• Legalförskriv Heroin!

  Postat av dumle på 2002-10-09 at 18:19

  Jag tycker personligen att den viktigaste frågan inom narkotikapolitiken är just heroinfrågan. Visst vore det fint med ett litet Christiania någonstans i Sverige, och att man kunde puffa utan att nojja ute på stan, men skulle vi bli arresterade blir det inte oftast mer än socialen/dagsböter. När man pratar om en förändrad narkotikapolitik gällande heroin handlar det ju faktiskt om att rädda liv..
  Jag är själv inte sådär jätteinsatt i hur man skulle kunna göra samhället bättre för heroinmissbrukare men här är det förslag jag läst/kommit på själv om och tycker låter bra.

  * Redan sen tidigare heroinmissbrukare får sin dos på ett kontrollerat sätt, med rena sprutor och rent heroin. (Självklart får de inte ta med sig heroin ut) De skulle även erbjudas metadon & andra avvänjningsmetoder om de är intresserade av ta sig ur sitt missbruk. En laglig dos heroin kostar runt 2 kr.
  Vilka possetiva effekter får detta?

  * Bättre liv för heroinmissbrukare. De betraktas för patienter istället för brottslingar. De har även en bättre chans att komma ur sitt missbruk.

  * Mindre brottslighet, p.g.a att heroinet inte kostar missbrukarna några pengar. En heroinmissbrukare har som regel inte fått pengarna på ett ärligt sätt.

  * Mindre dödsfall – heroinmissbrukare dör oftast av kombination av alkohol och heroin. Här skulle man kunna kontrollera (på ett smart sätt) att folk inte får ta sin heroindos under alkoholpåverkan. Heroinet skulle även vara rent så missbrukaren vet hur stor dos denne ska ha, detta leder till mindre (om inga) överdoser.

  * Detta skulle slå undan en väldigt stor inkomstkälla för den undre världen. Eftersom efterfrågan skulle minska markant av missbrukare skulle langare/säljare kanske sluta sälja det (enligt mitt logiska tänkande). Undantag är väl de som “partyknarkar” heroin och de som vill prova det.

  * Ett mindre antal skulle prova
  Eftersom många provar heroin första gången med en heroinmissbrukare skulle detta inte ske, eftersom heroinmissbrukarna tar sitt heroin på ett ställe med vårdpersonal – ensam. Langarna skulle även ha mindre att sälja (kanske inte just i början).

  * Ett steg mot ett mindre känslokallt samhälle (eller?)

  Vilka negativa effekter hade samhället fått om man legalförskriver heroin?
  Vad är den stora haken?

  svarade 20 år, 3 months sedan 5 Medlemmar · 7 Svar
 • 7 Svar
 • mooch

  Member
  2002-10-09 at 19:03

  “Vilka negativa effekter hade samhället fått om man legalförskriver heroin?
  Vad är den stora haken?”

  Principer, att staten inte kan finansiera knarkande (även om det i princip skulle vara gratis för staten). Men i det stora hela så handlar det faktiskt enbart om principer.

 • paddington

  Member
  2002-10-09 at 19:36

  Precis. I det NarkotikaFria Samhället existerar ingen tolerans om så för att rädda unga människors liv. Betänk bara det snudd på vidriga faktum att man för att ha rätt till metadonbehandling, vilken är en av de effektivare behandlingsformerna, måste har uppfyllt, tja…vissa “kriterier”. Man skall vara dokumenterat tung missbrukare sedan minst 4 år och vara över 20 år gammal. Förmodligen skall man ha misslyckats med några behandlingar dessförinnan med. Det är inte konstigt att folk hinner dö innan de får denna behandling. 4 år som kriminell, utan rätt till bostad eller fria sprutor med ett beroende som kostar kanske 2000kr/dag. Det hade knäckt mig kan jag säga. Många överdoser är självmord eller resultat av abstinensen som infinner sig då samhället tagit sitt ansvar och slängt knarkaren i arrest och som sedan stillas med lite renare horse än vad kranen sålde senast efter frisläppandet.

  Tyvärr handlar det mer om principer än om att försöka rädda människor. Men de som arbetar efter detta synsätt gör det för att de inte ser någon annan väg och anser det vara ett misslyckande om människan ö.h.t. använder någon form av narkotika oavsett om det är problematiskt eller ej. De är alltså inte “dumma i huvudet” eller enbart okunniga.

 • funk-doctor-spock

  Member
  2002-10-10 at 00:36

  Liv är alltid viktigast. Om man räddar liv genom att legalföreskriva heroin till missbrukare, hur skulle jag kunna ha rätt att säga att det är fel?

 • reaper

  Member
  2002-10-25 at 19:30

  Det konstigaste av allt är att det knappt finns en enda kotte som vet vad heroin egentligen är för något. T.ex så är heroin den enda drogen som inte ger några skador (möjligtvis biverkningar). Heroin är är inte en drog för vanliga människor, det är en myt. I myten ingår att heroinisten är en nedgången värdelös individ som till varje pris ska “befrias från sitt slaveri”. Jag läser regelbundet RNS tidsskrift o.dyl och jag slutar aldrig att reta mig på det uttrycket varje gång det tas fram.
  Vägrar heroinisten att avtå från sitt slaveri så ska han förstås kastas i fängelse för sina oerhörda synder begångna (att ha något olagligt ämne i blodet då alltså, och inget annat). Allt för sitt eget bästa. Men vem i h……e skulle tacka nej till att bli “befriad från ett slaveri” och dessutom hellre välja fängelse. Varför måste alla förbannade förbudsgalningar -i Sverige framförallt- kräva att få befria folk som får heroin på recept istället för att de ska behöva råna andra eller prostituera sig m.m. Det senare är frihet och befrielsen från slaveri enligt dessa människors otroligt snedvridna verklighetsuppfattning. Jag kan lätt göra det här till en uppsats, men orkar ej skriva längre än så här.. /Mvh

 • reaper

  Member
  2002-10-28 at 19:02

  bobobee: Kropp och själ går hand i hand, när det gäller hur sjukdomar m.m påverkar en människa. Långsiktiga fysiska skador på hjärnan ger det nära nog inte alls, ifall det var det du menade. Fast visst, jag läste i en bok: “if you know someone who has ever gotten a good dose, you know it is clear that a profound psychological addiction can occur within seconds after the line is gone or the tourniquet is removed.”

 • smartboy

  Member
  2002-10-29 at 23:49

  Jag har för mig att jag läste att subutex som behandling är sämre än heroin. Det kan vara så att det är ännu mer beroendeframkallande, skadar kroppen, ger inte lika goda resultat eller nåt sånt.
  Har för mig jag läste det i den tyska (original-) versionen av detta (förkortade) dokument.

 • paddington

  Member
  2002-11-05 at 19:48

  Heroin är ju inte precis välling och en missbrukare av heroin har en lång tid av känslomässig tomhet framför sig då denne blivit ren. Delvis av neurologiska skäl då man vant hjärnan vid en opiat. Det är också då det står helt klart att allt för lång tid lagts på helt fel saker och risken för återfall blir stor. Att man dessutom lagt in en stor dos skam i att injicera narkotika gör det inte enklare.

  Men om inte folk tvingas att stjäla/hora för att gå på heroin behöver de inte heller lida av samma skuldkänslor då de tagit sig ur missbruket. Sådant är viktigt, men i Sverige vill man helst göra det enkelt och skylla allt på “knarkberoendet”.

  Sedan är det extremt irriterande att 95% av svenskarna tror att det är knarket som får narkomanerna på plattan att se ut som de gör. I själva verket har många sjuksköterskor som avslöjts med att ha haft ett omfattande morfinmissbruk under hela sin yrkesverkamma tid visat sig ha en fysik/organ i helt normalt skick. Det är rent cyniskt att folk går ner sig totalt för att deras drog är dyr och olaglig och dessutom får agera syndabockar i ett samhälle som snurrar för fort. Lösningen tror inte jag är att göra heroin lättillgängligt som i full legalisering, men att ge den medicinskt beroende en väg ur rännstenen utan att kräva drogfrihet först vore värdigt. Då skulle legalförskrivning iallafall i teorin kunna rädda liv.