• Mina åsikter och kommentarer om LED för odling

  Postat av fractal-256 på 2011-08-21 at 09:43

  Jag tittar in på Swecan lite då och då och ser att det nästan alltid är en ny fråga om LED och hur bra det är för odling. Jag märker att det är samma saker som skrivs hela tiden och det är tyvärr inte alltid det som skrivs rätt. Därför skriver jag det här så ni som är intresserade av LED kan läsa på grunderna och få en viss förståelse om vad LED är och vad det handlar om. Jag kommer inte vara så teknisk eller avancerad och lämna allt som har med byggandet av en LED panel utanför tråden då det finns bra instruktioner om detta att hitta på andra platser och jag inte orkar göra ritningar eller leta rätt på bilder som behövs för att beskriva konstruktionen. Jag skriver det här mer förståligt än tekniskt rätt så det blir lättare för mig att skriva och er som inte kan så mycket att läsa.

  Varför skall du använda LED?

  LED är extremt energieffeltivt, en LED slår både LE, HPS, MH och alla andra ljuskällor med hästlängder. Detta kommer av att LED skapar förhållandevis lite värme för det ljus du får ut och har möjligheten att skapa ljus i rätt våglängder för odling så du slipper ljus i andra våglängder. Ta en titt på de grafer som tagits fram för vilka våglängder en planta behöver (det är i stora drag samma våglängder för alla plantor) och fundera på hur effektivt ni skulle kunna odla om ni kunde hitta en ljuskälla som endast har de våglängder som plantan behöver. I praktiken skulle detta vara en lampa som skulle “ta bort” ungefär 80% av det ljus det produceras, för dig som odlare betyder detta att du teoretiskt skulle kunna ha en ljuskälla som ger samma skörd som en HPS med endast 20% av energin. Nu är detta inte helt sant men ni förstår tanken bakom att använda LED.

  LED tar även väldigt lite plats, en panel ni sätter ihop skulle kunna göras runt 2 cm hög med fläktar mot en HPS som med reflektor och allt tar minst 30 cm utrymme. Jag har lyckats trycka in LE lampor på lite under 20 cm med reflektor. Lysör skulle jag tro kräver runt 5 cm. Givetvis är en panel på 2 cm inte något ni kan slänga ihop med saker ni har liggandes hemma utan det kräver att ni fräser ut en panel för kylningen hos den lokala smeden/verkstaden. Med det är fullt möjligt att bygga en panel på 5 cm genom att köpa allt och bygga ihop det som ni gjorde med lego när ni var barn.

  Varför skall du inte använda LED?

  LED är dyrt och svårt att arbeta med för någon som inte läst på och kan sin sak.

  En LED i rätt våglängd måste köpas från en grossist och ni kan söka lite på de våglängder ni behöver för att se vad ni kommer behöva betala. LED som hittas i påsar med 100 dioder för under hundralappen är inte användbara. Dessa påsar består till 90% av målade LED som är helt oanvändbara för en effektiv odling. De dioder jag skulle råda er att använda startar på runt 50 lappen för 1 till 3 watt och går snabbt upp i pris för effekt, våglängder och kvalité, de dyraste kostar närmare 200 spänn st och är i mer ovanliga våglängder som ni kanske kan hoppa över att köpa.

  Även om en LED är på 1 watt kommer ni att behöva kylning till den, lura er inte att ni kan ha en LED hängande utan någon som helst kylning. Vad ni behöver är en fläns OCH en fläkt som tar bort värmen, ni behöver inte en fläkt för varje LED och kan köra en mindre panel med en 8 cm fläkt utan problem. Anledningen till att ni måste hålla en LED sval är att de snabbt skiftar i våglängd om de är ett par grader från optimal temperatur coh får förkortad livslängd. Lär er läsa datorbladen så förstår ni att runt 5 grader för varmt betyder att er LED arbetar på helt andra våglängder än ni vill ha för er odling och snabbt tar skada.

  Folk som köper en Kina panel för ett par tusen och dömer ut LED borde inte uttala sig om LED alls, som ni läst ovan kostar de LED jag föredrar 50 kronor och uppåt. Att man skall kunna sätta ihop en LED panel på runt 100 watt som säljs för några tusen, eller en tusenlapp är inte troligt om de använder rätt LEDs. Ni kan lura er att kineserna köper dioder i mängder och får rabbat men det stämmer inte. Specade LED är extremt dyra! De flesta Amerikanska och Europeiska företag som säljer LED paneler köper dem från kina och de har samma skit som dem med undantag för en gnuggis med deras logga på panelen. En riktig LED panel på runt 100 watt borde ha ett startpris på lite under 2000 kronor om kvalitets komponenter använts, ett troligt pris för dig som köpare borde vara det dubbla dvs runt 4000 kronor.

  Hur bör du odla med LED?

  Jag har byggt och odlat med några LED paneler, tyvärr måste jag säga att jag inte idag tror på att endast använda en LED panel. Jag ger rådet att ni kombinerar LED och LE för bästa resultat, kör ett förhållande på 3:1, har ni en LED panel på 100 watt bör ni ha runt 30 watt LE (totalt 130 watt). Ni måste även tänka till ordentligt på hur ni arbetar med LED. Att bara trycka in en panel i taket och hoppas på det bästa fungerar inte. Ni måste se vilken spridning LEDen har och placera den så ni maximerar täckningen över plantorna. När ni odlar med en lampa har ni nästan alltid en reflektor som fixar detta, det finns inte för LED och den enda lösningen jag hittat som fungerar är att vinkla LED’s som sitter ut efter kanterna. Vilken vinkel ni skall ha beror på er LED, nästan alla LED’s har en spridning som skiljer sig från en annan. Undvik linser för att fokusera ljuset då dessa tar en hel del ljus.

  Ni måste även förstå att panelen måste hållas sval, aldrig över databladets angivna temperatur som kan skilja mellan olika fabrikat. Placera gärna en extra fläkt på panelen, de kostar under hundringen och kan öka effekten och livslängden på er panel väldigt mycket.

  Var bör du använda LED?

  Jag skulle idag säga att det är mikro odlingar som LED passar bäst för. Ett PC chassi, en mindre box eller liknande. Detta kommer av att LED är dyrt, jag skulle nog kunna bygga ett system för att odla på 1 kvadratmeter om någon annan betalar med det skulle bli extremt dyrt! Om du tycker LEd verkar intressant så skulle jag föreslå att du inte går över 40×40 cm. Du kan då bygga en panel till ett överkomligt pris och slipper plöja ner en mindre förmögenhet på bara panelen. Bygger ni allt själv borde ni kunna komma undan med runt 2000 för en yta på 40×40 och då har ni allt som behövs vad gäller ljus! Skulle bli ett system på lite över 100 watt med flänsar, kraft, fläktar och allt annat. Detta är något jag tar ur huvudet så det finns risk att det är 500 kronor åt ena eller andra hållet. Att bygga in det i ett PC chassi skulle vara runt 1000 lappen och då har ni fläktar med i den kostnaden (runt en fot i odlings yta). Jag gissar att ni kan räkna med runt 1000 kr* i kostnad för LED paneler per odlings fot.

  Vad kan du förvänta dig av LED?

  En lägre elkostnad och en hyffsad skör, ni kommer inte få skördar som ni hittar på olika forum! Många av dessa recensioner görs av försäljarna som ljuger ihop något som troligen odlats under en 1000W HPS system eller liknande för att locka in köpare. Jag finner det rimligt att ni skall kunna få 1g per wattmånad** när ni fått ordning på er odling, över det är fullt möjligt men det blir nog lite svårare precis som för andra ljuskällor. Fördelen ni får med LED är ett system som håller runt 100.000 timmar före ni behöver fundera på att byta ut LEDs samt en låg energikostnad. Fläktar, kraft och andra komponenter kommer ni behöva byta ut löpande.

  Tips om du vill bygga en egen LED panel.

  1) Arbeta med LEDs som är på 1 och 3 (i vissa fall 5 watt), använd sk stars så blir det lättare att bygga. Jag tror inte att ni har någon direkt fördel av att köpa 10 watts LED som ni arbetar försöker bygga med.

  2) Köp överdimensionerade kylflänsar då det inte kostar vidare mycket så länge ni inte skall kyla en 30 watts LED. Om ni har 1 watt LEDs köper ni en fläns till 3 watt osv…

  3) Köp en ordentlig kraftmatning och använd inte laddare. För att bygga ett 100 watt system skulle ni behöva lägga ner runt 400 kronor och har då kvar kraft för alla 12 volts fläktar ni behöver i er odling.

  4) Köp enbart kvalitetskomponenter och undvik ospecade LEDs. Osram, Cree, Seoul, Lumileds är de ni skall ta i första hand, efter det kan ni titta på mindre märken som LedEngin och andra relativt okända tillverkare.

  5) Sök över hela världen efter LEDs, jag lyckades hitta några LED för runt 30 kr st inklusive frakt som på de större siterna kostade närmare 80 kronor st + frakt. När siter säljer ut lager ser ni till att köpa på det ni behöver. Detta var Osram LEDs så det var inga billiga kopior eller 2:a hands sortering.

  6) Låt er inte luras av hur svagt ljuset ser ut när ni tänder systemet, ett system på 20 watt lyser väldigt starkt och det är dirket skadligt att titta in in i en lysande LED på 1 watt. Var väldigt försiktiga och rikta era LED mot en vägg när ni testar!

  7) Titta på ledgrow.eu för lite tips och en mer ärlig bild av hur bra/dåligt LED är.

  Kommentarer:
  *Kostnaderna jag tagit upp är närmare 2 år, priserna kan ha förändrats på den tiden.
  **Tror att det är mer rimligt med runt 0.7g per watt månad för en vanlig odlare. I en mikro odling har jag fått 0.4g per watt månad och då hade jag problem med värme + något strul med näring som troligen slog på skörden.

  svarade 8 år, 7 months sedan 1 Medlem · 1 Svar
 • 1 Svar
 • the-basementgnome

  Member
  2014-06-27 at 06:45

  Nu är detta en gammal tråd, men svarar här ändå ifall någon läser det.
  Var i kontakt med en av europas största growshops och de säger att de har testat i stort sett alla de bästa Led som finns på marknaden. Och enligt deras test att Led duger bara till att vegga med, de avråder till att använda enbart led till blom. En kombo med hps funkar fint.
  Om man nu inte har väldigt litet odlings utrymme och man tänker på värmen, då kan det vara ett alternativ.
  Men som sagt det är en kompromiss av hur mycket man vill ha ut av sin slutprodukt, om man nu kör med enbart Led i blom.

  Men de sa att det kommer att komma bra Led lampor framöver om något år som de trodde på. Men det får man bara kolla upp först och läsa mer om. Men de var seriösa och ville ej lura på mig något som ej funkar optimalt, så tummen upp för det :D

  Men vore jä.. skönt att slippa den allt för dyra elen och värmen från hps.

  Dread out!