit: sista siffran ska alltså helst vara nästan dubbelt så stor som första siffran. Typiska sådana näringar är för kaliumslukande växter såsom tomater och potatis. Dessa näringar innehåller så vitt jag vet alltid extra fosfor också om man jämför med de jag satte i 1). För mig har det funkade bra med sådana även i veg.

 • grim

  Member
  2011-03-18 at 08:52

  Då borde den kaktusnäring jag hittade i brist på tomatnäring duga med npk-ratio på 3-2-6 (detsamma som 6-4-12?) om jag inte missförstått dig :)

  Tack som fan för att du delar med dig av sånthär så jag slapp gå på niten att använda orkidenäring :)

 • nisse_hult

  Member
  2011-03-18 at 17:30

  Okey… Tack cthullu! Grymt att det finns folk som du som tar dig dit och svarar ordentligt så vi mindre begåvade förstår =)

  Allt är ju ganska enkelt när man vet hur allt ligger till osv osv.

  Har hittat en näring med 3-1-5 från Substral som jag kommer köpa imorgon så det kommer bli kanon. Bra att ha en som fungerar till både vegg å blom så man slipper vela hit å dit.

  Tack igen!

  Edit:

  Företaget hade aldrig sett den flaskan med näring… Suck. Skall fasen maila å klaga. Ändå har dem den på sin hemsida….
  Hittade ändå Tomatnäring med samma ratio så jag skall försöka med det.

 • ryder

  Member
  2011-05-04 at 08:38

  länk cthullu glömde dela med sig ;) :P
  http://www.primalseeds.org/npk.htm

 • cthullu

  Member
  2011-07-05 at 15:41

  :wall: för att vara övertydlig på förekommen anledning: Till exempel den kaktusnäring som Grim nämner i denna tråd har alltså en mycket bra ratio. Använd en sådan eller någon med liknande NPK och inte orkidenäring.

  Och använd för guds skull inte “Blomstra” och liknande i blom.

 • ryder

  Member
  2011-07-18 at 07:54

  Jag hittade en löknäring för min utomhus odling med NPK på 4-4-10 jag spridit ut nu i blom. Borde funka ypperligt?!
  http://www.nelson.se/prod.aspx?productid=259973&smap=1&lng=DUT

 • cthullu

  Member
  2011-07-18 at 08:45

  Ja, det tycker jag, men finns en liten risk med så höga K ratios ifall den inte samtidigt skulle innehålla tillräckligt med Mg. (Mg och K går lite hand i hand)

 • allanballan

  Member
  2011-08-04 at 12:53

  ÅÅÅ har jag äntligen lyckats köpa rätt sak!?

  [img][/img]dsc3769s.th.jpg Uploaded with ImageShack.us
  NPK-gödsel 3-1-5, fast P2O och K2O, kolla billden.

  ettiketten ser ut så här:
  [img][/img]dsc3768j.th.jpg Uploaded with ImageShack.us

  Baksida:
  [img][/img]dsc3770.th.jpg Uploaded with ImageShack.us

  Den finns på bauhaus för 50-75kr, kan ju vara billigt om den duger?

 • cthullu

  Member
  2011-08-07 at 07:43

  Ja den funkar nog fint, men är inte optimal, aningen låg på P. Har använt den själv en halv odling ,ed ganska bra resultat.

  Antagligen kan du ge den rekommenderade dosen dubbelt så ofta till dina hampaplantor som står angivet för tomater, men börja med rekommenderad dos och testa att steppa upp och se hur den reagerar. obs, ge inte starkare dos utan oftare istället.

  Skulle du få problem med den är det antagligen P brist i blom liknande den folk ibland får med cannas bioflores så det kan du hålla lite utkik efter.

Page 1 of 2