• Luftcirkulationen (uppdaterad med bilder)

  Posted by reaper on 2002-10-23 at 16:58

  Jag har precis startat en ny odling (2 dagar gammal) och jag är rädd för att jag kan få problem med luften.

  Den här gången så har jag tätat garderoben med gummi-lister eftersom den läkte så mycket ljus förra gången. Nu är ju dock risken att den blir lufttät och det är ingen höjdare. Räcker det om jag öppnar dörren några gånger per dag eller måste jag ordna med utsug/insug (något jag inte använde sist)?

  Det är tre fastmonterade skåp bredvid varandra, sedan är det som 3 “överskåp” med luckor också. Jag kan inte göra något med dörrarna eftersom jag inte vill att det ska synas att jag odlar där inne, möjligheten är att borra tre hål i “taket” och sedan montera en fläkt som leder den varma luften till överskåpet och sedan kan jag ha det på glänt. Insug kan bli svårare, just nu är det bara ett litet hål nere vid golvet där förlängningssladden går ut. Jag kan även inte förstöra för mycket.

  Jag bör nämna att den förra odlingen gick bra, då hade jag en bordsfläkt som jag körde då jag hade dörren öppen (vilket var varje gång jag var ensam hemma i lägenheten) men ljusläckaget gjorde att jag fick dra ut sladden varje gång jag hade gäster samt att jag fick ha persiennerna till sovrummet nerdragna (vilket jag ogillar under dagtid).

  Så om ni kan komma med några förslag så skulle jag uppskatta det.

  Jag tänkte posta bilder på hur det ser ut men OG’s bilddatabas låg nere för tillfället. Förhoppningsvis kommer de senare under kvällen.

  Jag skulle uppskatta om ni kunde hjälpa mig så jag kunde lösa det innan helgen, så slipper jag oroa mig sen.

  Nu ska jag gå och slå mig själv i huvudet som straff för en lång post och ett överdrivet användande av paranteser och citiationstecken.

  replied 21 years, 6 months ago 3 Members · 7 Replies
 • 7 Replies
 • smacky

  Member
  2002-10-23 at 18:06

  Om du absolut inte kan borra/förstöra garderoben. Ha då två datafläktar (el alternativt bordsfläkt) som blåser på plantornas toppar.

 • trestor

  Member
  2002-10-23 at 18:08

  Jo, du bör definetivt fixa ett aktivt utsug med en fläkt och ordna ett hål någonstans där luften kan sugas in passivt. Ventilation är viktigt, nästan viktigare än lampor… :)

 • reaper

  Member
  2002-10-23 at 18:56

  Smacky: Jag kommer att använda mig av bordsfläkt under tiden jag är ensam i lägenhetn, då kommer dörren även vara på glänt. Problemet är hur jag ska lösa det problem som understår under tiden dörren är stängd.

  Trestor: Du har rätt i det du säger. Synd att jag inte kan visa bilder så att ni kan komma med förslag (kom igen nu OG). Men vad tror ni om det jag nämde? Det passiva utsuget kan bli svårare, hur kan jag enklast lösa det?

 • reaper

  Member
  2002-10-23 at 20:00

  Här kommer bilderna:

  Första bilden visar hur odlingsutrymmet ser ut.

  Som ni ser på bild 2 så är det en hylla längst upp i skåpet. Jag funderar på att borra tre hål där och sedan tre hål till som ska leda till det lilla skåpet ovanpå. Sedan gäller det bara vart jag ska fästa fläkten för utsug. Vart tror ni blir bäst, under hyllan eller ovanför hyllan? Ge även förslag vart det passiva insuget bör placeras.

  Sista bilden visar hur sladden kommer in till skåpet. Kan insuget göras på något liknande sätt? Visar även hur det såg ut innan plantorna tittade upp ur jorden, nu ser det mer “normalt” ut.

  Kom gärna med förslag så fort som möjligt.

 • trestor

  Member
  2002-10-23 at 22:35

  Sätt fläkten i odlingsutrymmet, alltså i hålet i hyllan. Insuget blir bra att ha in från garderoben bredvid, alltså vid golvet till vänster i odlingsutrymmet. Insuget ska vara minst dubbelt så stort som fläkten om det är passivt.

 • reaper

  Member
  2002-10-24 at 21:38

  Vilka fläktar behöver jag för det här?

  Gärna något som går att beställa från CO samt med låg DB-nivå.

  Det känns som att det skulle vara lika bra att köra med aktivt insug också, så tipsa om 2 stycken (gärna flera alternativ).

 • trestor

  Member
  2002-10-24 at 23:38

  Om du kan fixa värmen på annat sätt och bara behöver för luften så räcker det med någon fläkt från ett nätaggregat till datorn / chassifläkt, eller typ en sån där 80mm fläkt från classe. 120cm TROR jag faktiskt är tystare dock eftersom den har lägre varvtal. Ha en fläkt som blåser ut luft bara och något hål längst ner i utrymmet där luften kan passivt sugas in. Kommer att låta obefintligt.

Log in to reply.