Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Övrigt odlande Kaktusakuten, sjuka San Pedro, hjälp!

 • Kaktusakuten, sjuka San Pedro, hjälp!

  Posted by doktor_knark on 2011-05-30 at 17:22

  När jag jobba utomlands fick några vänner ta hand om mina San Pedro kaktusar. Killen skötte sin exemplariskt och den växte en halvmeter, men hans grabb var där några gånger och peta. (Varför skall ungar alltid förstöra det man älskar mest, i ett hus fullt av blomkrukor skall ungen gång på gång försöka döda kaktusen som pappa skyddar med sitt liv.) Sist hade grabben stått och stuckit nålar i toppen, som ni ser på bilden har toppen dött. Döende vävnad har börjat sprida sig ned som ni ser på de lila områdena. Är kaktusen död som min kompis påstår, skall jag hänga den på tork?

  Hela skönheten!

  Närbild på vävnadsdöden som sprider sig nedåt. Ni ser en distinkt rand där skadan uppstod och den var begränsad till detta område ett tag, men har nu börjat sprida sig nedanför denna.

  Kan den kaktusen räddas och hur bör jag gå till väga.

  Andra kaktusen som jag också hämtat hem fick tjejen ta hand om. Men svunnen är tiden då kvinnor hade gröna fingrar och lagade god mat, nu är de lika illa som en tonårsgrabb, men fortfarande inte lika starka. :) Men till saken, som ni ser på bilden nedan har den plågats oerhört, den har vuxit lika långt som förra, men som synes utan ljus eller kärlek. Hur skall jag rädda denna? Kan man som med cannabis helt sonika plantera ned en kaktus i jorden? Kommer den ombilda till rötter och växa bättre? Eller skall jag kapa topparna och rota dem? Bästa sätt at rota en kaktus skulle jag vilja ha med det svaret.

  Vad en kvinnas kärlek gör med livet:

  Tacksam för svar, men det brådskar ju inte, det handlar om kaktusar, men jag måste ha fattat ett beslut innan sommaren är slut. :)

  replied 11 years, 7 months ago 4 Members · 9 Replies
 • 9 Replies
 • bobbafett

  Member
  2011-05-30 at 19:11

  Skär av toppen på San Pedron (Trichocereus pachanoi) och hoppas det kommer en utfällning som du efter något år kan plocka av och plantera om, om du nu inte vill ha den toppad. Skulle tippa att din San Pedro för utom nålar även stått vid ett öppet fönster och blivit lite frost skadad. Det svarta tyder på det. Men det är inga problem för en San Pedro då den växer i de peruanska “alperna” upp till 3000 m.ö.h. Dessutom “skördas” kaktusen på det sättet för att utvinna julmusten ur den. En bit höggs av och en ny bit växer ut. Den gillar att dricka mycket vatten under sommaren och vill stå i ganska rik mylla, och den vill ha full sol och mycket frisk luft. Bör omplanteras varje år och kan växa upp till 50% av sin storlek på en sommar.

  Av bilden att dömma så undrar jag om det inte är något större fel på den en undre kaktusen? Något misshandlad är den väl. Skulle tippa på att det är någon variant av Nattens Drottning (Selenicereus grandiflorus) eller något liknande.

  Nattens Drottning har ett sådant växt sätt tunn smal lång växtkropp som bildar nya lian liknande kroppar. Skär upp den i 15 cm längder och plantera alla i samma kruka. En trevlig ampel växt.

  Generellt för pelarkaktusar gäller att det oftast inte är några större problem att “toppa” dom. Dom flesta kaktus arter är extremt härdiga, dom klarar tempraturer mellan 50 grader ner till 5-10 minus. Men alla kaktusar måste ha en vilo period under vintern utan vatten och gärna svalt (5-10 grader). Mina kaktusar och suckulenter får inte en droppe vatten mellan 1/10 – 15-20/4. Jag har låtit kaktusar stå torra i över 2 år utan problem.

 • doktor_knark

  Member
  2011-05-30 at 19:20

  Ny information har tillkommit. Den har även blivit vattnad med socker och såpvatten, tydligen detta som orsakade den svarta toppen, eller skadan uppstod nära i tiden.

  Men jag provar att toppa först. Tack för hjälpen!

  Den nedre är faktiskt en San Pedro som blivit misshandlad sedan den kläcktes från frö för 6 år sedan. Den har aldrig fått tillräckligt med ljus. Hur som. Kan man plantera ned kaktusar i jorden som med andra växter?

 • wayne

  Member
  2011-05-30 at 19:26

  Man ställer snarare ned dem i sand, grus. Jag är ingen kaktusexpert men brukar man inte låta de torka ut lite innan man sticker dom?

  Edit: Tänk om din vän googlar San Pedro med de här symptomen och hittar hit…

 • biologen

  Member
  2011-05-30 at 19:35

  @Wayne wrote:

  Edit: Tänk om din vän googlar San Pedro med de här symptomen och hittar hit…

  Ja tänk….

 • doktor_knark

  Member
  2011-05-30 at 19:52

  @Wayne wrote:

  Man ställer snarare ned dem i sand, grus. Jag är ingen kaktusexpert men brukar man inte låta de torka ut lite innan man sticker dom?

  Edit: Tänk om din vän googlar San Pedro med de här symptomen och hittar hit…

  Men det går alltså bra att plantera ned dem i mediet, då gör jag det lite i taget tills jag får en stadig kaktus igen.

  De som tar hand om mina kaktusar är samma personer som vattnar mina plantor när jag är bortrest, så det är lugnt på den fronten. :)

 • wayne

  Member
  2011-05-30 at 20:04

  @Doktor_Knark wrote:

  Men det går alltså bra att plantera ned dem i mediet, då gör jag det lite i taget tills jag får en stadig kaktus igen.

  De som tar hand om mina kaktusar är samma personer som vattnar mina plantor när jag är bortrest, så det är lugnt på den fronten. :)

  Hehe misstänkte det, det är ju inte helt oskylda kaktusar heller. Vassa taggar…

  Menade du att kupa kaktusarna? Jag trodde du tänkte skära av den rangliga och sätta som sticklingar.

 • bobbafett

  Member
  2011-05-30 at 20:30

  Hugg upp den långa i små bitar. Låt ändarna torka och stick mer i jord. För San Pedron går det bra med vanlig blomjord. Duscha jorden ordentligt var 3-4 dag. San Pedron är växtvillig och flera av dina små bitar lär rota sig under sommaren. Har du ett tält med HPS släng in dom där i höst och förläng säsongen för dom som överlever. Dom flesta lär knoppa av sig och den risiga San Pedron kommer att generera 5-6 st nya kaktusar som kan växa sig ståtliga. Denna är lite av ett “ogräs” kaktus och används ofta som ympstock till extremt långsam växande och känsliga kaktus arter.

  Med andra ord ingen fara och du kommer antagligen få mer San Pedros än du har plats till.

 • doktor_knark

  Member
  2011-05-31 at 04:40

  Tackar. Det var en smart idé att få flera kaktusar av den smala på det viset. Tror jag får fina kaktusar snabbare så.

 • doktor_knark

  Member
  2012-04-26 at 16:15

  Klona kaktusar är verkligen en baggis! Kapa kör ned i jord/sand.

  Här är resultatet av den slingriga:
  http://image.bayimg.com/haodbaade.jpg

  4 st små liv som ni kan se att jag redan hunnit misshandla, måste planteras om och skötas bättre.

  Den stora som jag kupade har dock inte gett något med skott. Den bara står där och gör inte mycket.