• Posted by slan on 2002-09-18 at 21:09

  Har ett litet konstruktionsproblem jag har klurat på i ett par dagar nu och jag tänkte att några av er kanske hade lite uppslag och idéer om hur jag ska lösa det. :P

  Jag håller på att bygga om mitt growroom och denna gången så vill jag ha både insug och utblås utifrån(utomhus).

  Jag planerar att dra två st 120 mm ventilationsslangar (insug & utblås) genom väggen till odlingsrummet och vidare till ett fönster i sovrummet intill. (Har inga ventiler i närheten.)

  Att dölja slangarna mellan odlingsrummet och fönstret utan att det syns är inga problem. Jag bygger en ventlitaionstrumma runt slangen och målar eller tapetserar den. Men att dra slangarna genom fönstret utan att det syns för mycket varken inifrån eller utifrån är ett problem.

  Bästa förslaget jag har än så länge är att skära 2 runda hål i överkant på fönsterrutan och bygga en kåpa på insidan och sätta ett stort ventilationsgaller för hålen på utsidan.
  Det är ju inte 100% stelth och det stör mig.

  :?: Förslag på hur jag ska lösa mitt problem? :?:

  Vi snackar om att använda en groteskt stor kanalfläkt här så att dra in luft från övriga lägenheten kommer inte på tal. Jag vill inte frysa ihjäl i vinter. :)

  /Slan

  replied 21 years, 6 months ago 3 Members · 12 Replies
 • 12 Replies
 • trestor

  Member
  2002-09-18 at 23:36

  Inga möjligheter att borra hål i väggen? Det skulle ju inte se konstigt ut iallafall, ventilationshål i väggar är ju rätt vanliga menar jag. Annars skulle du ju kunna sätta galler framför nederdelen på fönstret, alltså jag menar inte metallgaller nu utan typ en spaljé eller något liknande av trä, det skulle ju också se rätt naturligt ut. Hmm.. nog enda jag kommer på, återkommer om jag får några bra ideér :)

 • slan

  Member
  2002-09-19 at 00:06

  hmmm… ja jag har funderat på att borra rätt igenom väggen och jag har inga problem att fixa expertis och maskiner för det arbetet.
  Problemet ligger väll mest i att arbetet kommer att ta ett par öronbedövande timmar för mig och mina grannar eftersom väggen är 350mm tjock armerad betong och jag tycker inte om nyfikna grannar.
  Hålen skulle dessutom vara ganska svåra att förklara bort om och när jag flyttar. :?

  hmm trägaller är ingen dum idé… Fönsterluckor med trägaller på måste vara ännu bättre. :D Tack!

  Om fönsterna bara delvis ska täckas så är det lämpligast att dra ut hålen i överkant på fönstret eftersom ventilationsslangarna kommer uppifrån.

  Fler förslag och lösningar mottages gärna.

  /S

 • reaper

  Member
  2002-09-19 at 10:05

  @SlanSkrap wrote:

  Hålen skulle dessutom vara ganska svåra att förklara bort om och när jag flyttar. :?

  Är det hyresläg. eller bostadsrätt du bor i? Om det är bostadsrätt är det rätt lugnt…

  Enkelt att fylla i hålen efteråt med t.ex. glasull, papper och spackel, bara att måla över en gång inifrån så syns det inte. 😈
  Utsidan är väl krångligare isåfall, men om du gör hålet med en hålsåg i lagom diameter (kan man köpa sådana i större diameter än 10.0cm??) så kan du ju spara biten och bara stoppa dit den igen med lite lim på, eller så.

  Om du ändå ska bygga en ventilationskanal att ha slangen i kan du väl lika gärna slippa slangen och istället utnyttja hela kanalen?

 • slan

  Member
  2002-09-19 at 11:56

  Det är en hyreslägenhet jag bor i och att såga och spara bitar är det nog inte tal om eftersom jag som sagt har väggar i 350 mm tjock armerad betong rakt igenom utan träpanel på utsidan.

  Har funderat på att skippa slangarna i ventilationskanalen helt och hållet ja. men jag har 2 st problem med det…

  1. Dofttätning. det får absolut inte läcka ut lukt i övriga lägenheten och det kommer garanterat att bli problem att täta ett luftschakt byggt av trä som har ett konstant övertryck i sig.

  2. Den luft som pumpas ut varje dygn kommer att innehålla massvis med vatten uppbunden i luften. När luften kyls i kanalen på utvägen (oundvikligt) så kommer det att fällas ut dagg (ca 100 liter vatten / dag) vilket är ganska svårt att täta en ventilationskanal av trä för. I mina beräkningar så har jag tagit med att inluften inte är helt torr heller… därav den stora vattenmängden.

  Problemet med att få utluft och inluft utifrån kvarstår dock.

  Tack för förslagen.

  MER! :P

  /S

 • reaper

  Member
  2002-09-19 at 17:54

  100 liter?? :?
  Hur räknade du ut det?

  Alltså.. förstår jag rätt – räknar du med att din luftkanal ut från odlingsrummet ska samla 100 liter dagg på sig varje kväll?

 • slan

  Member
  2002-09-23 at 11:41

  @radix wrote:

  100 liter?? :?
  Hur räknade du ut det?

  Alltså.. förstår jag rätt – räknar du med att din luftkanal ut från odlingsrummet ska samla 100 liter dagg på sig varje kväll?

  Kväll eller inte har inte med det hela att göra och jag orkar inte dra hela matematiken och fysiken här men jag vet följande fakta.

  Att vi pratar om ett slutet rum.
  Kapacitet på fläkten.
  Hur mycket vatten baljorna dricker varje dygn.
  Genomsnittlig luftfuktighet i södra Sverige.
  Temperatur i odlingsrummet.
  Ungefärlig avkylning på utvägen.

  Sen är det bara att leta upp rätt formler för att göra en överslagsberäkning. ;)

  /S

 • reaper

  Member
  2002-09-25 at 23:59

  om ditt growroom ligger i närheten av köket så kanske det går att koppla ihop utblåset med spiskanalen så att du andvänder ett befintligt utblås. om du sedan kröker utblåskanalen så den går vertikalt uppåt precis innan den går ihop med spiskanalen så kan du dränera kondensen där

 • reaper

  Member
  2002-09-26 at 01:35

  @SlanSkrap wrote:

  Sen är det bara att leta upp rätt formler för att göra en överslagsberäkning. ;)

  Men du glömde bort regel nummer 1: Verkar resultatet rimligt? Tycker du att det verkar rimligt att en fånig liten ventilationskanal ifrån din odlingsgarderob och bort till fönstret skulle fällu ut 100 liter vatten om dagen? My god! Flumma inte när du räknar, det blir lätt fel då.

  mvh
  puff puff…

 • slan

  Member
  2002-09-26 at 12:54

  Acceptera att det är såhär nu och tro på det jag säger!

  @Puff Puff wrote:

  Men du glömde bort regel nummer 1: Verkar resultatet rimligt?

  Verkar väldigt rimligt och verkar stämma gansk bra med de tester jag kör just nu.

  @Puff Puff wrote:

  Tycker du att det verkar rimligt att en fånig liten ventilationskanal ifrån din odlingsgarderob och bort till fönstret skulle fällu ut 100 liter vatten om dagen?

  hahaha….
  Nej det verkar absolut inte rimligt om vi talar om en fånig liten ventilationskanal till en odlingsgarderob. ;)
  Gör vi det då? 😈

  @Puff Puff wrote:

  My god! Flumma inte när du räknar, det blir lätt fel då.

  mvh
  puff puff…

  Känner inte din gud personligen, men mer än hälften av mina högskolepoäng är i matte och då pluggade jag ändå i 6 år på universitet. Jag kräks över hur tråkigt enkel denna typen av beräkningar är. Att röka när man ska konstruera om sina odlingslokaler ser jag som en nödvändighet numera. :P

  Ärligt talat så kan jag naturligtvis inte vara säker på att mina beräkningar stämmer förrän jag har bevisat dem i praktiken men jag blir mer och mer övertygad om att jag måste kyla och avfukta utblåsluften för att det inte ska bli ett enormt rökmoln utanför fönstret på de riktigt kalla vinterdagarna.

  Bengan:
  Det är en bra idé men det är tyvärr för lång till köket.
  två rum bort. :?

  Funderar på att borra mig igenom väggen in till toaletten och dra ut det genom venlitationstrumman där dock. En annan fördel med detta är att det redan sitter en 300liter/min kanalfläkt där som man kanske kan återanvända. :D
  Något man bör tänka på om man ska igenom väggar till ett våtutrymme?

  Med vanliga hälsenor
  /Slan

 • reaper

  Member
  2002-09-26 at 16:04

  Slan: Se bara till att täta så att inte fukt tränger in mellan skivorna i väggen. Eller det kanske är betongvägg? skitsamma.

  Om man är oförsiktig så kan ju kaklet spricka, (om man nu har den luxuösa turen att inneha kakel på toa-väggarna) vilket kan se lite tråkigt ut.

 • reaper

  Member
  2002-09-26 at 16:10

  @SlanSkrap wrote:

  Acceptera att det är såhär nu och tro på det jag säger!

  LOL ALDRIG!
  100 liter vatten om dagen från en lägenhetsodling looool. Menar du att du vattnar 500 liter om dan eller? Det skulle räcka till minst 1500 plantor.

  mvh
  puff puff…

 • slan

  Member
  2002-09-26 at 17:48

  Puff Puff:
  Vart vill du komma med dina inlägg här?
  Jag tänker inte berätta storleken på min tomatodling eller ge ut mer fakta än nöden kräver.

  Jag kan dock säga att min odling inte “vattnas” i vanlig mening.
  Vattna får folk som påtar i jord & kodynga hålla på med.
  Jag kan mäta på centiltern när, hur mycket vatten som går åt varje dygn. ;)

  Puff Puff, Jag är jätteledsen men om valet står emellan dina ickesakliga argument (som verkar vara begränsade av din egen okunskap och en oförmåga att abstrahera utanför den egna begreppsvärlden) och mina egna kunskaper i termodynamik, atmosvärkemi och data från redan utförda tester så väljer jag att ignorera dina tvivel tills vidare.

  CG: Ska tänka på det. Tack för tipset.

  /Slan

Log in to reply.