• Hur göra _BÄSTA_ mäsken??

  Posted by reaper on 2002-10-16 at 11:36

  Jag har nu inhandlat ett komplett “Mäsk-Set”, 25liters tunna med speciallock, med litet hål för slang, fick med 2paket vinjäst(som jag antar jag kan använda för co2n), alkometer o sån där bubblare som ska sittta i hålet på locket antar jag….

  Istället tänkte jag göra så att jag sätter en slang i lockets lilla hål, och antar att co2’n sipprar ut därifrån till plantorn?? eller ska jag ha den stå utan lock, eller måste ja nåt aktivt utsug ur dunken??

  btw, har ni ett recept för mäsk med vinjäst(som bildar så mkt co2 som möjligt, resterna skiter jag i) så ge mig gärna det! o tips hur mkt jag ska göra… vill inte behöva slänga i 2-3 paket socker varje dag…

  tacksam för lite hjälp

  PLUR

  replied 21 years, 4 months ago 3 Members · 27 Replies
 • 27 Replies
 • reaper

  Member
  2002-10-16 at 15:26

  Tänk på en sak bara.. för mkt koldioxid är giftigt och kommer döda dina plantor. Normalt sett innehåller luft cirka 0.035 vol% koldioxid. Cirka 0.150 vol% är det optimala för växterna, sen blir det för mkt..

  Lite uträkningar från Overgrow:

  1. Measure and multiply: length x width x height of your grow room to calculate the volume of cubic feet

  2. Generally, the c02 level in a grow room is 300 ppm. To bring your room to an optimum level of 1 500 ppm, you will need to raise the c02 by 1 200 ppm.

  3. Multiply your room volume by 0.0012 (1 200 ppm = 0.0012) to determine how much c02 to add to your grow room.

  EXAMPLE: a 10′ x 8′ x 10′ room:

  1. Volume= L x W x H
  volume= 10 x 8 x 10 = 800 cubic feet

  2. 800 cubic feet x 0.0012 =.96 cubic feet– you can round this to 1 cubic foot. You will therefore need to add 1 cubic foot of c02 to a 10 x 8 x 10 grow room to bring the c02 level to 1 500 ppm.

  Hur man maximerar upptaget:

  Higher levels of carbon dioxide can be utilized under higher light conditions (above 50 watts/sqare foot), especially during vegetative growth when ambient temperatuires can be allowed to increase to 90 degrees. Carbon dioxide levels are maintained between 1600-2000ppm during vegetative and early flowering. When the buds begin to fill in, I lower ambient temperatures below 80 degrees and lower carbon dioxide levels to 1000-1200 ppm. Higher temperatures are necessary for the plant metabolism to increase and fully utilize higher levels of carbon dioxide, but will deteriorate cannabinoids in the resin glands.

  Cannabisodling.1av10.nu har skrivit…

  Ett enkelt recept på mäsk:
  – 4 liter ljummet vatten (25ºC)
  – 1 kilo socker
  – 1/4 paket öl eller vinjäst (vanlig jäst går utmärkt också, däremot INTE turbojäst)

  En dunk på några liter producerar tillräckligt med koldioxid för ett litet utrymme. För att hålla koldioxidproduktionen konstant så måste jästen matas med 1-2 dygns mellanrum. Detta sker genom att man tömmer ut hälften av blandningen och ersätter den med rent vatten och 1/4-1/2 kg socker. Jäst behöver inte läggas till eftersom den ursprungliga jästen fortsätter att föröka sig så länge det finns socker att bryta ner.
  Ett vattenlås är inte nödvändigt men det hjälper till att kontrollera jäsningshastigheten.

  …och påpekar dessutom att

  Koldioxid är tyngre än luft, så koncentrationen av koldioxid är alltid högst på golvnivå. Detta kan man använda sig av genom att installera en akvariepump som konstant pumpar upp luft från golvet och släpper ut den ovanför växterna. Akvariepumpar och slangar säljs tex. i djuraffärer. Om din odling inte är så stor och är placerad i ett rum
  där du tillbringar mycket tid (tex. om du bor i en etta) så räcker den mängd koldioxid som du själv producerar när du andas alldeles utmärkt till för att tillfredsställa dina plantors CO2-behov.

  Lämpligen skaffar du en slang som kan mynna ut precis ovanför en fläkt som blåser på plantorna upptill nånstans (alternerande)..

  Jisses som jag snöade in på det här.. 😆 ..så går det väl när man börjar röka redan innan frukost, antar jag..! :mrgreen:

 • MrY

  Member
  2002-10-16 at 15:44

  När man ändå brygger kan man lika gärna sätta på en vinsats. Det finns tre typer av hemmaviner. De billigaste innehåller väldigt lite druvsaft och dessto mer äppeljouice och eller essenser. Till de satserna ska du tillsätta socker för jäsningen. De kostar som regel under 100:-

  Nästa nivå är vinsatser som innehåller färdigblandat socker. De jäser som regel snabbare än den tredje kategorin som är viner som består av enbart druvsaft. De är också de vinerna som blir bäst. Eftersom du inte har bråttom vid jäsningen rekommenderar jag dig att använda dem.

  De kostar en hundring mer, men du får ut ett vin som kan mäta sig med det du hittar på systemet.

  En bra leverantör som jag använder och kan rekommendera är http://www.vinofino.se

 • reaper

  Member
  2002-10-16 at 15:52

  Suveränt! Tack för all infon!! hyglo bröder

 • reaper

  Member
  2002-10-16 at 16:16

  Koldioxid är ju tyngre än luft, så med en slang kan man leda koldioxiden till plantan. Fläktar är också ett alternativ.

 • reaper

  Member
  2002-10-16 at 16:29

  så om jag t.ex istället för den där “bubblaren” som ska sitta i hålet på locket, sätter en 6mm slang som jag sticker små hål i? som jag sen drar förbi osc. fläkten och ner bland plantorna borde funka?

  skulle haft en utsugande pump av nåt slag i mäskdunken…

 • reaper

  Member
  2002-10-16 at 18:41

  Du behöver inget utsug, allteftersom jästen äter upp sockret och andas ut koldioxid så koimmer gastrycket att helt automatiskt att få gasen att tryckas upp genom och ut ur slangen…

 • reaper

  Member
  2002-10-16 at 19:15

  Om man tillsätter CO2 så kommer utsugsventilationen (om du har det) att ventilera ut CO2. Ventilationens huvudsakliga uppgift blir nu inte att dra in ny CO2 i rummet utan att vädra ut värme (och eventuell luftfuktighet). Det bästa är att sätta in en termostatkontroll som sätter igång fläkten endas när den behövs. På så sätt vädrar du inte ut CO2’n. Det ultimata vore ju också att ha en CO2 controller som endast släpper på CO2 när nivån är för låg, och stänger av den när den är för hög. Men såna controllers kostar runt 6000kr. Om man nu satsar på ett sånt system så kör man nog inte med mäsk heller, utan med flaska eller propanbrännare.

  thegreenart

 • hightower

  Member
  2002-10-17 at 04:33

  Thegreenarts svar er godt. Likten fra gjäsen blir man kvitt ved å bruke en gjærlås.

  I High Times fra april står det en bra artikkel om hvordan man lager gjäs til dyrkerom. (antall liter til antall kubikkmeter dyrkerom osv.). Skal finne artikkelen og poste den her. Nå skal jeg på jobben!

  HT

 • reaper

  Member
  2002-10-17 at 11:53

  tyvärr så kan jag inte sätta mitt aktiva utsug på timer.. utan det suger ut luften ut i “innertaket” konstant… mitt passiva insug tar sen luft från samma “innertak” :/

  SÅ jag har konstant ventilation, kommer jag att förlora/”inte tjäna nånting”, på att ha en mäsk dunk ståendes?
  plur

 • reaper

  Member
  2002-10-17 at 14:29

  Med tanke på att koldioxid är tyngre än luft och därmed kommer finnas i ganska låga koncentrationer i taket, där ditt utsug sitter, så är det definitivt värt ett försök.

  Idag startar jag min första vinsats ämnad till cannabisproduktion. Wish me luck. 😉

 • hightower

  Member
  2002-10-17 at 14:35

  Er det et senket tak du har siden du kaller det et “innertak”? Kjører du den brukte luften fra dyrkerommet ut i dette for å kjøle den ned, for så å ta den inn igjen? – i så fall bør du tilsette mäsk fordi du får luft med veldig lite CO2 hvis den resirkuleres.

  HT

 • reaper

  Member
  2002-10-17 at 16:15

  Att få vin som biprodukt utav odlingen är inte helt fel. Bra symbios.

  Om man har en fläkt som blåser på plantorna, vilket man ju bör ha för att ventilera bort växternas mikroklimat, så blandas nog koldioxid och syre ganska rejält i rummet även om koldioxid är tyngre, och koldioxiden vädras snabbt ut. I stället för att koppla termostaten till en utfläkt kan man kanske koppla den till ett spjäll som öppnas när det blir för varmt.

  thegreenart

 • reaper

  Member
  2002-10-17 at 17:45

  ÅÅkaj! Då ska vi se här(nilecity :mrgreen: )

  Nu ska jag göra mäsk för första gången, framför mig har jag:

  25l riktig mäskdunk med lock m. hål
  Obegränsat med vatten
  4kg Socker
  1st Hävert
  1st Alkomätare
  1burk m. klor (??) för rengöring av mäskdunk sedan
  2st flaskor(25ml) Storms VinJäst (25nl räcker till 50l vin står det på asken)
  1st Jäsrör

  Åkaj, ska vi se vad vi kan göra av detta då ;)

  wish me luck…

  PS (vad tror ni om att följa instruktionerna för vin, som medföljde vinjästen, fast öka sockermängden kopiöst?) DS

 • reaper

  Member
  2002-10-17 at 18:09

  Djungeladde: Häller du i för mkt socker så dör jästen, tyvärr. Och då har du plötsligt en sisådär trettio liter mögel.

  Jag började lugnt idag, med lite drygt 1,5 kg till 25 liter vatten i en damejeanne. Bubbelrör o sånt har jag inte idits leta reda på än, men jag tänkte koppla på det senare och leda det i rör till punkter rakt ovanför plantorna… just nu har jag placerat damejeannen högt, på så vis att den kommer “rinna” ner på plantorna mina som ett vattenfall ungefär..

  Hightower: hittade du den där länken från High Times?

 • reaper

  Member
  2002-10-17 at 18:15

  Vad använder du för slags jäst? märke? och hur mkt?

Page 1 of 2

Log in to reply.