• Lite frågor.

  Posted by reaper on 2002-11-13 at 11:00

  Jag skulle vilja veta mer om cannabis och förbudspolitiken.

  När och varför blev cannabis narkotikaklassat ?
  Vilka var argumenten för en kriminalisering ?
  Vem var det som beslutade om detta ?

  Samt allmänt om förbudspolitikens historia… som är värt att nämna.

  Sedan till idag.

  Vad är syftet/målet med förbudet ?
  Når man de mål man sätt upp ?

  Eller ni kanske har någon fin länk där man kan läsa om detta ? Eller någon bok som tar upp dessa frågor ?

  Om man vill intervjua någon person angående fölrbudspolitiken.. vad finns det för personer då som man kan prata med ? Bor för övrigt i göteborg.

  Hm. nu blev det inte så många frågor.
  Men jag skulle vilja veta så mkt som möjligt om förbudspolitiken, både dess historia och dagens politik.
  Finns det nån häftig rapport från nån cool myndighet här i sverige som tar upp detta, kanske ?

  Mvh Jolly Roger

  replied 20 years, 10 months ago 2 Members · 5 Replies
 • 5 Replies
 • reaper

  Member
  2002-11-13 at 11:03

  kolla första sidan på swecan till höger, där fnns det massa länkar till diverse sidor….. annars kan du ju söka här på forumet o läsa

 • tom-forcade

  Member
  2002-11-13 at 19:08

  På den här sidan finns många bra dokumentärer:http://www.crrh.org/hemptv/video_docs.html

  “Grass” och “Emperor of hemp” är de bästa. Handlar visserligen mest om USA. Men förbudspolitiken är å andra sidan till största delen en amerikansk produkt.

 • reaper

  Member
  2002-11-13 at 21:33

  Tack för era svar.

  Men jag har en ny fråga istället. :)

  Vilka eller vilken “myndighet” (av något slag) är det som har hand om narkotikapolitiken och således också förbudet mot cannabis ?

  Har inte så bra koll på hur det politiska systemet är uppbyggt. Nån som kan ge mig ett svar på denna fråga ? Alltså vilka är det som sitter och bestämmer över hur politiken ska vara ?

 • reaper

  Member
  2002-11-14 at 10:00

  Det finns ingen direkt myndighet i Sverige (hittintills) som har bestämt förbudspoilitiken, nu har det dock instiftat en ministerpost som ska ha hand om de här frågorna.
  Annars är det Socialutskottet som sammanställer mycket av den infromation som beslut tas utifrån.
  Dom får i sin tur sin information ifrån olika grupper, som t.ex Hassela Nordic Network och forskningsresultat ifrån Thomas Lundqvist i Skåne.
  En man med mycket konstiga forskningsresultat…Han brukar t.ex utgå ifrån att leta efter ett viss specifikt beteende hos en brukare/missbrukare för att bekräfta en tes.
  Det är därför han gör sina tester ang. Haschets skadeverkningar utifrån personer med svåra och grava missbrukartendenser.
  Tänk dig att vi skulle göra forskning på ex. alkohol i Sverige och bygga all forskning på nedsupna alkolister….

  Själva förbudet har med andra ord intsiftats efter påtryckningar av olika grupper, ett exempel är förbudet mot personligt innehav och påverkan av rusmedel där RNS genom Janne Mattson & Lasse Strömstedt under åttiotalet bedrev en mycket omfattande och lyckad kampanj för att förbjuda människor att vara påverkade av droger.

  Våra politiker vill ju så gärna göra gott i den här frågan, men eftersom dom inte är speciellt insatta i problematiken så har vi fått Europs mest inhumana narkotikapolitik, då ingen politiker vill visa sig vara “soft on drugs” – kosta vad det kosta vill – bedriver vi idag en häxjakt och en total utfrysning av människor med missbrukarproblem.

  Fram tills idag har våra politiker bara fått höra en sidas argument i debatten, och det är förbudsivrarnas. Dessa har ofta egna, tragiska erfarenheter av narkotika och är passionerade i sin kamp, mot vad dom ser som världens ondska – Narkotika.
  Jämför med Nykterhetsrörelsen.
  Det är inga onda människor, även om deras kamp för ont med sig för en stor del av befolkningen – men dom är förblindade av sitt eget hat för att kunna se hela bilden klart och tydligt.

  Det är inte så svårt att se hur t.ex Thomas Bodström vänder kappan när han blir minister och helt byter åsikt i hur man bäst bedriver narkotikapolitik – å inte heller är det svårt att förstå varför det blir så – Hassela och andra grupper lobbar konstant mot våra politiker, det görs hela tiden Sifo undersökningar o dyl. som visar att svenska folket är FÖR en hård linje. Vilken politiker vill gå emot opinionen?
  Vilken politiker med ministerpost skulle få tillåtelse av Göran att göra så?

  Problemet med sifoundersökningar o dyl. är givetvis att frågorna i undersökningarna är ställda på ett sådant sätt att man får svar som passar.

  T.ex: Knarket ökar mer och mer, allt fler ungdomar prövar narkotika och vi får allt fler missbrukare i Sverige. Tycker Du att vi ska fortsätta att bekämpa knarket i Sverige så att vi får färre missbrukare?

  Eftersom debatt klimatet är som det är i Sverige och den kollektiva synen på knark är fundamentalt svart-vit så är det svårt att få folk som kan belysa problemen ifrån andra vinklar att ställa upp.
  Det är därför man ibland får se en och annan hoppetossa i TV-rutan
  med batikkläder och morotsfärgat hår som sägs representera den andra sidan, dom brukar oftast vräka ut sig saker som

  “men halllåååå, all tar ju droger nu – de e väl inte så jävla farligt”
  “knarket är för dyrt – det är därför det blir problem för dom som knarkar”
  osv.

  Dessa personer är med av två orsaker – Man vet på redaktionen att dessa kommer att framställas som mindre vetande – “det är bra, knark är ju rakt igenom dåligt” och givetvis – Det finns inga andra som vågar ställa upp.

  Ju mer du kommer att gräva i det här, desto mer kommer du att inse att stora delar av vårt samhälle är uppbyggt på fundamentala lögner och kollektiva värderingar som inte får ifrågasättas.
  Försök att hål a humöret uppe och försök att hålla ditt hjärta rent.
  Hat gör en bara blind.

  Sorry, blev lite långt.

 • reaper

  Member
  2002-11-14 at 15:39

  C_Fira, absolut inget att be om ursäkt för. Hade med glädje läst 10 stycken till ;-D

  Hm. Ska se om jag kan få kontakt med socialutskottet. Eller något sådant. Ehum.

  Lev väl