Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Säkerhet Lite elsäkerhet och lampvård

 • Lite elsäkerhet och lampvård

  Posted by reaper on 2002-06-27 at 18:52

  När Tor dundrar med sin hammare över hustaken kan det vara bra att ha ett överspänningsskydd monterat mellan väggutaget och den jordade kabeln till lampan,denna kan köpas för under en hundring på t.e.x ÖB och bör skydda lampan vid ett blixtnedslag.

  Lampan hänger i ett fuktigt utrymme och trotts att kabeln givetvis är jordad så kan det vara bra med en jordfelsbrytare kanske mellan överspänningsskyddet och kabeln,även denna brukar finnas för runt en hundring på ÖB,järnhandeln och varuhus,båda ser ut ungefär som en liten skarvdosa att trycka in i utaget.

  En annan sak som inte är så lätt att veta är att man alldrig skall ta på glödlampan med fingrarna eftersom man då lämnar lite fett från fingeravtrycken som kan förkorta lampans livslängd.
  När en seriös bilmekaniker monterar en glödlampa använder han en vante eller ren handske och gäller det för en 12 voltare så gäller det troligtvis även för en HPS…
  Om man har tagit på glödlampan med fingrarna så tar man en trasa fuktad i sprit som t.e.x t-Röd eller konsentrerad spolarvätska och torkar försiktigt av den kalla glödlampan och låter den torka innan man tänder den igen.
  Använd absolut inte lacknafta eller avfettning eftersom det namnet till trotts lämnar en fetaktig film.

  replied 21 years, 9 months ago 2 Members · 7 Replies
 • 7 Replies
 • okkolokko

  Member
  2002-06-27 at 19:39

  Mycket bra skrivet PotMan!
  Bra med tipsen hur man räddar lampan vid åska. Det behövs ju i den svenska sommaren! 😉

 • reaper

  Member
  2002-06-27 at 22:08

  Om en blixt slår ner i närheten så är det inte någon chans att det där överspänningsskyddet fungerar… precis som namnet antyder så fungerar den bara för överspänning, typ om det skulle bli något fel på nätet.

  Åskan är ju så stark så den kan färdas flera meter i luften ut ur tex. ett telefon uttag till närmaste ledande föremål, så den skulle ju inte bara stanna i det där överspänningsskyddet.

 • reaper

  Member
  2002-06-27 at 22:10

  Jordfelsbrytaren däremot är en välinvesterad hundralapp både för din och ditt hus säkerhet.

 • reaper

  Member
  2002-06-28 at 02:11

  Kanske ska tillägga att jag inte är helt 100% säker på vad jag skrev tidigare, men jag vet att jag har läst detta någonstans… återkommer när jag vet var.

 • reaper

  Member
  2002-06-28 at 15:35

  Ja, det verkar ligga något i vad du säger Shiva,jag pratade med en kille som jobbar med datorer på ett stort företag och han säger att det i vissa fall kan rädda datorerna men vid en typ direktträff eller vad man skall säga så hjälper inte överspänningsskyddet,det är nog mera för fel på nätet men det är inte så ovanligt som man tror för enligt honom är det inte alls ovanligt att det kommer plötsliga “vågor” uppot 300 volt på nätet.

 • reaper

  Member
  2002-06-28 at 22:38

  Precis… stod i någon tidning för typ ett år sedan att varenda elpryl i en killes hus hade gått sönder pga. felet du beskriver ovanför.

  Men båda grejerna tillsammans kan man få för 100-200 kr och det kan det väl vara värt… billig investering iaf.

 • reaper

  Member
  2002-07-07 at 11:17

  Enda sättet att vara säker vid ett direktnedslag är ju att dra ur kontakten och lägga den en bit ifrån vägguttaget.

Log in to reply.