• reaper

    Member
    2002-10-17 at 18:18

    min jäst ska tydligen _för_jäsas 🙄 :(

  • reaper

    Member
    2002-10-17 at 18:33

    Äh jag testade… Jag tog 2kg socker till 25l dunk, och hällde i en sån där 25ml flaska(skulle vara till 50l igentligen)o satte på lock o jäslås. Får väl se om nåt händer… Ska den stå i nån spec. temp??

  • reaper

    Member
    2002-10-17 at 18:52

    Kring 20-25 grader är den rekommenderade temperaturen.. om jag minns rätt. Jag bryyde mig inte om att läsa instruktionerna den här gången faktiskt… jag gjorde mkt vin förr, så jag hoppas på instinkterna mina. :mrgreen:

    2kg kommer funka fint. Det kommer ta några dagar innan det börjar bubbla, men oroa dig inte, det kommer.

  • hightower

    Member
    2002-10-17 at 20:42

    Det er ingen URL fra High Times, det står skrevet i bladet. Jeg skal skrive den i løpet av kvelden, men nå skal jeg røyke litt grønt fordi jeg har ikke smakt det siden fredag. Jeg har en regel at jeg ikke skal røyke etter klokken 23 hvis jeg skal jobbe dagen derpå. (Litt off topic 😳 )

  • hightower

    Member
    2002-10-17 at 23:03

    Here it goes:

    Artikkelen i High Times, august 2001 var litt lang å skrive om til norsk, men kort fortalt må man ha 20 liter gjäs til 0,45 kubikkmeter dyrkerom, eller 25 liter til en halv kubikkmeter for å gjøre det enkelt.

    Fyll opp en 25-liters bøtte med 20 liter romtemperert vann. Kok opp 5 liter vann og tilsett 2 kg sukker. La sukkeret blande seg godt inn i vannet, kjøl det ned til ca 25 -30 C og tøm kjelen i bøtta. Hell i en pakke med ølgjäs, bland godt og sett på lokket etter 10 minutter. Lokket må være tett for at CO2 ikke skal slippe ut. I hullet i lokket setter du på en passende plastslange som du fører inn i dyrkerommet tett over plantene. En liten fläkt kan spre det utover. På slangen lager du en loop for at lukt ikke skal slippe ut. Man får også “gjäslåser” i vinhandelen.

    Det tar 2 dager før gjäsen begynner å virke. Etter en uke er sukkeret brukt opp. For å forsette prosessen fjernes 5 liter med gjäs hver 6. dag, og det tilsettes 5 liter vann med 2 kg sukker. Dette produserer 0,05 kubikkmeter med CO2 pr. dag og er nok til en halv kubikkmeter dyrkerom. Passelig temperatur i dyrkerommet: 28 -32 C.

  • reaper

    Member
    2002-10-18 at 08:13

    @hightower wrote:

    Here it goes:

    Artikkelen i High Times, august 2001 var litt lang å skrive om til norsk, men kort fortalt må man ha 20 liter gjäs til 0,45 kubikkmeter dyrkerom, eller 25 liter til en halv kubikkmeter for å gjøre det enkelt.

    Det tar 2 dager før gjäsen begynner å virke. Etter en uke er sukkeret brukt opp. For å forsette prosessen fjernes 5 liter med gjäs hver 6. dag, og det tilsettes 5 liter vann med 2 kg sukker. Dette produserer 0,05 kubikkmeter med CO2 pr. dag og er nok til en halv kubikkmeter dyrkerom. Passelig temperatur i dyrkerommet: 28 -32 C.

    Jisses… då kan man med andra ord stoppa in en väldig massa vinsatser utan risk för överdosering av koldioxid till plantorna… 😯

    Stod det något i artikeln om vilket ppm CO2 man skulle hamna på om man hade 20 liter till 0.45 m2 growroom, hightower? (tack för infon, förresten!)

    …Nu är jag inte helt duktig på matematik, men om det produceras 0.05 m2 CO2 i ett 0.45 m2 utrymme.. då borde väl halten CO2 bli uppemot 9% CO2? Men rekommendationerna säger ju i guiderna att plantorna ju bara vill ha sisådär 0.01-0.02% CO2 (1000-2000ppm)? 😳

  • hightower

    Member
    2002-10-18 at 19:55

    Jeg vet ikke noe mer bortsett fra en måling jeg gjorde selv i fjor. Jeg hadde et skap med kloner – og de to første ukene i vekst under to kalde lysrør. Målene var 30 x70x40cm og 5 dl gjäs var nok ved 28 C. 7 dl var akkurat litt for mye. Jeg hadde ikke gjeslås.

  • reaper

    Member
    2002-10-19 at 08:00

    Hur märkte du att det var för mycket, vilka symtom visade plantorna dina? (det här var rysligt intressant! :) )

  • hightower

    Member
    2002-10-19 at 12:43

    Bladene lukket seg som en knyttet neve og det la seg brunt belegg på de.

  • reaper

    Member
    2003-01-09 at 13:45

    radix: Hur gick det med dina försök?

    Är på väg att prova koldioxidmatning med mäsk & är nyfiken 🙄

  • reaper

    Member
    2003-01-09 at 17:46

    Tja.. de växte fortare av en dunk 30dagarsvin (till 5kvm) och jag ställde in en till.. vet inte ifall det växte mer av den eller ej.. skulle nog tro det ändå, för det ÄR rätt bra sprutt på mina oskulder.. 8)

  • reaper

    Member
    2003-01-09 at 22:25

    Sist jag odlade skunk så odlade jag i ett rum på ca 8 m3 i volym… Med Hps 400w… Över 30 grader… MYCKET hög luftfuktighet… Mycket näringsrik jord… Och 25 liters sats med mäsk (8 kg socker) med Norsk Turbojäst… Och full fart på fläktandet… Och det fulkommligen EXPLODERADE ut grenar och blad etc. Bara man kompenserar med allt annat så tror jag inte koldioxiden är så skadlig i högre doser för plantorna.

Page 2 of 2

Log in to reply.