• Mitt förslag till projekt.

  Postat av drullper på 2006-10-13 at 10:32

  Mitt förslag till projekt.

  Som det kanske framgår i Lag & rätt forumet vill jag att vi ska kunna förklara hur det offentliga Sverige går tillväga i sina beslut.

  Problemet:

  Som jag upplever det idag så handlar väldigt många inlägg om ungefär samma saker, det rör straffrättsligpåföljd vid narkotikabrott, det rör polisens befogenheter både för diverse visitationer/besiktningar samt eventuell husransakan, vad som händer med körkort, lämplighetsintyg, vad socialen har för befogenheter och hur de gör sina bedömningar (hänger nära ihop med körkortsfrågan) osv. Trådarna börjar med att någon ställer frågan, där efter rasslar det in ca 2-10 inlägg om att saker och ting är fel samt om någon hamnat i en liknande situation. Då det till exempel gäller det straffrättsliga hamnar i princip alltid viktresonemanget i fokus, genom ett mirakel slänger någon ibland in en tabell utifrån Georg Sterzels Studier rörande påföljdspraxis m. m. Tråkigt men sant.

  Mitt förslag till lösning:

  Att bara förklara påföljden med Sternzel är att be folk spela tennis med sig själv. Så är det ofta med många andra områden också. Därför är min tanke att vi i den här gruppen ska skriva ihop ett antal dokument (vi bör inom gruppen noggrant gå igenom dessa så att de verkligen är korrekta innan vi lägger ut dem) där man går igenom vad som gäller, vilka rekvisiten är och hur dessa ska tolkas och bedömas. Att genomgående förklara dessa på ett lekmannaspråk men ändå hänvisa till de relevanta lagrumen. Att plocka ut relevant praxis, sammanfatta den och koka ner till vad som är vikigt i dessa bedömningar. Där igenom ge SweCans medlemmar de redskap de behöver, inte bara för att skapa sig bättre bild av rättsläget utan också därigenom förse dem med redskapen om de skulle hamna i problem. Att kunna hjälpa & ställa krav på sina försvarare som inte allt för sällan kan vara otroligt ointresserade av allt annat än att lämna in en faktura vid slutet av eventuell rättegång.
  För att komma ifrån alla skräpinlägg som postas som svar till de ursprungliga inläggen vill jag införa samma modell som i ”Frågelådan”, dvs att bara ett visst antal utvalda medlemmar får en möjlighet att svara frågeställaren. Skulle det komma upp frågor som vi inte berör i våra ursprungliga dokument får vi sätta och att skriva ihop dessa. I och med att dessa dokument utökas kommer det förhoppningsvis framöver inte bli så många inlägg i forumet Lag & rätt utan endast ett begränsat antal klistrade trådar. Trådar som medlemmarna kan läsa och få svar på sina funderingar. Det behöver inte finnas 40 trådar om ”vad kommer jag få för straff??”

  Mina frågor till er är följande:

  Vad tycker ni om mitt förslag? Bra, dåligt, vad går att förbättra. Finns det andra lämpliga lösningar istället för ovanstående? Vilka ”dokument” bör vi ta fram? Osv, spruta ur er idéer. Som jag skrivit tidigare, det finns ingen prestige i mitt förslag ovan, det är det viktigast ni behöver ta fasta på.

  svarade 16 år, 5 months sedan 3 Medlemmar · 4 Svar
 • 4 Svar
 • self

  Member
  2006-10-13 at 16:59

  Jag tycker att det är en bra idé att samla information om ämnet i lätt tillgängliga dokument, som ‘Arkivet’ men systematiserat på något smartare sätt än en massa random topics i en forumdel.

  Frågelådan-modellen har jag dock inte så mycket till övers för. Den hämmar meningsutbyte och tar död på potentiella intressanta diskussioner. När vi nu är på ett diskussionsforum är det enligt min åsikt saker som snarare borde främjas. Visst är det ett problem med skräptrådar i forumet men jag ser i så fall hårdare moderering som ett mindre ingripande och generellt sett bättre alternativ.

  Kanske kommer med fler synpunkter senare, nu är det dags att göra “annat” :D

 • drullper

  Member
  2006-10-13 at 20:09
  self wrote:
  Frågelådan-modellen har jag dock inte så mycket till övers för. Den hämmar meningsutbyte och tar död på potentiella intressanta diskussioner. När vi nu är på ett diskussionsforum är det enligt min åsikt saker som snarare borde främjas. Visst är det ett problem med skräptrådar i forumet men jag ser i så fall hårdare moderering som ett mindre ingripande och generellt sett bättre alternativ.

  Kanske bara är jag som är bitter, men det känns som att jag vill ha bort trådar som dessa… de känns inte relevanta alls…
  https://swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=43366
  om en enskild näringsidkare tar kissprov eller ej inför en anställning, känns som att man skulle kunna trycka in ett inlägg om att kollektivavtalen reglerar detta under anställning och att arbetsgivaren innan anställning kan kräva vad fan han vill..
  osv…

  Men som du skriver, det optimala är ju ett mer levande forum där diskussionen står i centrum, problemet är att universitets avdelningen ofta förvandlas till småskoledelen. Diskussion i all ära men snickesnack ? Men det kanske är mitt fel, ett resultat av mitt bristande engagemang i modereringen sista 9-11 månaderna… Det var trots allt en högre nivå då jag moderade hårt.

  Mitt förslag på styrning mot frågelådan har nog delvis med min egen lättja att göra. Det blir mindre arbete men kanske ett sämre forum istället tyvärr..

  Lättja är ju varken ett argument eller undanursäkt. Så det kan nog ligga mycket i din input Self..

  Men vad säger ni andra, ni andra lurkande moderatorer och du Zubeyde ?? Vilken väg är lämpligast att gå, har ni namnförslag på ytterligare personer som kan välkomnas in i arbetet och modereringen av lag och rätt för att minska belastningen och fördelningen av bördan framöver??

  self wrote:
  Kanske kommer med fler synpunkter senare, nu är det dags att göra “annat” :D

  Hälsa puffargudarna ifrån mig, ska försöka hålla uppe till månadsskiftet… är uppe i typ 5 dagar eller så nu .. :-)

  //MVH Jonas

 • reaper

  Member
  2006-10-24 at 20:43

  Jag tror att en blandning av ideérna i era två poster skulle vara bra.
  Att man kör med att moderatorerna rensar hårt, när man väl har fått sin post raderad och en varning så gör man oftast inte om det, på sikt skulle det troligtvis gör att man slapp många småskoleinlägg i U-delen.
  Samtidigt måste man då tänka på att moderatorerna ska ha tid till att sitta och rensa, det vet ju ni moderatorer bäst själva. Har de inte tid får man kanske titta efter flera. De flesta har ju ett liv vid sidan om Swecan och datorn vilket gör att det är viktigt att man har lite kommunikation moderatorer emellan, detta för att undvika att alla trodde att “någon annan skulle göra det”. Men som du skrev Drullper såg det bättre ut för 9-11 månader sedan när du rensade hårdare, ett bevis på att det funkar. Du borde också veta vad som behövs för att en “hårdare utrensning” ska lyckas. (alltså hur många moderatorer som behövs, schema när man måste vara ansvarig för att det rensas osv)

  Alltså med den lite hårdare utrensningen kan forumet fortfarande vara öppet för levande diskussioner som self vill ha, men samtidigt slipper man alla gissningar och annat skit.

  Men idén om några klistrade trådar baserade på dokument som flera kunniga har läst igenom låter som en kanonidé! För cannabis kommer så länge det är olagligt att få folk att hamna i trubbel och då är det kanon att kunna titta in i Lag&Rätt-delen och läsa svart på vitt om det som man vill veta. Just nu har vi ju bara två klistrade trådar, den ena om hur folk ska skriva sina inlägg och den andra om olika länkar där man kan läsa ur narkotikalagstifningen.
  Det som behövs är som Drullper skriver en eller flera klistrade trådar om lag&rätt runt cannabis på lekmannaspråk. Då kan alla som är oroliga eller av annan anledning gå in och läsa i tråden utan några andra förkunskaper.
  Jag tror att detta skulle höja kvaliteten på Lag&Rätt-forumet rätt rejält!

  Jag kan just nu inte komma på något annat, men nöjer mig för nu med att kommentera de två förslag som tagits upp hittills.

  Quote:
  self skrev:

  Kanske kommer med fler synpunkter senare, nu är det dags att göra “annat” Very Happy

  Drullper skrev:

  Hälsa puffargudarna ifrån mig, ska försöka hålla uppe till månadsskiftet… är uppe i typ 5 dagar eller så nu ..

  Haha ja jag har ungefär 0,6 g Powerplant kvar och det hade jag tänkt att ladda bongen med lagom till Jay Leno ikväll, ska beställa lite nytt röka snart så man kan njuta av sista 2 veckorna innan man börjar jobba ;)

 • drullper

  Member
  2006-10-25 at 08:38
  Zubeyde wrote:
  Haha ja jag har ungefär 0,6 g Powerplant kvar och det hade jag tänkt att ladda bongen med lagom till Jay Leno ikväll, ska beställa lite nytt röka snart så man kan njuta av sista 2 veckorna innan man börjar jobba ;)

  Kan avslöja att det gick åt helvete med mitt uppehåll. Rökt de senaste 5-6 dagarna. En lokalt odlad WhiteRussian, väldigt potent och trevlig. Kanske något dyr, betalade 800 pix för en tia.. men det är det värt ändå ;-)