• Creator
    Discussion
  • #58618

    bingbong
    Participant

    Halloj Swecan!

    Jag har ett problem med 2 plantor som har uppenbar kalciumbrist.

    problemet började efter ca 18-19 dagar i veg, dom är nu 24 dagar och är inne på sin andra natt utav 12/12.

    Jag misstänkte att det hade att göra med ph-värden, men ett dropptest visar 6,5-7 på avrinningsvattnet, medans kranvattnet ligger på 8.

    jag har aldrig varit med om kalciumbrist under 4 tidigare odlingar, men har då använt mig utav vatten med ph 7.

    som jag har förstått det så beror ofta kalciumbrist på skumma ph-värden, men är det pga av för höga eller låga värden?

    Jorden som används är plantagens jord med lecakulor, och dom fick sin första näringsdos dag 22.

    är det rimligast att dom fick kalciumbrist pga av att näringen i jorden tog slut, eller att jag har för högt ph-värde?

    Peace out :)

  • Author
    Replies
  • #611747

    har den inte fått någon näring förutom den som finns i jorden så är det garanterat näringsbrist

  • #611748

    bingbong
    Member

    Skönt att få medhåll om det, det var vad jag misstänkte också.

    ändå gnagde det lite i huvudet att kalciumbristen orsakades av något annat.
    Har aldrig drabbats av några hälsoproblem i garderoben tidigare, så det ämnet har en hel del minnesluckor :P

    dom går nu iallafall på biobloom och biogrow, så jag väntar och ser om det förvärras.
    tycker ju att ph-värdet borde vara snäppet högre då vattnet håller en ph-grad högre än vid tidigare odlingar.

    Tack för snabbt svar!

  • #611749

    holken
    Member

    Dom brukar dra på sig magnesium och kalcium brist så sent i vegg, det kan också visa sig i tidigt blom. Jag kan varmt rekommendera dig att köpa canna MONO kalcium och magnesium som extra tillskott sen så har du cal/mag i en evighet :)

    Har kört en del på plantagenjord med leca (småkulor) och får alltid kalcium och eller magnesium brist med det mediumet, speciellt på haze-hybrider.
    Jag har också ett ph på 8 i kranvattnet och medium-mjukt till lätt hårt vatten, det vattnet innehåller för stora molekyler av calcium som rötterna kan ta upp men inte transportera dom vidare i plantan så man får någon form av förstoppning i transportsystemet och det kan vara en anledning till dina bristsymptom också för att jag tycker att ditt ph inte borde vara ett problem.
    Antar att du har kommit bort från detta problem nu när det gått en tid men jag är tvungen att rekommendera Cannas MONO näringar de är helt outstanding!

    Hoppas det löst sig för dig!

  • #611750

    candy4s
    Member

    Ibland faller saker o ting på plats , jag använder samma jord till mina skunkar som du och dom är bleka och visar brist på nåt mina andra plantor har annan jord och är inte alls bleka på samma sätt så min slutsats är att den jorden _inte_ lämpar sig att odla cb i.

  • #611751

    cthullu
    Member

    Jag ifrågasätter till att börja med att det verkligen är en calciumbrist, men klart att det kan vara det.

    Om man har en bra diagnos kan man komma unden mer mycket smärre ingrepp, men annars är
    universallösningen till i stort sett alla pH och näringsrelaterade problem densamma:

    Plantera om i bra jord (t.ex. Änglamark blomjord från konsum och hasselfors P jord är mycket bra båda två och lätta att få tag på)

    Håll upp med näringen i ca 2-3 veckor sedan ger du ordentligt och fegar inte.
    (och överdriver inte heller)

    ovanstående kommer funka mot för lågt pH, för högt pH, generellt för mycket näring, generellt för lite näring, brister på något specifikt microämne osv osv.

  • #611752

    holken
    Member

    Det är klart att man ska byta jord, det är ju dumt att köra samma igen om man har haft problem innan med jorden. Men jag vet inte om det är en lösning att byta jord om man inte har grunden till problemet, typ kranvatten etc.
    För mig spelar det inte någon roll vilken jord jag använder (jag har nog testat de flesta som finns i handeln) jag får alltid liknande problem i större eller smärre skala och detta beror uteslutande på mitt kranvatten. Men om man inte sitter på ph och ec mätare är det en självklarhet att byta jord.

    Fördelen för mig med plantagen jorden vi nämner ovan är att den gärna ändrar ph nedåt medan U och P-jord hemskt gärna stannar kvar runt 7 i ph hur mycket fosfor-syra jag än häller i. Min teori är att kvalitetsjordarna håller ett stabilare ph värde men eftersom jag gärna ligger lite under 7 så “lyder” de sämre jordarna mig bättre. Detta är ingen universal lösning som din chtullu men den hjälper om man går bet på att ha testat alla jordar men ingen funkat som man vill, vips har man gått igenom 4-5 skördar utan att ha löst problemet och utan att känna sig riktigt nöjd, det kan även få den mest härdade odlaren att tvivla på sig själv, fråga mig.. :P

    När jag sitter på lösningen för mina vanliga problem kanske det låter lätt i mitt huvud, men har man ingen tidigare erfarenhet skulle jag satsa på att göra som bläckfisken säger. Men däremot om man har mätare och lite erfarenhet av näringar mm. tycker jag nog att man ska låta kemikalierna jobba om man vill lösa det så fort som möjligt- dock är det ett mindre klimatsmart alternativ men åker man kollektivt och inte äger ett motorfordon, inte äter kött och konsumerar långt under min egen klass som medelinkomsttagare tycker jag man kan unna sig lite kliniskt rena kemikalier emellanåt 8)

    Bless the knowledge!

  • #611753

    @Holken wrote:

    men åker man kollektivt och inte äger ett motorfordon, inte äter kött och konsumerar långt under min egen klass som medelinkomsttagare tycker jag man kan unna sig lite kliniskt rena kemikalier emellanåt 8)

    lite offtopic, men kunde inte hålla med mer :)

    -lance

Log in to reply.